Nejnovější

A teď tu o diplomatickém Trumpovi

Autor: DonkeyHotey (via. https://www.flickr.com/photos/donkeyhotey/ )

KOMENTÁŘ. Být sám sebou je rada, kterou dostanete zadarmo od každého, ať už se chystáte na rande nebo procházíte tím specifickým obdobím puberty. Donald Trump před svým projevem na arabsko-americkém Summitu v saúdskoarabském Rijádu tuhle radu zřejmě nedostal, za což asi můžeme děkovat neidentifikovatelné omnipotentní bytosti. Napsal bych Bohu, ale Velké Špagetové Monstrum a Cthulhu by se mohli cítit vynecháni. Na vedlejší koleji se při Trumpově projevu mohl cítit odstrčeně jen Írán, ale k tomu později. Snad tou dobou bude ještě existovat.

Když Donald Trump oznámil diplomatickou cestu do Rijádu a setkání s králem Saúdské Arábie, mnozí větřili katastrofu. Jak by taky ne, bavíme se o tom samém člověku, který během předvolební kampaně udělal doslova stand-up komedii o pocení Marca Rubia, telefonicky v ranní show mluvil o úderu na ženy a děti teroristů a jeho projevy někdy zní, jako by mu je psal Bane. Poslouchat tedy Trumpa v jámě lvové představovalo větší akční potenciál, než filmy Michaela Baye. Stal se ale zázrak a Donald Trump najednou nebyl Donald Trump.

Žerty stranou, Donnie určitě věděl, že ta parta princů a šejků v sále před ním nebude reagovat na stejné věci jako voliči někde na venkově v Texasu. Nicméně principy své patentované rétoriky si udržel. Sice negestikuloval jako překalibrovaný větrák, ale jeho typická gesta zůstala, aby dodávala přítomným vůdcům arabského světa pocit, jak je to všechno oukej. Slovní zásobu mnohonásobně rozšířil, ale základ v podobě pozitivních superlativů také zůstal. Jejich cílem byli opět ti přítomní – arabský svět je žůžobáječný, bylo by to tu perfektní, máte krásnou kulturu a velký potenciál, no jen ten terorismus… Terorismus vůbec byl centrálním kouskem Donaldova projevu. Nutno poznamenat, že se opět projevily zkušenosti magnáta. Kdyby po téhle řeči chtěl boj s terorismem prodávat, chybělo by jen barevné balení a slevová akce.

A jak je Donaldovým zvykem, pojmenoval i původce všech problémů. Česko má Kalouska, Černého Petra muslimského světa si vylosoval Írán. Neopomněl nic – od zásobování teroristů až po rozdmýchávání sektářských konfliktů. Že Saúdská Arábie taky nemá štít čistý jak panenskou blánu, to už Trump pod náporem diplomatické múzy nezmínil. Naopak, hostitele vychválil a s umírněným nadšením potvrdil obchodní dohody se Saúdy. Americké zbraňové technologie pro zemi, která nemá zrovna nejkratší rejstřík sponzorování teroristů. Mno nic, popojedem.

Je otázka, co všechno Donald nezmínil, opomenul nebo si raději nezjistil. Mohli jsme ale vidět Donalda bez Donalda – vyrovnaného, klidného, diplomatického řečníka, který kolem neplive nevkusné fórky a informace vytažené z hlubin rukávu saka. Nabízí se ale otázka – vzhledem k jeho minulým excesům, výrokům a častým změnám politiky, bude mu tuhle náhlou transformaci v důstojného státníka někdo věřit? Zejména zástupci zemí, pro které je USA často trnem v oku? Uvidíme. Summit brzo skončí a je otázkou, zda dojde k posunu k lepším zítřkům a společnému boji proti terorismu. Druhou možností je to, že sotva Donald dojede domů, prohlásí, že je nutné podniknout razantní kroky vůči *zde vložte náhodný stát účastnící se arabsko-amerického summitu*, arabští státníci se tak vrátí ke svému a ta slova prohnilého zástupce proklaté americké kultury budou ignorovat.

Martin Klose
Martin Klose (Články)
Student mediálních studií na FF UP, pseudofilozof, introvert a latentní mizantrop, co rád používá fajnová slovíčka. Všeobecně charakter, kterého si pozvete na párty jen proto, aby umyl nádobí.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*