Nejnovější

Přehled týdne 29. 11. – 5. 12: Mikulášská nadílka, falešné ruce a nejambicióznější crossover české politiky

Zdroj: Wikimedia Commons, Egor Eryomov

Pondělí: Ve Vídni začalo pro velký úspěch už sedmé kolo vyjednávání o jaderném programu mezi Íránem a světovými mocnostmi. Uražené USA, které od dohody odstoupilo, muselo tentokrát poslouchat za dveřmi. Íránu se nedá věřit, když těsně po šesté dohodě začal obohacovat uran ještě intenzivněji, prý kvůli mírovým účelům. Snad se v rámci novoročního předsevzetí nerozhodne shodit nedávno nabraných 25 kilo. – Prezident Zeman se vyslovil pro povinné očkování. O ostatních politicích prohlásil, že se to bojí říct, aby nepřišli o hlasy. Klobouk dolů, třeba se povědomí o nutnosti očkování uchytí i u těch lidí, kde výzvy z jiných zdrojů nepadají na úrodnou půdu. – Blízko menzy 17. listopady v Olomouci byl nalezen mrtvý muž. A to ještě ani nezačalo zkouškové. Nechybí někomu kamarád? (kl)

Úterý: Když se dva perou, covid se směje. To si po víc jak dvou měsících přehazování horkého bramboru v podobě povinnosti ministerstva zdravotnictví uvědomila česká politická scéna. Ve jménu motivování lidí se očkovat uspořádal Andrej Babiš společně s Petrem Fialou tiskovku. Chtěli přesvědčit společnost o prospěšnosti očkování. Zajímá mě, kolik antivaxerů to tak donutilo nechat si skutečně píchnout vakcínu a ne uplácet doktory o falešné certifikáty. – Mysleli jste si, že to už je minulostí, ale ono se to furt děje. Americké school shootings. V Michiganu zabil ozbrojený mladík tři studenty a dalších osm zranil. Tento případ bych přiložil do šuplíku důvodů, proč je skvělý nápad zpřístupnit držení zbraní. Doufám, že budoucí ministryně obrany a vášnivá obhájkyně práva na vlastnictví zbraní paní Černochová z americké situace načerpá inspiraci. (Jiří Kára)

Středa: Začíná prosinec a s ním přicházejí také vánoční vibes. Teda ne nám studentům, ale vám ostatním doufám ano. A jestli ani vám ne, tak si pusťte Nory, kteří v češtině nazpívali písničku “Kdepak ty ptáčku hnízdo máš?” z naší Popelky. Stojí to za to, tak snad se nám Kája neotáčí v hrobě. – Máte rádi adrenalin a vedete nebezpečný způsob života? Mám pro vás tip, při kterém nejen že uspokojíte svou adrenalinovou část vašeho já, ale především naštvete policajty. Angličani svými stojkami na kolejích pobouřili policii a taky diváky, kteří viděli záznam z kamer. Co tady ještě děláš? Mazej na koleje! – Představte si takovou klasickou indickou svatbu. Jíte, tančíte, bavíte se a najednou požár. Většina svatebčanů samozřejmě začala panikařit a pomáhat s evakuací. Dva hosté si však zrovna dopřávali kuřecí kari s rýží a zřejmě si tento gastronomický zážitek nechtěli nechat ujít, jelikož se požárem v žádném případě nenechali vyrušovat. Občas se koukli, co plameny za nimi a pokračovali v degustaci. Tak hlavní je si ten život umět vychutnat, no ne? (MK)

Čtvrtek: Disney poprvé v historii povede žena. Téměř po sto letech od existence je to přechod do nové éry, kterou povede Susan Arnoldová, po patnácti letech ve funkci  členky představenstva společnosti Disney. Otázkou je, je to i nová éra pro normální zobrazování LGBTQ+ členů v Disney filmech? Jestli ano, snad si Susan nebude inspirovat Netflixem, který naopak na odlišné orientaci jedné z hlavních postav staví úspěch celé své tvorby. – Ženská tenisová asociace (WTA) ruší všechny turnaje v Číně kvůli zmizení tenisky Pcheng Šuaj. Ta na začátku listopadu na sociálních sítích zveřejnila obvivění ze znásilnění vznesené na bývalého vicepremiéra. Její vyjádření na internetu krátce na to zmizelo… stejně jako ona sama. Čína by měla trochu přehodnotit svoje výpady po nepohodlných, jinak se na další zimní olympiádu očividně nikdo nedostaví. – A borec nakonec. Takové označení si vysloužil útočník, který chtěl napadnout Andreje Babiše. S incidentem se čtvrtek svěřil jak jinak než ve videu na své facebookové stránce. “Na férovku” si to chtěl rozdat s ochrankou, načež vytáhl pistol a… potom borec na féra skončil rovnou v Bohnicích. (TL)

Pátek: Poslední zbytky moci naplno využívá Adam Vojtěch, a protože už se nemusí bát, že by hnutí ANO ztratilo nejdůležitější část své voličské základny, nařizuje povinné očkování mimo jiné pro skupinu 60+. Budoucí ministr zdravotnictví a expert na fotbal Vlastimil Válek však toto opatření hodlá ihned po nástupu zrušit. Protože to je přece něco podobného, jako kdyby šel hráč na střídačku, ale těsně předtím ještě kopnul do míče, a ten, co jde ze střídačky, za ním pak musí běžet. To dá rozum. – Pro Jana Hamáčka je životní dno jako výtah, kterému se po zdánlivém zastavení přetrhlo jistící lano. Když už si myslíte, že horší už to opravdu být nemůže, udeří NCOZ a v žalobě na Janka Kroupu a Kristinu Cirokovou neshledá důvody k zahájení k trestnímu řízení. Na té cestě do Moskvy tedy asi něco úplně košer nebylo. Ale třeba se ta vlastizrada nějak vysvětlí a v příštích volbách do sněmovny se těch pět procent někde objeví. Třeba výměnou za milion Sputniků. – Na pomyslné hranici demokracie a diktatury v Evropě jsou na spadnutí hned dva válečné konflikty. Kromě polsko-běloruské hranice se teď pozornost po dlouhé době soustředí k Donbasu. Svou mírumilovností známý Vladimir Putin se naštval, když si Ukrajina dovolila použít turecké zbraně proti separatistům snažících se obsadit ukrajinské území. Putinovo kámo nekámo s Erdoganem je teď tedy zpátky na bodu mrazu, ale třeba by kamarádství mohl spravit teambuilding s tématem společný útok na Sýrii.

Víkend: Fanfáry stranou, protože post předsedy SPD si opět obhájil Tomio Okamura. Tak třeba za další tři roky se strana dočká změny. Ovšem musím uznat, že to bylo napínavé asi jako, když si předsedu volilo ANO. – Letošní Mikulášská nadílka se nesla v duchu korony. Ministr zdravotnictví oznámil, že by si lidé neměli zvát známou trojici v podobě Mikuláše, čerta a anděla domů, protože co kdyby náhodou čert dětem místo uhlí nadělil covid. Ale nebojte nařízení se ani tak neporušovala, neboť čerti si rozestupy měřili vidlemi a celá mikulášská družina si ke svým převlekům přidala ještě i respirátor. Havel by o této absurdní situaci jistě dokázal napsat skvělou hru. – Zoufalá situace si žádá zoufalá řešení. S jedním takovým přišel muž do italské nemocnice. Snažil se zdravotnici oklamat silikonovou falešnou rukou, do které se chtěl nechat očkovat. Asi si myslel, že italské zdravotnice nejsou dost kvalifikované, aby rozpoznaly, že se nejedná o jeho paži. Jak se říká, za pokus nikdy nic nedáš. Tohoto nešťastníka to ovšem stálo „pouze“ obvinění z podvodu. – Třešničkou na našem víkendovém dortu je zlomený kotník bývalého prezidenta Václava Klause. Osudným se mu stalo uklouznutí na procházce v Krkonoších. (Réza)





Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*