Nejnovější

Účtenkovka – majstrštyk století

Už jste někdy dělali něco tak zbytečného, co se pomalu podobalo sebepoškozování? Například jste obětovali spoustu peněz pro dobrou věc a každý den si kupovali pití v plastu, abyste mohli hodit víčko na pomoc Honzíkovi? Hráli jste lotynku? Pokud ano, Účtenkovka je pro vás ta nejlepší volba, protože zahrnuje jak pomoc, tak i velkou výhru! Zadostiučinění můžete cítit pokaždé, když pomáháte státu kontrolovat, zda v obchodech vydávají účtenky podle zákona o elektronické evidenci tržeb, a zároveň můžete přijít k balíku peněz. No, anebo taky ne.

Účtenková loterie, dlouho připravovaný projekt Ministerstva financí, byla spuštěna 1. října 2017 a kdo by to byl řekl, hned první den se objevily problémy. Tak to vezmeme od začátku.

V jednoduchosti je krása. V Účtenkovce ani jedno.

Jako los funguje každá účtenka zaregistrovaná na webu Účtenkovka.cz nebo ve stejnojmenné mobilní aplikaci. To zní dost jednoduše, že? Oh wait… Pokud jste se pokusili zaregistrovat přes chytrý telefon, z aplikace na vás vykoukl požadavek na informace o telefonních číslech, s nimiž jste v kontaktu. A vysvětlení? Údajně jde o požadavek zděděný po předchozích verzích aplikace, se kterým MF nesouhlasilo, a po updatu zmizí. Proč se ale vůbec požadavek objevil i při spuštění, už nikdo neví. No, a diskriminace přichází v případě, že máte iPhone. Aplikace v operačním systému iOS nefunguje.

Takže pokud registrace nebyla dostatečně odstrašující, přichází na řadu samotné přihlašování účtenek do slosování. Nutno dodat, že je nezbytné alespoň pět minut na zaregistrování jedné účtenky. A to proto, že je zapotřebí vyplnit 16 znaků z kódu BKP nebo FIK, datum a přesný čas nákupu, částku transakce, režim tržby a DIČ obchodníka. Pokud teda opravdu chcete vyhrát, dělejte to nejlépe několikrát denně po celý měsíc, choďte nakupovat surovinu po surovině do různých obchodů, protože každý den můžete registrovat jen jednu účtenku od jednoho prodejce. Potom budete mít alespoň nějakou šanci na výhru. Jelikož za předpokladu, že by bylo registrováno 5 % evidovaných účtenek, a soutěžící by poslal jen jednu účtenku měsíčně, pravděpodobnost na výhru by byla zhruba 1 : 20 000 000. Pro porovnání, ve Sportce je pravděpodobnost výhry 1 : 7 000 000.

Hlavní výhra je jeden milion korun, druhá auto v hodnotě 400 000 Kč a třetí 300 000 Kč. Slosování probíhá každý 15. kalendářní den v měsíci, počínaje 15. listopadem 2017.

Netvořte logo na LSD

Způsobení epileptického záchvatu může zapříčinit další prvek Účtenkovky. Logo. Za provedením stojí designérka Hana Kolbe a stálo Kč 96 800,– s DPH.

A to nejhorší na konec…

Smutnou zprávou je zjištění, že účtenka nemůže být zaevidována, pokud je nákup v minusu. Takže jestli jste vášniví pivaři nebo jen prostí studenti a chcete vrátit flašky nebo basy od piva, máte smůlu. Tahle hra je jen pro bohaté.

Anna Halamová
Anna Halamová (Články)
Studentka žurnalistiky na FF UP. Miluje bizár a zajímá se především o politiku.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*