Nejnovější

Elitář pro všechny zařadil zpátečku. „Normální” svět Klause mladšího končí

Zdroj: FB Václava Klause mladšího

GLOSA. Obhájce obyčejných Čechů a ředitel prestižního gymnázia pro horních pár procent v jedné osobě, Václav Klaus mladší, se stahuje z veřejného života. Česká mediální krajina tak přichází o jeden ze svých nejvýraznějších prvků a její obyvatelé si mohou alespoň na chvíli oddychnout.

Syn bývalého prezidenta to s médii vždy uměl. Ještě v době, kdy vedl elitní vzdělávací instituci s nemalým školným, se na svém blogu postavil do role obhájce tradičního vzdělávání. Zdatně si vybíral témata, na která lidé slyší a při každé příležitosti roztáčel kola kulturních válek. Koneckonců, při založení Trikolóry prohlašoval, že je potřeba „bránit normální svět.“ Co to znamená? Na tom přeci nezáleží, důležité je, že to dobře zní.

Dnes však Klaus oznámil, že se stáhne z veřejného života a v podzimních volbách již kandidovat nebude, údajně z osobních důvodů. Do jaké míry je to pravda, ví nejspíš jen on sám a jeho nejbližší okolí. Pokud ale dostojí svým slovům a opustí světla reflektorů, prokáže české online krajině velkou službu. Přeci jen, několik let musela vzdorovat zdánlivě nekonečné vlně dlouhých facebookových příspěvků, odkazů na jeho texty nebo primitivní memy s rasistickými podtóny.

Samozřejmě, že se může v Trikolóře objevit osoba, která dokáže Klausovu agresivně online komunikaci replikovat. Kupříkladu Zuzana Majerová Zahradníková se o to již pokouší. Jestli tím ale Trikolóru zachrání, to je otázka. Ostatně, ani sám Klaus se svým slavným jménem a roky budovaným publikem nikdy nedokázal stranu dostat v průzkumech nad hranici pěti procent. Teď, když odchází, už Trikolóře mnoho nadějí na vstup do sněmovny nezbývá. I těch několik voličů, které měla, nejspíš přeběhne k jiným chrličům digitálního obsahu. Těch bylo, je a bude v této zemi vždy víc než dost.

Ondřej Gogela (Články)
Napůl seriózní publicista, napůl smějící se bestie. Navzdory všem důkazům o opaku stále věří, že jeho názory někoho zajímají.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*