Nejnovější

Přehled: Lex Babiš pln kouzel čar, už se třese mafián

Ilustrace Emy Kašparové

Přehled týdne od 12. do 18. června roku 2023.

Pondělí: Zemřel Silvio Berlusconi. Víc než dvacetkrát před soudem, mnohokrát odsouzený, nikdy do vězení nenastoupil. Za co se sem ani nevejde. Mindset “Nikdy neodstoupím” by si v podstatě mohl patentovat. Je dokonce po něm pojmenován proces kumulace mediální a politické moci zároveň. Čeká ho poslední soud, tentokrát snad do pekla nastoupí. – U nás padaly tresty za nelegální privatizaci. To není tak zvláštní jako to, že jeden z odsouzených, Antonio Koláček, dorazil vyslechnout si rozsudek v tuxedu s bílým motýlkem a bílým cylindrem. Během jednání prováděl rituál a důvod jeho dřívějšího nenastoupení do vězení ve Švýcarsku zdůvodnil tím, že si tělo potřebovalo odpočnout, tak ho tam duše nepustila. (KL)

Úterý: Nizozemsko zaplaví dávkovače na opalovací krém. Jedná se o opatření, které reaguje na zvýšený nárůst rakoviny kůže. Mazané. – Texaský záliv zase zaplavily mrtvé ryby. Bylo jich na deset tisíc a tento jev souvisí s nárůstem teplot, kdy není dostatek kyslíku ve vodě. Horko neovlivňuje jen lidi, ale také ryby. –  PPP byl v PS, tedy prezident Petr Pavel navštívil Poslaneckou sněmovnu. Postěžoval si, že mezi vládou a opozicí není tolerance a řekl, že přijde zase, když se bude dít něco důležitého. – Když jsme u prezidenta…Pamatujete si Karla Diviše? Jak kandidoval na prezidenta? Teď chce pro změnu kandidovat do Evropského parlamentu. Chtěl by být spojkou mezi parlamentem a „obyčejnými lidi.“ Tak chtít může, že jo. – A pamatujete si ještě někdo na Nečase a jeho ženu? Tak v kauze trafik pro poslance ODS jsou vinnými i s Bočkem. Rozsudek není pravomocný, ale soud jim napálil celkem slušné peněžité tresty. – A KVIFF odtajnil další hosty. Přifrčí Ewan McGregor a Alicia Vikanderová. (AK)

Středa: Výjimečně zabrousíme do sportu. Las Vegas vyhrálo svůj první Stanley Cup, když porazilo Floridu. Hlavní důvod, proč to dokázali, je určitě výzva od jednoho strip klubu, který hráčům Vegas za zisk poháru nabídl doživotní VIP členství a tanečky zdarma. S takovou motivací se musí hrát samo. – Trumpovi hrozí až 400 let za mřížemi za to, že manipuloval s přísně tajnými vládními dokumenty. Ale nemusí zoufat, třeba se mu případný trest podaří zkrátit na polovinu za dobré chování. – Německo hlásí úbytek spodních vod. Řeší tak stejný problém jako celá Evropa. Kdežto nouzí o spodní vodu netrpí na Ukrajině. Tam mají teď naprosto opačný problém. A člověk by si pomyslel, že hůř už být nemůže. (TV)

Čtvrtek: I ve čtvrtek v Polsku pokračovaly protesty za reprodukční spravedlnost. Ty se znovu rozhořely po smrti Doroty, která minulý měsíc zemřela na sepsi poté, co jí ve dvacátém týdnu těhotenství odešla plodová voda. V současnosti je interrupce v Polsku možná v případě incestu, znásilnění nebo ohrožení zdraví a života ženy. I v těchto případech se ale těhotným často nedostane pomoci, protože lékaři zákrok odmítnou ze strachu nebo z vlastního přesvědčení. Jaroslaw Katzynski tvrdí, že se rozhodnutím soudu z roku 2020, které zakázalo interrupci v případě poškození plodu nic nezměnilo. Jde podle něj jen o propagandu. Za pravdu mu dám v tom, že pro něj a další pány z PiS se toho asi vážně moc nezměnilo no. – Čtvrtek byl čtvrtým výročím od nástupu do úřadu pro slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou. Zároveň je taky 100 dnů ve funkci náš prezident Petr Pavel. – Lidé vlastnící byt v Praze se můžou odstěhovat kamkoli, ti, kteří bydlí v Bruntálu zase skoro nikam, říká pro český rozhlas sociolog Tomáš Kostelecký. To je celkem blbá zpráva, protože mi to zní jako opak toho, co by kdokoli z nich chtěl udělat. – Moje oblíbená zpráva ze čtvrtka je, že o víkendu bude pršet. To jsem si totiž v sobotu potvrdila tak, že když jsem přišla z práce, měla jsem vytopený byt a v něm zabouchlé klíče. Kontrolujte počasí a zavírejte před odchodem okna, ušetříte si nervy a práci. (AH)

Pátek: Sněmovna schválila zpřísnění zákona o střetu zájmů, který je známý také jako „lex Babiš.“ Vládní novela mění organizaci Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. Česky řečeno, politici by neměli mít možnost provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. No a kdyby to náhodou napadlo někoho obejít, politici nebudou moct převádět média ani na blízkou osobu. Krok je to sice super, ale nalijme si čistého vína, kdo chce, skulinu si v zákonu najde, a proto už brzo zase od pana B. čichám nějakej podvůdek. – Klimatičtí aktivisté opět útočí! Za ochranu životního prostředí? Ale ne, proti uměleckým dílům přece! Studentka a zdravotní sestra polily ve stockholmském Národním muzeu červenou barvou obraz Clauda Moneta Umělcova zahrada v Giverny, následně se k němu přilepily. Obě ženy se hlásí ke klimatickému hnutí Återställ Våtmarke (Obnovte mokřady). Podobných případů se minulý rok událo hned několik, pořád mi ale vrtá hlavou, jak přesně chtějí aktivisti klimatu pomoct, když na obraz vykydnou rajčatovou polívku. – Japonsko zvýšilo věkovou hranici pro legální sex z 13 na 16 let. Věková hranice pro legální pohlavní styk patřila k nejnižším na světě. Nová norma schválená horní komorou japonského parlamentu mimo jiné kriminalizuje voyerismus a upřesňuje definici znásilnění. (JS)

Víkend: Ignis Brunensis tohoto víkendu byly ozvláštněné o romskou sešlost. Po úmrtí Nikolase u brněnské přehrady zde jeho přátelé udělali památník. Každý truchlil jinak, někteří plakali a jiní zas srdceryvně křičeli na celé okolí. – A na přehradě to neskončilo romští občané uctili jeho památku i před Janáčkovým divadlem. Pieta se ale bohužel strhla směrem k ukrajinským uprchlíkům. „My je tady nechceme”, znělo na demonstraci. – Globální oteplování neexistuje? No bohužel se zvýšila teplota hladiny Atlantiku. Tento nárust může ovlivnit počasí i v Evropě. Podle odborníků jde o nepředvídaný výkyv, důvod proč k němu došlo je zatím neznámý. Jedno je však jasné, teplejší voda se rovná méně kyslíku. Výrazně to ohrozí korály a jiné mořské organismy. (AR)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*