Nejnovější

Bubeník, princezna, 82 mega a nejlepší animace všech dob

Za zhruba 80 milionů korun se toho dá koupit hodně. Luxusní dům, podíl v úspěšné firmě, 40 milionů rohlíků anebo se za ně dá také natočit animovaný film. Potíž ovšem nastává, když výsledný film na svůj rozpočet rozhodně nevypadá.

Česko-britská animovaná pohádka Bubeník a princezna se stala jedním z nejdiskutovanějších filmů letošního léta, když autoři ze studia Angels Pictures zveřejnili trailer. Tvůrci se chlubili vysokým rozpočtem ve výši bezmála 82 milionů, britskou koprodukcí, uvedením na mnoha mezinárodních filmových festivalech a zvučnými jmény jako Karel Gott, Jiřina Bohdalová a Jakub Kohák. A pak přišla upoutávka…

Špatná reklama, taky reklama

Po všech naslibovaných lákadlech totiž trailer ani zdaleka neodpovídal očekáváním. Zdrojem posměchu se staly zejména animace, které jsou jednoduše otřesné a propracované skoro stejně jako scény vytvořené pro počítačové hry v devadesátých letech. Za sebe mluví i fakt, že pod upoutávkou na YouTube jsou vypnuty komentáře a měřidlo lajků.

Tím spíše zaujal rozpočet filmu, kvůli kterému jsou mnozí kritikové na pochybách, zda není celý film jen obludným tunelem. Pro srovnání, první český animovaný celovečerák Kozí příběh: Pověsti staré Prahy stál „jen“ 35 milionů korun.

Po pár dnech mlčení se však autoři z Angels Pictures ozvali s tvrzením, že celé haló okolo traileru nejen že čekali, ale že dokonce bylo celou dobu součástí kampaně ve stylu „špatná reklama, taky reklama.“ Výsledný film totiž bude podle tvůrců vypadat úplně jinak.

Svou strategii si pochvalují, protože hned první týden nabrala jejich mizerná upoutávka 200 tisíc zhlédnutí. Tedy na nefunkčnost negativní reklamy si rozhodně nemůžou stěžovat.

Otázkou ovšem je, jestli své slovo opravdu dodrží a nečeká nás film jak od čínských animátorů, kteří kopírují slavné filmy v naději, že je někdo omylem koupí namísto originálu. Protože já bych v jejich situaci řekl to samé, jen abych se z celého trapasu mohl vylhat. Ostatně se o tom přesvědčíme už letos na podzim, kdy má film premiéru.

Jakub Loukota
Jakub Loukota (Články)
(Stále ještě nevyhozený) student žurnalistiky na UP v Olomouci. Má rád kočky a britský humor.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*