Nejnovější

Přehled týdne 12. – 18. 12.: Padá sníh, slovenská vláda i Babišova důstojnost

Ilustrace Emy Kašparové

Pondělí: Začalo sněžit. A sněží dál. Počasí tak zkomplikovalo dopravu po celé republice a komplikuje nadále. Jak se říká, sníh oddělí řidiče od držitelů řidičského oprávnění. Na druhou stranu to vypadá, že alespoň někde u nás by mohly být bílé Vánoce. Meteorologové říkají, že šance je malá, ale přece. – V Římě se střílelo. Na bytovou schůzi nakráčel muž, zařval, že všechny zabije a taky to vzápětí zkusil. Vlastníci 2. – Miloš Zeman nevyloučil, že se pokusí před koncem svého funkčního období jmenovat nového šéfa Ústavního soudu. Sice současnému končí mandát až během prezidentování další osoby, ale co, poslední epická bitva právníků se Zemanem ve funkci začíná. (KL)

Úterý: Bývalý poslanec Dominik Feri půjde na základě rozhodnutí státního zastupitelství před soud. Policie ho viní ze 3 případů znásilnění. Hrozí mu až 10 let vězení, protože šlo v jednom případě dokonce i o sedmnáctiletou dívku. Na takový hnus nestačí ani deset žlutých vykřičníků. – Denisa Rohanová byla vyškrtnuta ze seznamu prezidentský uchazečů. Do souboje o hrad naopak zapojili podnikatele Karla Diviše. Finální počet kandidátů lednových voleb je devět. – Od zítřka je všem chovatelům zakázáno chovat drůbež pod širým nebem. Celostátní nařízení vydala státní veterinární správa za účelem, aby už se nadále nešířila ptačí chřipka. Takže jestli máš slepice venku, tak od teď spinkají s tebou v postýlce. Jinak pokuta sto tisíc. – Jestli vás minulý týden při zprávě o kondomech zdarma nepřepadla touha zacestovat si do Francie, teď už budete určitě balit kufry. Stát se rozhodl snížit kvůli redukci emisí a uvolnění dopravy počet aut v ulicích, a tak od nového roku budou řidiči za spolujízdu dostávat odměnu až 100 eur. Rychlý prachy v autě teď dostávají úplně nový rozměr, že? (VJ)

Středa: Prezidentským kandidátům byla vylosována čísla, se kterými se budou ucházet o Hrad. Andrej Babiš bude kandidovat se sedmičkou, Petr Pavel se čtyřkou a Danuše Nerudová se šestkou. Jelikož ostatní kandidáti fakt nikoho nezajímají, nebudu sem o nich nic psát. Nejděsivější na těchto volebních číslech může možná být jen to, že se sedmičkou před pěti lety kandidoval stále ještě současný prezident Miloš Zeman… – Když už jsme opět u pana prezidenta, tak nebojte, stále žije. Ve středu podepsal státní rozpočet na příští rok a jmenoval dva nové členy bankovní rady ČNB. Zeman ocenil, že je deficit státního rozpočtu pro rok 2023 o 80 miliard nižší, než rok předchozí. Je to ale pro něj, prý, stále zatraceně málo. To byla jediná věta, která v prezidentově projevu dávala tak nějak smysl. Následně dva nové členy bankovní rady ČNB Jana Procházku a Jana Kubíčka začal oslovovat Honzíčci a ptal se jich, jestli mu přinesli lízatko. (MK)

Čtvrtek: Pražské drama pokračuje. Bohuslav Svoboda nebyl na čtvrteční schůzi zvolen primátorem. Piráti svůj nesouhlas s podobou koalice víc než jen naznačili, během hlasování se ale objevila další odpůrkyně. A dokonce z vlastních řad SPOLU. Hana Kordová Marvanová Svobodu ujistila, že chyba není v něm, ale v okolnostech. Nesouhlasí se spoluprací s ANO. – Pražské dohadování ale nesahá ani po kotníky Slovensku. Ministr financí Igor Matovič měl před hlasováním o nedůvěře vládě přislíbit podání demise. To se taky vydal udělat, na poslední chvíli si to ale rozmyslel. Podepsanou rezignaci měl vytrhnout z rukou vedoucímu prezidentské kanceláře. Premiér Heger prý rozhodnutí nechal na něm. Já taky moc nedávám, když mám dělat sama rozhodnutí, chápu. (AH)

Pátek: Věčný „všeználek“ Andrej Babiš pohořel v pořadu K tabuli! vysílaným televizí Prima. V zábavném formátu, kde studenti základních škol postupně vyzpovídávají všechny kandidáty na post prezidenta ČR Babiš neuspěl v primitivních otázkách. Neuměl vyjmenovat planety, nevěděl, co je napsáno na oponě Národního divadla, neznal dokonce ani Švejka. Svými slovy „Čech“ neumí odpovědět na základní otázky týkající se českého národa. Tak teda Andreji, pro tebe nejsme „Národ sobě,“ ale „Národ proti tobě.“ – Slovenská prezidentka Čaputová odvolala vládu premiéra Hegera. Učinila tak den po nevyslovení důvěry vládě v parlamentu. Kabinet nyní bude působit v demisi až do jmenování nové vlády v předčasných volbách. V centru Berlína prasklo obří akvárium, které bylo součástí hotelového komplexu nedaleko náměstí Alexanderplatz. Hlasitá rána se ozvala v ranních hodinách, na ulici se ihned začala valit voda, která s sebou strhla kus fasády hotelu. Výbuch byl tak silný, že ho zaznamenaly hned dva seismografy. Jako by byl tenhle týden nějak prokletej, na Slovensku padá vláda, v Berlíně akvárko, ve Francii zase ruský oligarcha, nikdo není dokonalý. (JS)

Víkend: Mistrovství světa ve fotbale vyhrála Argentina. Lionel Messi dal dva góly a získal tak titul mistra světa a cenu za nejlepšího hráče šampionátu. – Severní Korea moc neřeší sankce a mezinárodní zákazy, tak si zase odpálila dvě balistické rakety na zkoušku. Co přesně zkouší, lepší nevědět. Japonsko z těchto testíků rozhodně nadšené není, když jim to padá do moře. – Náš kouzelný dědeček/prezident Miloš Zeman zůstává i nadále vitální senior. Rozhodl se, že po skončení svého volebního období si zřídí kancelář, kdo mu bude při tom asistovat prý ještě neví. – Evropská unie se zaměřila na ochranu klimatu. Rozhodla zpřísnit trh s emisními povolenkami a snížit tak emise oxidu uhličitého. (AR)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*