Nejnovější

Mladí poslali do sněmovny Piráty i Okamuru. Jen není jasné proč

ANALÝZA: Mladí podle odborníků preferují okrajová uskupení typu Pirátská strana, oslovit je může ale i protimuslimská a protiimigrantská rétorika aka Tomio for life. Prvovoliči  těžko rozhodnou, kdo volby vyhraje, ale nadějným vrhačům do politiky to může přinést trochu té moci.

Podle Českého statistického úřadu se letos na podzim k volbám vydalo kolem 300 tisíc debutujících dospěláků. Prvovoliči však reálně chodí k volbám velmi málo. Proč? Protože KOVY neřekl, koho mají volit, anebo protože “se jim tam prostě nechtělo”. Ostatně prvovolič nemusí být nutně člověk, kterému je čerstvě 18 let a jde tak volit prvně. Může jím být klidně i čtyřicetiletý pankáč, který uvěřil tomu, že nám končí demokracie. Nicméně pro účely tohoto textu jsou důležití pupínkatí adolescenti.

I tato malá skupina nadšenců s pár tisíci hlasy mohla udělat kandidátům velkou čáru přes rozpočet. Hlavně v tom, které strany a hnutí se dostaly do Poslanecké sněmovny. Politici se snažili přesvědčit mladé voliče a současně s nimi i ty, kteří šli k volbám vůbec poprvé. Přesto však  spoléhali na své věrné z řad seniorů.

Systematicky se snaží cílit na mladé voliče například TOP 09 a její “vyslanec” pro mladé vysokoškoláky Dominik Feri. Ten objíždí školy po celé republice a snaží se přesvědčit studenty, aby se o politiku zajímali. O přiblížení se mladým voličům však usilují i další strany a hnutí, jako třeba ANO nebo Pirátská strana. Zástupci pravice i levice už také točí videa na Youtube. Experti se ale shodují, že se stranám příliš nedaří tuto skupinu oslovovat. 

Český Kotleba se nerýsuje

„Je pravda, že u mladé generace negativní vztah k muslimům a uprchlíkům výrazně převažuje, ale tím se neodlišují od starší a střední generace. Přesto to zatím nevypadá na masivní podporu Dělnické strany a podobných,“ dodal sociolog Jan Herzmann z PPM Factum.

Úspěchu extrémní pravice brání i fakt, že je roztříštěná. Prozatím by se tak těžko v Česku mohlo stát to, co na Slovensku, kde se právě díky hlasům mladých dostala do parlamentu extrémně pravicová Ľudová strana Naše Slovensko Mariána Kotleby. Volilo ji asi 22 procent Slováků ve věku od 18 do 21 let.

Nejvyšší procento hlasů od mladých v Česku  získala Pirátská strana. Tomio Okamura a jeho SPD však také nezůstali pozadu. Z 10,64 procent téměř polovina hlasů patřila voličům ve věku od 18 do 24 let, což je vzhledem k programu strany poměrně alarmující. Nejmladší poslankyní SPD se stala dvaadvacetiletá studentka vysoké školy Tereza Hyťhová. Do povědomí se veřejnosti dostala jako zastupitelka Ústeckého kraje, která se zasazovala o uzavření Integračního azylového střediska v ústeckých Předlicích.

Naopak ODS u mladší generace z velké části neuspěla. Dnešní voliči ODS jsou totiž lidé, jejichž aktivní část života se odehrávala v 90. letech. Letos se mladé snažila lovit na spolupráci s kontroverzním youtuberem MikeJePán také Občanská demokratická aliance (ODA). Když však předseda strany Pavel Sehnal zjistil, jak moc je “Mikeš” vyčůraný a hlavně nenáviděný, tiše ze spolupráce vycouval a strana skončila pod úrovní statistické chyby.

Volí se i na středních školách

Středoškoláci si 3. a 4. října mohli na vybraných školách zkusit nanečisto volit politické strany, hnutí a koalice kandidující do Poslanecké sněmovny. Hlasovalo celkem 40 068 studentů na 281 školách. U studentů nejvíce zabodovala Česká pirátská strana s 24,52 %, na druhém místě skončilo ANO (11,88 %) a na třetím TOP 09 (11,75 %). Okamurovo SPD zůstalo s poměrně značným odstupem 4. Získalo 7,76 %, což odpovídá 3108 voličů.

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*