Nejnovější

Regulace nájmů? Ekonom Pospíšil je vůči plánovanému opatření skeptický

Jana Maláčová plánuje regulaci nájmů, pomůže to ale občanům? Zdroj: Pixabay Jana Maláčová plánuje regulaci nájmů, pomůže to ale občanům? Zdroj: Pixabay

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová letos v únoru oznámila, že chce znovu zavést kontrolu nad cenami nájmů. Toto opatření by mělo pomoci lidem, kteří kvůli stoupajícím cenám nemovitostí na nájem nemají. Někteří ekonomové však tento postup neschvalují, protože se jedná o přímý zásah do trhu s nemovitostmi.

Mezi kritiky plánu Jany Maláčové se řadí například Richard Pospíšil, který učí na Univerzitě Palackého ekonomii. Myslí si, že případné ovlivňování cen nájmů negativně zasáhne do hospodářství. „Když se naruší trh s nemovitostmi, nerovnováha se pak projeví zase někde jinde,” upozorňuje.

Jan Brodský z tiskového oddělení MPSV (Ministerstvo práce a sociálních věcí) konstatuje, že prací ministerstva je řešit problémy sociálně slabších spoluobčanů. Proto se touto možností bude dále zaobírat, třebaže zákon o regulaci může vydat pouze Ministerstvo vnitra.

Minimální mzda roste přímo úměrně s cenami nemovitostí. Například v únoru 2020 se v přepočtu na čistou mzdu zvedla z 85 korun za hodinu na 87. Zaměstnanci pracující za minimální plat jsou tak schopni dávat za bydlení to co doposud, ovšem jejich životní úroveň se nezmění.

Diktát státu pro majitele bytů

Ceny nájmů a nemovitostí se zvyšují, jelikož stoupá taktéž zájem veřejnosti o bydlení. S rostoucím počtem možných nájemníků se zvyšuje i nabídka. Řešení této patové situace je vícero, určit maximální cenu nájmu za metr čtvereční, jak navrhuje ministryně Maláčová, však není podle Richarda Pospíšila zcela ideální.

„Míst k žití bude stále nedostatek, postupem času dokonce ještě větší než nyní. Získat pro nájemce nový byt, to bude pro jejich nedostatek téměř nemožné,“ říká Pospíšil.

Poslední regulace nájmu v České republice vyvrcholila v roce 2005 žalobou OSMD (Občanské sdružení majitelů domů ČR) společně s Evropským soudem pro lidská práva. Předmětem stížnosti bylo porušování vlastnických práv. Rok na to musel stát přijmout deregulační zákon, proces vyrovnání způsobených škod se protáhl až do roku 2012.

Jsou i jiné možnosti než regulace

Dalším způsobem, jak předejít zvýšení cen, je vystavovat nové byty a pozemky a rozšířit tak nabídku. To však může komplikovat složitý úřední proces pro získání stavebního povolení.

Ceny nájemného do značné míry mohou ovlivnit i samotní občané. Pokud si vytvoří finanční rezervy a investují do svého vlastního bydlení, nájmu se pochopitelně zcela vyhnou a platí již pouze energie. Problém je, že o tuto alternativu veřejnost v posledních letech ztrácí zájem.

„Moje zkušenost je taková, že lidé si rezervy nedělají a utrácí více. Peníze mají, ale neumí s nimi hospodařit,” dokládá realitní makléř Martin Moravec.

  1. Petr Kaminsky | 14.4.2020 v 19:27 | Odpovědět

    1) “Vystavovat nové byty a pozemky” – co to jako je? Vystavovat se da obraz, byty se zasadne stavi. 2) Typicke “oranzove hlavy” – regulovat, regulovat, regulovat. Jeden rozsudek nestaci, zas tady bude libiva snaha se zavdecit mene majetnym (pravdepodobnym volicum CSSD). Doufam, ze tahle “levicova” strana se v pristich volbach uz nedostane do parlamentu. Tam ji dostatecne zastoupi ANO – maka prece pro lodi, ne?

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*