Nejnovější

5 znamení, že se nacházíte v nefunkčním vztahu

Jelikož Bravíčko (RIP) již nějaký čas neformuje mládež a hudební publicista Jarda Konáš nedokázal plnohodnotně navázat na jeho odkaz nebo nedej bože na vlastní pořad, rozhodl jsem se, že je na čase přinést zpět alespoň něco málo z lidové moudrosti našich maminek a babiček.

Nejprve by bylo vhodné uvést do kontextu, ve kterém se budeme pohybovat. Každý vztah dvou lidských bytostí bez ohledu na pohlaví jest dynamickým prostředím. Období plná slunce, něžného milování na záchodcích laciných klubů ve tři ráno a sledování nelegálně stažených seriálů střídá období nejistoty, hádek, srdcebolu a poslechu poslední tvorby kapely Kryštof. Jak však poznat, že je tak zle, aby člověk sáhl po tak drastických metodách sebevraždy, jakými jsou použití střelné zbraně v oblasti spánku či sledování diskuzí na facebookovém profilu Jakuba Jandy?

  1. Váš partner vám oznámil, že se s vámi rozchází – to je zajímavá indicie, řeknete si. Máte pravdu. Vědci z americké univerzity v britském Liverpoolu totiž zjistili, že mezi partnery dochází k rozchodům, přičemž existuje téměř padesátiprocentní šance, že za rozchodem bude stát právě vaše polovička. Dokonce vytvořili univerzální rámec, který lze pro rozchod aplikovat v širším významu, například na poli mezinárodních vztahů. Proti tomu se ovšem ohradili františkánští misionáři, kteří v současné době pomáhají se vzděláním lokálních kmenů v oblasti Horních Uher. Podle nich za rozpad Československa mohou zcela jednoznačně Čehúni.
  2. Jste sám – vaše samota nemusí indikovat nutně nefunkční vztah. Může být způsobena například faktem, že žijete na pustém ostrově, na který jste se dostali po tragickém pádu letadla, jenž byl způsoben mnoha okolnostmi, přičemž jedna z nich, byť ne ta nejdůležitější, odkazuje na hysterickou scénu, kterou jste s partnerem v letadle udělali a která možná mohla vést k bezhlavé střelbě, přičemž jedna z kulek mohla čistě teoreticky zasáhnout pilota do hlavy a způsobit mu zranění neslučitelná se životem, čímž došlo ke ztrátě kontroly nad letadlem a jeho následnému pádu. Možná.
  3. Váš partner je mrtev  smrt patří mezi společensky tabuizovaná témata, stejně jako například sex, ačkoliv oba fenomény, často úzce spojeny, patří do každého zdravého vztahu. Disharmonie v partnerském soužití bývá skutečně nezřídka kdy způsobena absencí sexu nebo životních funkcí jednoho z partnerů. Ačkoliv většina odborníků by v tomto případě hodila flintu do žita a pokusila se zamaskovat stopy krve na svém oblečení, my v Houpacím Oslu nejsme padavky. V tomto extrémním případě nabízíme poměrně snadné a jediné logické východisko.
  4. Váš vztah nikdy neexistoval – bohužel, z vlastní zkušenosti mohu říci, že ne vždy se podaří vybudovat dobrý vztah. Nebo vztah jako takový. Pokud jste se tedy dostali do stavu, kdy žádný vztah neexistuje a nikdy neexistoval, máte fatální problém, jelikož taková situace vašemu vztahu neprospívá a je tedy třeba s ní něco dělat. Můžete zkusit nenucenou konverzaci s dívkou na ulici, nebo láhev chloroformu. Na vše ostatní jsou tady manželé Třeštíkovi.
  5. Máte zdravý vztah – nejvážnějším indikátorem rozpadajícího se vztahu je spokojenost obou partnerů. Představme si modelovou situaci. Oba jste mladí liberálové, muž s plnovousem pracuje pro startup, každý den se myje a kupuje potraviny v obchodě, kde i podlaha je fair trade, žena je kreativní manažerka v malé firmě na výrobu vintage jízdních kol. Oba jsou spokojení, jelikož je práce naplňuje a pomáhají lidem miliardu kilometrů daleko. Jste v takovém vztahu? Máte všeho všudy dva měsíce a věřte, že nebude mít cenu něco zachraňovat.

 

Jakub Mikel
Jakub Mikel (Články)
Kryptosluníčkář, někdejší šéfredaktor a ostentativní metrosexuál. Je student žurnalistiky na FF UP. Trpí utkvělou představou, že je vtipný.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*