Nejnovější

Přehled týdne 7. – 13. 11.: Americké volby, král s vajíčkem a vlčí máky

11. 11. Den válečných veteránů - Ilustrace Emy Kašparové

Pondělí: Vláda plánuje zavést daň z mimořádného příjmu i pro energetické firmy. Generální ředitel ČEZu České televizi uvedl, že to nepovede ke zvýšení cen elektřiny. Tak si to pamatujme. Někteří dodavatelé, třeba Sev.En Energy to ale nevyloučili. Je tedy možné, že si svoji nechuť víc danit zaléčí na zákaznících. – Obdobně je to i s bankami. Některé potvrdily, že zvýšení úrokových sazeb neplánují. Ale pozor na ně, přeci jen světové bankovní motto zní “Privatizovat zisky, socializovat ztráty.” Už teď jim tuhne krev v žilách z představy hrabat méně. Nabízejí proto státu alternativy jako “podpora dostupného bydlení” nebo “pomoc lidem s pokrytím jejich finančních závazků”. Protože zadarmo ani kuře nehrabe, že. Altruismus mínus. (KL)

Úterý: Ve Spojených státech začaly kongresové volby, ve kterých mohou zvítězit republikáni. Výsledky v některých státech tak ovlivní např. otázku práva na interrupci. Jo, a taky legalizaci marihuany k rekreačním účelům, takže když nic, aspoň bude veselo. – Když už jsme zabrousili do voleb, v České republice se do dnešních 16 hodin přihlásilo na kandidaturu rekordních 21 uchazečů. A stejně v lednu tolik lidí řekne, že prostě není koho volit. – Evropa prý podle dosavadních záznamů zažila nejteplejší říjen vůbec. Buď si ze mě služba Copernicus, která tohle oznámila, dělá prdel, nebo prostě ještě letos nebyli v Olomouci. – Ve věku 81 let nás opustila slavná režisérka Marie Poledňáková. Budiž ti země lehká, Maruško, a snad už víš, jak teda dostat toho tatínka do polepšovny. Haha. (VJ)

Středa: Miloš Zeman požádal v otevřeném dopise ministra vnitra Rakušana, aby zrušil bezpečnostní kontroly na Pražském hradě. Samozřejmě to byl on, kdo po nich v roce 2015 volal. Vyvěsili mu tenkrát místo standarty rudé trenky. Jiří Ovčáček se oženil s Ukrajinkou, Miloš chce zpřístupnit Hrad.. Fakt se těším, co nás čeká od Mynáře s Nejedlým. – Co má společného Jiří Paroubek a britský král Karel III.? Vajíčka! Král přijel společně se svou manželkou do Yorku odhalit sochu své nedávno zesnulé matky královny Alžběty II. To se nelíbilo jednomu muži, který se rozhodl na královský pár naházet několik vajec. Karel může být ještě rád. Muž se k němu také mohl přilepit vteřinovým lepidlem. To mají dnešní aktivisté moc rádi. – Insolvenční správce si posvítí na účty manželky organizátora protivládních demonstrací Ladislava Vrabela. Ten do loňska čelil 27 exekucím a některé ze svých dluhů nesplácel skoro 20 let. No prostě spořádaný občan, kterého štve ta nekompetentní kolaborantská vláda! Peníze, které měli být podle jeho slov použity na organizaci demonstrací, měli fanoušci posílat na účty jeho manželky. Na nich se sešlo více než milion korun. Ty teď asi insolvenční správce shrábne a využije je na splacení Vrabelových dluhů. Smutné, že. (MK)

Čtvrtek: NASA oznámila nález velké části trosek raketoplánu Challenger, který explodoval po startu v roce 1986. O nálezu bude příští týden vysílat pořad History Channel. Třeba se dozvíme, že za to můžou mimozemšťani. – Andrej Babiš si ve firmě Křišťálový ráj vyrobil náramek. Udělal tak přesně v den výročí Křišťálové noci, jedné z nejvýraznějších událostí násilí na Židech před druhou světovou válkou. Touché. – Běloruský diktátor Lukašenko vymyslel nový způsob, jak zavírat oponenty režimu. Frázi “Жыве Беларусь!” (Ať žije Bělorusko) označil za nacistický symbol a za jeho použití hrozí až čtyři roky za mřížemi. Ať nežije běloruský režim! (Teďka je to podle pravidel, ne?). (ŠF) 

Pátek: Americké volby vrcholí, předvolební průzkumy sice předpovídaly úspěch republikánů, ale „rudá vlna“ se podle amerických médií nekonala. No a co by to bylo za volby bez našeho oblíbeného kačera Donalda. Ten do voleb podpořil kandidátů hned několik, ale žádná sláva se nekonala. „Je to odpuzovač voličů,“ napsal o něm deník, který mu před šesti lety pomohl vyhrát prezidentské volby. Karma je holt zdarma, tak papa Donalde, můžeš si zase zpátky odplavat na svůj rybníček. – Ministerstvo zdravotnictví přichází s novou vyhláškou. Od července 2023 má v plánu omezit obsah nikotinu v nikotinových sáčcích a zároveň upravit vzhled obalů tak, aby nebyly lákavé pro děti. Nejsem si sice jistá, jak tam nahoře chtějí dětem sáčky s nikotinem zošklivit, ale rozhodně to pro ně nebude natolik drastickej zážitek, aby si pak do trafiky chodili maximálně pro nový číslo Médi Pusíka. – Přímo před filmovými ateliéry na pražském Barrandově začal v pátek dopoledne hořet elektroodpad převážený v kontejneru na nákladním voze – volby se holt blíží, no a asi takhle nějak to vypadá, když Soukupovi hoří koudel u prdele. (JS)

Víkend: V centru Istanbulu došlo k výbuchu. O život přišlo nejméně 6 lidí, další jsou zranění. Podle tureckého prezidenta šlo o plánovaný útok. – Podle článku na aktualne.cz roste cena kávy. S tím samozřejmě souhlasím. Může se ale k problematice kávy vyjadřovat někdo, kdo neumí napsat ani espresso ani cappuccino? Pak se nemůžeme divit, že zákazníků s výroky typu “eXpresso” a “mačijáto” neubývá. – Street artový umělec Banksy vytvořil graffiti gymnastky v ukrajinské Boroďance. – Lékárny se momentálně potýkají s nedostatkem léků. Chybí hlavně léčiva na bázi penicilinu. Takže nejen, že si doma nezatopíte, ale až z té zimy budete nachcípaní, tak ani léky si nekoupíte. (AR)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*