Nejnovější

Zastánci teorie placaté Země aneb podvod zvaný zeměkoule

Zdroj: facebook.com/madmikehughes

Ač je to už pár set let, co byl prokázán opravdový tvar Země, tvořivý lid se stále nemůže smířit s myšlenkou, že žijeme na obrovské kouli. Zastánci teorie o placaté Zemi proto věří, že náš svět je plochý disk. A jelikož jejich už tak chabé argumenty ztroskotávají na vlně základních znalostí fyziky, rozhodl se představitel této konspirace, Američan Mike Hughes, že se nechá vystřelit do vesmíru a jako první vyfotí a prokáže plochost naší planety.

Člověk by asi čekal dokonalé zdůvodnění, proč nám někdo tají tak zásadní skutečnost, jako je tvar Země. Podle konspirátorů jde o spiknutí svobodných zednářů, židů a světových vlád. Organizaci NASA vůbec nevěří, a proto se k ní ani nechtějí vyjadřovat. Podotýkají pouze, že NASA si dá tu práci a každou zveřejněnou fotografii a video upraví ve Photoshopu. Není však jasné, jaká výhoda by pro spiklence v podobě zednářů mohla vzejít z toho, že nás přesvědčí o kulatosti Země. Říkají, že tvar zeměkoule možná slouží  k „utajení velkých tajemství“ a nebo se snaží „upřít možnosti poznat sama sebe“.

Samotná Země podle nich vypadá jako disk, jehož středem je Severní pól, a na okrajích se nachází obrovská ledová hradba známá jako Antarktida. To, že jim nevychází vzdálenosti mezi jednotlivými zeměmi, považují za další spiknutí. Slunce je pak malá žhavá koule sotva velikosti Měsíce, která září jako reflektor.

Stránka, kde se dozvíte “vše”

Jako zdroj fascinujících argumentů nám může sloužit jejich internetová stránka, která je dostupná i v češtině. Zde se dá najít úctyhodných sto důvodů, proč je jasné, že je Země placka. Nejvíce se spoléhají na osobní zkušenosti, jako například že nevidíme zakřivení Země a necítíme, že se Země otáčí, proto nic takového neexistuje. Ve svých tvrzeních zpochybňují třeba gravitaci. „Voda teče dolů, ne do kopce, … například řeka Mississippi by na svých 3000 mílích musela téct do kopce 11 mil, než by dosáhla Mexického zálivu.“ A také tvrdí, že gravitace nemůže udržet takové množství vody, jako je v oceánech, a zároveň klidně umožnit ptákům volně létat. Kdyby měla takovou sílu, ptáci by se od Země neodtrhli.

Reportér BBC navštívil konferenci vyznavačů ploché Země a natočil skvost v podobě této reportáže.

Cesta do vesmíru v raketě z odpadků

Zatímco ostatní spoléhají pouze na slabé důkazy, Mike Hughes je muž činu. Rozhodl se pro své přesvědčení obětovat klidně i svůj život. Postavil si raketu, se kterou chce doletět na hranici vesmíru a vyfotografovat okraj Země. Raketa je podomácku vytvořena z odpadků ze smetiště a tryska je ze vzdušného filtru leteckého motoru. Jako odpalovací rampa slouží očesaný obytný vůz. Neodradil ho ani první neúspěšný pokus v roce 2014, při kterém se těžce zranil. Jeho druhý let se měl uskutečnit 25. listopadu, ale pokus mu zhatila vláda, která mu nevydala povolení. A navíc se mu prý pokazil motor.

Hughes ví, že protivník je mocný, a proto mu let nebyl povolen. Věří však, že přes všechny nástrahy, které mu vláda zednářů a ilumináti staví do cesty, v nejbližší době vzlétne a lid pochopí kořeny všeho klamu. Let plánuje co nejdříve a my jen doufáme, že k focení nepoužije širokoúhlý objektiv GoPro, který zakřivuje horizont.

Anna Halamová
Anna Halamová (Články)
Studentka žurnalistiky na FF UP. Miluje bizár a zajímá se především o politiku.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*