Nejnovější

Dva dny, dva útoky. Mezi Izraelem a Palestinou dál roste napětí

Wikimedia commons " />

Konflikt v oblastech Pásma Gazy a Západního břehu Jordánu se vymyká kontrole, promítá se už i do života civilistů. Minulý pátek zemřelo sedm lidí na následek teroristické střelby před jeruzalémskou synagogou. Ve stejném městě den nato zastřelil třináctiletý Palestinec dva lidi. Útočníky policie zneškodnila, ale strach nadále přetrvává.

V pátek 28. ledna zabil jednadvacetiletý palestinský střelec sedm lidí a další tři zranil. K teroristickému útoku došlo na předměstí Jeruzaléma u synagogy. Mezi zemřelými byla mimo jiné identifikována i ukrajinská zdravotnická pracovnice Irina Korlova.

List The Jerusalem Post uvedl, že útočník přijel před budovu autem a palbu začal hned po skončení večerních modliteb. Policie následně útočníka zastřelila. Terorista byl členem Hamásu, islamistického hnutí, které vládne v Pásmu Gazy. Mnoho Palestinců pak teroristický čin bouřlivě oslavovalo. Útok vzbudil i značný mezinárodní ohlas, protože k němu došlo v den připomínky obětí holocaustu v souvislosti se 78. výročím osvobození koncentračního tábora v Osvětimi.

Ještě, než se masakr odehrál, došlo na okupovaném Západním břehu Jordánu k izraelské razii. Ta si vyžádala devět mrtvých, a právě kvůli této události vzrostlo napětí regionu ještě více. Útok patřil k doposud nejsmrtelnějším, které Izrael v posledních týdnech provedl. Jen za leden v obdobných situacích zahynulo podle AP 34 Palestinců.

Radikální Palestinci z Pásma Gazy nedlouho předtím vyslali na Izrael pět střel, z nichž sice ani jedna nezasáhla cíl, ale celou situaci vyprovokovala. Cílem odpálených raket měly být výcvikové prostory a raketové podzemní výrobny, které používá radikální hnutí Hamás. Situace by údajně však naštěstí nemusela nutně přerůst v „plnohodnotnou“ válku.

Atmosféra v Jeruzalémě byla ještě stále plná strachu po pátečním večeru, když následujícího dopoledne došlo k další střelbě v ulicích. Pachatelem byl teprve třináctiletý Palestinec. V palestinské čtvrti ve východním Jeruzalémě postřelil dva lidi – otce a syna. Ti jsou nyní ve vážném stavu. Útočníka zneškodnili dva ozbrojení civilisté, kteří jej zranili.

Konec sociálních podpor a zdravotní péče pro rodiny teroristů, zabavování jejich průkazů totožnosti nebo například lehčí způsob, jak mohou Izraelci získat zbrojní průkaz – i takhle chce vláda premiéra Benjamina Netanjahua na útok reagovat.

„Vyzývám lidi, aby nebrali spravedlnost do svých rukou. Od toho máme armádu, policii a bezpečnostní složky,“ oznámil krátce po útocích premiér. Svolal také mimořádné zasedání vlády i bezpečnostního kabinetu.

Už v noci na neděli zapečetily bezpečnostní složky dům útočníkovy rodiny a v nejbližších dnech je naplánována jeho demolice. Taktéž dům rodiny sobotního útočníka bude zapečetěn, přestože takhle vláda obvykle reaguje jen v případě smrtelných útoků, píše agentura AP.

Netanjahuova vláda přilívá olej do ohně

Izrael dobyl Západní břeh Jordánu spolu s východním Jeruzalémem a Pásmem Gazy ve válce na Blízkém východě už v roce 1967. Během následujících desetiletí tu vybudovali desítky osad – nyní zde žije více než 700 000 Židů. Spousty národů považují osady za překážku snahy o mír s Palestinci, kteří Západní břeh považují za srdce jejich budoucího nezávislého státu. To, že je zde situace dlouhodobě vypjatá, tedy není žádným tajemstvím. Řada věcí však teď ještě nabírá jiného rázu s návratem předsedy vlády Benjamina Netanjahua a jeho pravicové strany Likud.

Netanjahu vstoupil do svého šestého funkčního období na konci prosince minulého roku. K moci se tak dostala nejpravicovější a nejortodoxnější vláda v historii státu. Premiér se od začátku netají svými protipalestinskými záměry. Zavázal se například k reformě soudnictví, kdy by v justici měli podle něj mít hlavní slovo politici.

„V podtextu jsou snahy omezit vliv izraelské justice, která se často vyslovuje i třeba ve prospěch Palestinců tam, kde izraelský stát nebo jeho armáda porušují práva,“ upozorňuje zahraničněpolitický analytik Břetislav Tureček. Další, v konfliktu velmi podstatnou, změnou je plánovaná legalizace izraelských osad v rozděleném městě Hebron na Západním břehu Jordánu. Netanjahu slibuje břeh anektovat „při vhodném načasování a zvážení národních a mezinárodních zájmů Státu Izrael“, píší Seznam zprávy.

Ačkoliv sám Netanjahu čelí trestnímu stíhání v kauzách nakládání s financemi, zpronevěry i korupce v řádech stovek milionů korun, ani další členové jeho vlády nejsou bez škraloupu. Ministrem vnitra i zdravotnictví je neblaze známý vůdce ultraortodoxní strany Arje Deri, který byl ve vězení za braní úplatků a loni byl odsouzen i kvůli porušování daňových zákonů. Přestože nejvyšší soud nařídil jeho stažení z vlády, usiluje nyní podle webu The Times of Israel o pozici „náhradního premiéra“. Do křesla ministra financí usedl Bezalel Smotrich, který je hrdým zastáncem nejen homofobie, ale i segregace Židů a Arabů. Extremista Itamar Ben Gvir byl jmenován na rozšířenou pozici ministra pro národní bezpečnost. V minulosti byl odsouzen za podněcování rasismu vůči Arabům a podporu terorismu.

USA vyzývá k zastavení rostoucí vlny násilí

V reakci na proběhlé teroristické akty navštívil toto pondělí Tel Aviv americký ministr zahraničí Antony Blinken. Hned při přistání vyzval Izraelce i Palestince, aby už dále nešířili napětí. Uvedly to noviny The Times of Israel.

„Je odpovědností každého, aby podnikl kroky ke zklidnění napětí, spíše než k jeho rozdmýchávání. To je jediný způsob, jak zastavit rostoucí vlnu násilí, která si vyžádala příliš mnoho životů – příliš mnoho Izraelců i příliš mnoho Palestinců,“ říká Blinken.

Rovněž samozřejmě odsoudil i proběhlé teroristické činy: „Odsuzujeme i všechny, kteří oslavují tyto i jakékoli další teroristické činy, které si vyžádaly životy civilistů bez ohledu na to, kdo je obětí nebo čemu věří. Výzvy k pomstě proti dalším nevinným obětem nejsou odpovědí.“

Sotva však začal Blinken řešit s izraelským ministrem zahraničí Elim Cohenem mírovou otázku, zveřejnilo palestinské ministerstvo zdravotnictví zprávu, že izraelští vojáci střelili do hlavy Palestince na Západním břehu Jordánu. Jedná se o šestadvacetiletého Nassima Abu Fouda. Internetem se šíří dojemná fotografie, kde mrtvého Nassima naposledy objímá jeho matka.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*