Nejnovější

Přehled: Odhodlání nemočiti Okamuro nechybí ti

Ilustrace Emy Kašparové

Přehled týdne od 27. února do 5. března roku 2023.

Pondělí: Polární záře byla viditelná i v Česku. Na Slunci se strhla pěkná mela, a tak i nižší zeměpisné šířky Země byly bombardovány naštvanými částicemi. Ale je to nádhera. – Nezvěstnou hongkongskou modelku našli v jednom domě. Bohužel spíš po jednom domě. Byla naporcována nadrobno a části těla byly všude rozházeny a jiné už uvařeny. – Úřady prověří cenu cukru a zkusí objevit důvod zdražení. Jeho cena totiž v září podezřele vyletěla do nebes. Podezřívají prodejce a výrobce z “klamání spotřebitele” a myslí si, že došlo k dohodě a “koordinovanému nárůstu cen”. To mi zní spíš jako kartel. (KL)

Úterý: Konec tiktokáren. Nebo minimálně zaměstnancům Evropského parlamentu. Čínskou sociální síť teď kvůli možným bezpečnostním hrozbám nemohou používat ani na soukromých zařízeních. TikTok zakázala i Kanada, a to na všech vládou poskytovaných mobilních zařízeních. Podobné kroky udělalo i např. USA už dříve. – Soud potrestal šestiletým vězením a následným vyhoštěním z ČR pašujícího Nigerijce, kterého v srpnu zadrželi na hraničním přechodu se schovaným překvápkem. Překvápka neměl jen pár sáčků. Měl, prosím pěkně, 55 kontejnerů o váze přes 600g, které spolykal. – Ve Velké Británii nyní dostanete zeleninu už jen na příděl. Každý zákazník si může koupit jen 3 kusy. Tento nedostatek by měl trvat ještě několik týdnů, tak snad budou Britové trpěliví. – Trpělivosti bylo dnes ovšem zapotřebí zejména v Poslanecké sněmovně. Tomio Okamura se k debatě o snížení růstů důchodů vyjadřoval přes sedm hodin. Nešel se ani vyčůrat. Po deseti hodinách obstrukcí však Sněmovna stejně nezačala jednat o zpomalení valorizace. (VJ)

Středa: Andrej Babiš zažil za posledních pár měsíců spoustu těžkých chvil. Naposledy to byl výprask v prezidentských volbách. Teď ho ale čeká snad to nejtěžší, co kdy musel udělat. Andrej Babiš se musí omluvit! Ve středu soud nařídil Babišovi, aby se omluvil pirátskému senátorovi Lukáši Wagenknechtovi. Má se omluvit za to, že o něm řekl, že je udavač (Andreji…) a že připravil Česko o 800 milionů korun. Na začátku dopisu má být oslovení „Vážený pane inženýre“ a na konci má být uvedeno, že se Andrej Babiš „hluboce omlouvá“. Dopis má být velikosti A4 a musí být Babišem osobně podepsán. Mu dávají instrukce, jak kdyby byl úplně hloupý, co. – Maďarská vládnoucí strana Fidesz premiéra Viktora Orbána slíbila, že podpoří vstup Finska a Švédska do Severoatlantické aliance. Podle některých odborníků za to ale bude Viktor něco málo chtít. Nejdříve totiž do severských zemí vyšle delegaci, která tam má o něčem jednat. Tss. Nějaká jednání. Bože. Však je to jednoduché, ne? Ať Petr Pavel zavolá Macronovi, ten zavolá Bajdenovi, přidá se Scholz a Sunak a už to pojede, ne? A finální dokumenty můžou podepsat na Pražském hradě. Nebo by to určitě šlo v Sokolovně v Průhonicích, kdyžtak…(MK)

 Čtvrtek: Zeman pomalu balí kufry a pořádá rozlučky. Třeba ve čtvrtek za ním přijel rakouský prezident Alexander Van der Bellen. Popovídali si o uplynulých letech, poplácali se po ramenech a taky si vyměnili státní vyznamenání. Prostě normální rozlučka. Ale potom teda Van der Bellen odešel za Petrem Pavlem, takže velké oplakávání asi neproběhlo. Plusové body má za to, že přijel do Prahy vlakem. Ono je to kousek a lidi to normálně dělají, jenom důležití lidé se občas tváří, že se to nedá přežít. – To je bohužel občas pravda. Třeba v případě vykolejeného řeckého vlaku. K nehodě došlo už v úterý, ale ve čtvrtek policie ohlásila, že si zatím vyžádala 57 obětí. – Nejsem si úplně jistá že by policajti měli předvádět zbraně dětem ve školce. Nebo komukoli ostatně. Když už to ale musí dělat, možná by bylo lepší, kdyby nebyly nabité. Ani jedno z toho nedodržel policista na besedě v mateřské škole v Přerově. Mělo jít o omyl a nikomu se nic nestalo. Jako jsem ráda že se nesnažil ve školce střílet schválně. Jenom mě to teda trochu znervózňuje za ty ostatní případy, kdy ve skutečnosti nebudou chtít střílet. (AH)

Pátek: Politický comeback – nebo spíš zmrtvýchvstání – chystá bývalý premiér Jiří Paroubek. Se svojí politickou vizí o spojené levici oslovuje staronové tváře, např. ještě stále (ne)úřadujícího prezidenta Zemana. Sotva přijde préza o job, už se mu háže záchraný lano, achjo. Expředseda ČSSD se chce do sněmovny vrátit s nově založeným spolkem Nespokojení. Docela výstižnej název, protože asi tak se cítí půlka sněmovny potom, co o tomhle výkřiku do tmy slyšela. Aspoň budeme mít po Milošovi o kom tweetovat. – ČSOB se v pátek potýkala s kybernetickým útokem, kvůli kterému několik hodin nefungovaly některé bankovní služby. K útoku se přihlásila skupina ruských hackerů NoName057(16), která v Česku neřádila poprvé. Už dříve se snažila ovlivnit prezidentské volby, když opakovaně útočila na vládní webové stránky, stránky některých prezidentských kandidátů i významné společnosti ve výrobním sektoru. A za to všechno jim navíc přistane až 25 litrů na účtu! – Obchod s drogami ve Francii setrvale roste a ze země se pomalu stává „evropské“ Mexiko. Podle odhadů se nelegální prodej narkotik točí v sumách kolem tří až čtyř miliard eur ročně a přímo i nepřímo zajišťuje hlavní zdroj příjmů zhruba čtvrt milionu lidí. A tak se z Paříže místo města lásky začíná stávat město kokainu. (JS)

Víkend: V sobotu se v pražském Rudolfinu předávaly již 30. ceny Českého lva. Letošním nejúspěšnějším filmem se stalo historické drama Il Boemo od režiséra Petra Václava. Mezi další oceněné filmy se zařadil například Arvéd nebo Banger. – Stejně jako v pátek, i víkend bude patřit bílému prášku. Na pobřeží Jižní Ameriky byli zadrženi členi mezinárodní drogové organizace. Na palubě lodi směřující do Austrálie bylo nalezeno 2,4 tun kokainu, v hodnotě zhruba 15 miliard korun. – Ve sněmovně to jde s rozhodnutími jak na horské dráze. Dojde k nižší valorizaci důchodů a senioři dostanou přidáno 760 korun. Poslance strany ANO Milana Wenzla to asi hodně vzalo, protože kolaboval. Ale i tak, nákupní vozík do jedné ruky, hůlku do druhé a hurá do Kauflandu! (AR)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*