Nejnovější

#KdeJePchengŠuaj? Čína zveřejnila videa se zmizelou tenistkou. „Jsem v pořádku,“ tvrdí

Zdroj: pixabay

Pcheng Šuaj dominuje nejvyšším příčkám čínské tenisové ligy. Po zveřejnění příspěvku na sociální síti Weibo, ve kterém obvinila bývalého čínského vicepremiéra Čang Kao-li ze sexuálního obtěžování, ale následně zmizela.

Příspěvek, který tenistka napsala, byl po 30 minutách odstraněn a její jméno bylo na síti cenzurováno. Spousta z uživatelů ale stihlo příspěvek vyfotit a informaci poslali dál do světa. Pcheng ve svém rozsáhlém příspěvku píše o dlouholetém románku s bývalým čínským vicepremiérem. Jejich vztah ukončilo Čangovo povýšení v čínské straně a od té doby s ní nebyl v kontaktu.

V textu Pcheng popsala okolnosti, které sexuálnímu obtěžování předcházely. „Po tréninku v Pekingu jsi mě s tvou ženou odvezl k vám domů. Dovedl jsi mě k sobě do pokoje a jako před deseti lety, jsi se mnou chtěl mít sex. Ani jsem si nepředstavovala, že by to takhle mohlo dopadnout.“

Kao-li neustálým psychickým nátlakem nakonec Pcheng donutil k sexu. „Řekl jsi mi, že mě nenávidíš. Začala jsem se bát a nahromadily se ve mně všechny dřívější city,“ vyjádřila se Pcheng.

Jak dále napsala, komplikovaný vztah dál pokračoval. Pcheng popisuje krásné chvíle, které spolu s Pchengem prožila. Idylka ale záhy skončila, když ji bývalý vicepremiér začal pomlouvat. Jednoho večera se spolu pohádali a Čang Kao-li jí řekl, že to vyřeší jindy. Od té doby už se neviděli.

Světlo na konci tunelu?

Příspěvek zmizel a s ním i Pcheng. Veřejnou i mediální pozornost případ přitáhl kvůli tomu, že jde o vůbec první obvinění vysoce postaveného člena Komunistické strany Čínské lidové republiky. Ačkoliv na Weibu o případu Pcheng Šuaj není žádná zmínka, příznivci tenistky diskutovali o případu na jiných platformách, například v komentářích pod recenzemi seriálu „Premiér a já.“

Po nezvěstné Pcheng se strhla vlna twitterových příspěvků s hashtagem #WhereIsPengShuai. „Doufám, že se Pcheng najde co nejdříve. Celý případ musí být řádně prošetřený,“ vyjádřila se na Twitteru americká tenistka Serena Williamsová.

Členové čínských státních médií zveřejnili na Twitteru několik videoklipů s tenistkou. V jednom z nich je Pcheng v restauraci se spoluředitelem turnaje China Open Čang Junem. Její příchod na večeři zobrazuje další video, přičemž kamera zabírala i dveře, na kterých bylo napsáno aktuální datum. Členové čínských médií zveřejnili ještě další videa, v žádném z nich ale tenistka nijak dlouho nemluví.

Světýlkem na konci tunelu byl třicetiminutový hovor Pcheng Šuaj s prezidentem Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomasem Bachem začátkem prosince. MOV ve svém prohlášení uvádí, že Pcheng poděkovala za zájem o ní, dál řekla, že je „v bezpečí a žije ve svém domě v Pekingu, a byla by ráda, aby v tuto chvíli respektovali její soukromí.“

Ženskou tenisovou asociaci (WTA) její vyjádření neuklidnilo, ve svém prohlášení videa zpochybnili a napsali, že není jasné, zda na ni nebyl vyvíjen tlak. Ve středu WTA na Twitteru oznámila odklad všech tenisových turnajů v Číně, včetně Hong Kongu.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*