Nejnovější

Komentář: Film V síti bude důležitou zbraní proti sexuálnímu predátorství

KOMENTÁŘ. Po Česku právě probíhají předpremiéry dokumentu V síti. Ten upozorňuje na problematiku sexuálních predátorů na internetu. Jde o dospělé lidi, kteří na sociálních sítích a seznamkách vyhledávají nezletilé děti pro potřeby svého (převážně sexuálního) sebeuspokojení. Šéfredaktor Houpacího Osla v následujícím textu popisuje potenciál filmu a způsob, jak ho využít v boji proti sexuálnímu predátorství.

Film neotevírá nové téma, ale popisuje ho unikátním způsobem – 3 plnoleté slečny tvůrci namaskovali tak, aby vypadaly na dvanáct, a vydali se s nimi na seznamku, kde se je v průběhu natáčení pokusilo kontaktovat tisíce dospělých. Z toho byli v 98 % muži.

S desítkami z nich si herečky psaly a volaly pro potřeby dokumentu, během čehož se s nimi chtěli sexuální predátoři bavit o sexuálních tématech, chtěli na webkameře vidět jejich nahá těla (tedy těla těch “12 letých” dívek), snažili se z nich dostat obnažené fotografie a došlo i na osobní setkání, výhružky, vydírání a nakonec i naplnění těchto výhrůžek.

Sexuální predátorství je staré jako seznamky

Nejde o nové téma. Například projekt E-bezpečí, jehož vedoucí Kamil Kopecký působil jako odborný poradce filmu V síti, na něj upozorňuje dlouhodobě a vzniklo o něm i řada dokumentů.

“Sám jsem byl na základní škole, tedy zhruba před 8 lety, o tématu slyšel a byl na tyto nástrahy internetu upozorňován. Jelikož to však bylo v rámci nějaké jedné přednášky a já měl jiné starosti, tak mě to takovým způsobem nezasáhlo. Navíc to nebylo cool řešit, takže jsme místo toho následně skončili na Chatroulette (internetová chatovací aplikace, na které komunikujete přes webkameru s náhodným lidmi ze světa) a museli jsme ty stovky masturbujících penisů vidět na vlastní oči. Naštěstí jsme to brali s humorem a tyto lidi rovnou přepínali nebo si z nich nějakým způsobem dělali srandu.”

Autor textu

Síla tohoto filmu je tedy právě v tom, že je unikátní, protože si jej studenti nepustí pouze ve škole, ale budou na něj moct zajít například do kina mimo školu. A svým způsobem je i cool, co se týče jeho zpracování, kdy film pracuje s mystifikací, gradací a emocemi. Takto by film mohl – ze zcela laického pohledu autora – oslovit i děti.

Film je však důležitý stejným, ne-li větším dílem pro rodiče a obecně dospělé. Zde může k jeho propagaci a osvětlení tématu pomoct režisérova kontroverzní pověst, přímá komunikace se skutečnými sexuálními predátory s rozsáhlá mediální kampaň, která filmu předcházela.

Toto všechno může téma, které je staré jako samotné seznamky, otevřít v mnohem jiném duchu než tom, že se na něj jen upozorní a následně zapadne do skladu “zásadní témata, která nepřišla ve správnou chvíli a správným způsobem”.

Pravděpodobně je to první takový film, na který si rodiče zajdu sami, aby věděli, co se děje, a případně s sebou vezmou i děti, aby jim ukázali, co se může stát.

Může to být kdokoli

Po shlédnutí filmu se nabízí otázka, jaká je motivace těch mužů, kteří ačkoli mají třeba i děti a manželky, k tomu, aby na internetu vystupovali tak, jak vystupují. Těžko člověk dokáže dané lidi neodsoudit jako úchyláky a pedofily, když vidí, jak “12 leté” holce posílají fotky svého penisu (a že jich v tom filmu je) a chtějí po nich všechny již zmíněné věci za užití manipulací a moci.

Kopecký, který se tématu sexuálního obtěžování dětí na internetu věnuje, pro Aktuálně.cz řekl, že motivace těchto lidí není jen sexuálního charakteru, ale může jít o snahu získat nad dítětem moc, získat přes něj peníze, případně se tito lidé mohou prostě jen nudit. “S dětmi se lépe manipuluje a jde o osoby, které už mají nějakým způsobem vyvinuty sekundární pohlavní znaky. Běžnou dospělou ženu nedokážete donutit, aby se vám, nějakému neznámému člověku, obnažila na webkameře. U dítěte je to jednodušší,” řekl.

Zároveň, jak je i zmíněno ve filmu, lidé, kteří toto dělají, nejsou ani v drtivé většině případů pedofilové, těch je na těchto sítích údajně zhruba 5 %. Navíc i jeho autoři v následné diskuzi po předpremiéře potvrdili, že sexuální predátoři nemají žádný specifický společný znak a může jít o lidi z jakýchkoli vrstev společnosti, s jakýmkoli vzděláním, o lidi sympatické, chytré, hloupé i nesympatické.

Diskuze je cesta

Toto člověka (i vzhledem k tomu, na kolik případů tvůrci narazili) dovede k myšlence, že známý kohokoli může být někdo takový, kdo toto dělá a kdo v běžné komunikaci absolutně nemusí vypadat jako sexuální predátor. Může to být člen rodiny, známý, kolega, kdokoli.

Jak s tímto pracovat? Osvěta v problematice může být správnou cestou. Možná by pro začátek mohlo pomoct zajít na tento film a o tématu se začít bavit, napsat si příspěvek na sociální sítě a vyjádřit svůj nesouhlas. Zeptat se svých přátel a známých, jestli film už viděli a jaké to zanechává pocity, vyjádřit své znechucení nad tím, že se toto děje.

Následně je velmi pravděpodobně, že se téma touto cestou dostane i k daným jedincům a ukáže jim to, že takové chování není v pohodě jak pro jejich známé, tak pro to dítě, byť jim to to dítě přímo neřekne.

Režisér dokumentu Vít Klusák v rozhovoru pro DVTV kdysi navrhoval řešení formou zakládání falešných profilů rodiči a následnou konfrontací sexuálních predátorů, ale tato práce by měla zůstat na Policii ČR.

Jan Žabka
Jan Žabka (Články)
Zatím stále studuje žurnalistiku na FF UP. Tam také organizuje Studentskou žurnalistickou konferenci. Podle některých se jedná o aktivního blbečka. Prý nesnáší zbytečnosti. Šéfredaktorský veterán.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*