Nejnovější

Přehled: Po spatření vraku prahli, až z toho též ztroskotali

Ilustrace Emy Kašparové

Přehled týdne od 19. do 25. června roku 2023.

Pondělí: Že by to lobbisti neměli tak snadné? Vláda se přeci jen vrátí k projednání spotřební daně z tichých vín. Proti jsou tentokrát nejspíš jen lidovci. Ale když se šetří, tak se šetří. Ne že tu budeme mít alkohol bez daně. – Kroměřížská psychiatrie nebude zet prázdnotou. Hromadná výpověď personálu byla stažena, když dosáhli svého: rezignace ředitele, se kterým měli spory. Výhružky jsou někdy řešením. – Česká pošta propustí kolem 800 lidí. Teda chtěla by, ale v cestě jí stojí, že tentokrát bude muset nejdřív něco doručit – výpovědi. Třeba si najme Zásilkovnu. (KL)

Úterý: Sňatky stejnopohlavních párů byly schváleny! U nás teda ještě ne, ale v Estonsku. Jednou to k nám snad taky přijde. – Čaputová sdělila, že už se nebude ucházet o znovuzvolení. Už prý na to nemá. Tak to je škoda. Být na Slovensku, třesu se, kdo jim v prezidentském křesle přistane na další mandát. –  Na Borise Johnsona prasklo, že vědomě klamal parlament, když tvrdil, že párty v premiérském sídle během pandemických opatření byly naprosto ok a v souladu s nařízeními. Už jenom spojení „párty“ a „pandemická opatření“ jsou jasný nesoulad. Pozastavili mu mandát, ale Boris nakonec odstoupil sám. – Devatenáctiletý korejský mladík se pokusil otevřít dveře letadla za letu, podobný incident se stal přibližně před měsícem. Desátý díl Rychle a zběsile má možná neblahé účinky nebo nevím, co je to za nový trend „otevřu si předem a aspoň vyvětrám.“ – Byl jednou jeden hradní kancléř, jehož jméno se rýmovalo se slovem mlynář. A ten kancléř si nabral spoustu šperků za půl milionu korun z hradního skladu a kde skončily není známo. Jestli potkáte Alex, zkuste se jí zeptat, odkud má ten nový náhrdelník. (AK)

Středa: Záchranáři již třetí den pátrají po ztracené ponorce, jež se s milionáři vydala k Titanicu. Když už stála vstupenka na tuto výpravu přes pět milionů, tak ať to alespoň stojí za to, řekl si zřejmě organizátor celé akce. – Prezident Petr Pavel udělil titul dvěma profesorům, kteří na něj čekali osm let. Miloš Zeman raději přestal na ceremoniály chodit, než aby Jiřímu Fajtovi a Ivanu Ošťádalovi předal diplom. Ne nadarmo se říká, že kdo si počká, ten se dočká. – České dráhy by rády investovaly do nových vozů. Přijede váš spoj minimálně o hodinu později? Nevadí! Hlavně že přijede zbrusu nový vlak, kam se vejde více vozíčkářů než ostatních díky modernímu rozvržení vagonu. No, hlavně by měly investovat úplně někam jinam…(TV)

Čtvrtek: Šéf ruských Wagnerovců Jevgenij Prigožin se vymezil proti oficiálnímu vojenskému velení. Sice ještě ve čtvrtek nikam nešel, ale ze židle už ho zvedlo, že prý Šojgu a Gerasimov lžou Putinovi. Podle nahrávky, která byla zveřejněná na platformě Telegram jsou ukrajinské zisky mnohem větší, než prezident ví a vojsku chybí vybavení. – Možná je vrak Titanicu prokleté místo, možná jenom není nejlepší nápad vlézt do technicky nedokonalé ponorky a ovládat ji herním ovladačem jenom proto, že na to mám prachy. Pro posádku nevypadá moc dobře že se v blízkosti vraku našla záď ponorky. Ta asi implodovala už v době, kdy ztratila kontakt se světem. – Žhář, který způsobil loňské a letošní požáry v Českém Švýcarsku si může odsedět až 15 let. Jde o bývalého strážce parku. To že se tam vyznal měl využít k tomu, aby byly požáry obzvlášť ničivé. Jako každého asi občas štve práce, ale až tak moc? (AH)

Pátek: Ničivé bouřky, krupobití, tornádo. Meteorologové varovali před extrémním počasím zejména na západě Čech během páteční noci. Rozjuchaní milovníci bouřek a adrenalinu ale nakonec měli smůlu. Celý armageddon se posunul ještě dál, do Německa. U nás popadalo pár stromů, což není nic neobvyklého. – Pokud se chystáte na dovolenou do Španělska, dejte pozor na žraloky. Potulují se okolo pobřeží i v místech, kde jsou frekventované pláže. Žádný útok na člověka, jako se nedávno stal v Egyptě, se naštěstí zatím nekoná. – A když jsme u těch ryb, v Thajsku jich moře vyplavilo tisíce mrtvých. Příčinou by mohly být klimatické změny, kvůli kterým se v moři vyskytuje nadměrné množství planktonu. Děsivé je, že podobné zprávy se v našich přehledech objevují čím dál častěji. (EK)

Víkend: Parlamentní řecké volby vyhrála strana expremiéra Kyriakose Mitsotaki se Nová demokracie (ND). Expremiér má sice za sebou spoustu hospodářských úspěchů, ale také čelí kritici kvůli odposlechu novinářů a politiků. – Turecká policie zadržela během každoročního pochodu hrdosti LGBTQ+ kolem 50 lidí, někteří byli dokonce zraněni. Znovuzvolený prezident Erdogan je však proti LGBTQ+, takže zlepšení neočekávejme. – Čínská reality show vyzývá, aby jsme se vrátili na farmy. Spousta mužů se chce hvězdám reality show podobat a chtějí pomoct čínskému zemědělství. Jsem zvědavá, jestli se tenhle trend objeví i u nás. (AR)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*