Nejnovější

Album ROADTRIP: nám to stačí, ve světě tomu nerozumí

Foto:CALIN, VIKTOR SHEEN| SHOP.VIKTORSHEEN ">

Třetího února vydali Viktor Sheen a Calin neočekávanou desku s názvem ROADTRIP. Ta překvapila své fanoušky natolik, že si vysloužila místo i ve světových posluchačských žebříčcích. Naštěstí češtině v zahraničí nerozumí, a tak se pusté texty ztratí v tanečních melodiích.

Album ROADTRIP vyšlo na začátku února bez jakéhokoliv ohlášení. Na starosti ho mají vůdčí osobnosti českého mainstreamu – Calin a Viktor Sheen. Své album se ale rozhodli křtít v O2 aréně až osm měsíců po samotném vydání, a to 12. října.

Album sklidilo velký ohlas fanoušků i přesto, že na sociálních sítích umělců ani distributorů nebylo nijak promované. Hned v prvním týdnu se umístilo na druhém místě v celosvětovém žebříčku nejposlouchanějších alb na Spotify. Předběhlo ho pouze album My 21st Century Blues od zpěvačky RAYE.

ROADTRIP si dojel pro značné ovace u svých fanoušků. Jednoduchá obálka s jeepem a dvěma gorilami vyhlížejícími cestu nám tak trochu nenápadně napovídá, o co na desce půjde. Gorily se jedou pokusit vydobýt si své místo mezi smečkou celosvětových hudebních hvězd. Jak už to u těchto primátů bývá, barvitou slovní zásobou se příliš nepyšní. U Calina a Sheena tomu není jinak. Oba na melodické desce spíše podbarvují svým hlasem taneční instrumentály od producenta Bloodflow, které bezpochyby sklidí úspěch na nejedné tancovačce nebo kolotočářské slavnosti.

Prázdné texty mě překvapily především u Viktora Sheena. Ten se oproti ostatním interpretům v českém rapovém rybníčku vymykal právě svou přímostí v textech a outsiderstvím. Calin byl zpočátku své kariéry také překvapivým textařem. Chytlavé vášnivě zamilované texty doplněné kytarovou linkou byly jeho doménou. Je škoda, že se hudebníci s takovou pozorností posluchačů nepokusili zaměřit více na obsahy jednotlivých skladeb, a ne jen na jejich melodii.

Svou lyriku si v rozhovoru pro PODCAST BEZ NÁZVU snažili obhájit argumentem, že šlo pouze o desku, která vznikala bez nějaké hlubší myšlenky. Zdá se mi ale, že jde jen o marnou snahu vyrovnat se s věcnou kritikou.

I tak jsou naše gorily alfasamci mezi ostatními hudebníky české popové a rapové smečky, protože co se týče poslechovosti u nás, jsou takřka bezkonkurenční. Oba se na hudební platformě Spotify pyšní nad půl milionu poslechů měsíčně.

V Čechách to stačí a v zahraničí tomu nerozumí

V poslední době se v rapu a popu na texty příliš velký důraz neklade. Když ale někdo přijde s originálním příběhem či zvláštním frázováním, hned je to v našem pomyslném tropickém lese slyšet. ROADTRIP ale není tímto případem.

ROADTRIP je obsypaný nespočtem různých odkazů na alkohol, sportovce, auta, módní značky anebo i na chemické prvky. Po poslechu alba se zdá, že se interpreti zmohli pouze na vyjmenování svého drahého majetku. Není se ale čemu divit. Dnešní trendy, které burcují interprety spíše ke kvantitě než kvalitě, jim neposkytují mnoho prostoru pro to, aby si něco prožili a následně o tom napsali.

Na obálce alba je sice jeep, ale v textech ho interpreti vyměnili za poněkud pohodlnější vozidlo, a to od značky Mercedes. Tento spojující symbol úspěchu protkává celé album, a dokonce si vysloužilo i svou vlastní skladbu Benz. Mercedes nezůstal jen v textech, hraje svou roli i v doposud prvním vydaném klipu Dívej.

Jehlou v kupce sena by mohla být skladba Luna, která se blyští DnB (Drum and Bass) hudebním podkresem. Textově si pohrává s motivační linkou. DnB ale není žádným riskem – v tuzemské scéně je velkým trendem a o „funkčnosti“ na posluchače se už dávno předtím přesvědčil například rapper Smack One.

Z některých textů mi šla opravdu hlava kolem. Často se v nich objevují různě smíchané myšlenky kombinující honění si vlastního já a podivuhodné příběhy. To můžeme vidět například ve sloce Calina ve skladbě Double Time:

„Tempo double time, žiju life, jak za dva, baby
Úspěch nechodí po horách
Většinu času jsem sám, SUV, trippin’ high
Ukaž se zezadu, i to, jak se umíš sma-á-át“.

Abych jen neházel špínu na jejich lyriku, v textech se občas objevila i nápaditá přirovnání. „A po každý větě, co řeknu, kejchám – je to pravda,“ zpívá ve skladbě Safír Viktor Sheen. Nerad bych opomenul: „Dělat hity je na mym denním menu, prodávám písmena za plnou cenu,“ od Calina ve skladbě Kudlu.

V zahraničí i u nás je vidět, že hudební dvojice fungují, jako třeba Drake a 21 Savage, Yzomandias a Nik Tendo nebo Eva a Vašek. Bylo jen otázkou času, kdy se tyto dvě mainstreamové hvězdy spojí.

I přesto, že z produkčního hlediska je album na vysoké úrovni, u mě stále vítězí myšlenka a texty nad líbivými melodiemi. Mrzí mě, že jsme světovým žebříčkům místo naších nápaditých hudebníků přispěli pouze melodicky libozvučným albem.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*