Nejnovější

Přehled: Odbory o důchod prosí, kdežto ďábel Pradu nosí

Ilustrace Emy Kašparové

Přehled týdne od 27. března do 2. dubna roku 2023.

Pondělí: V Izraeli se masově protestuje kvůli plánované soudní reformě. Ta by umožnila poslancům přehlasovat rozhodnutí soudů. Obzvlášť se situace vyhrotila, když premiér Netanjahu odvolal ministra obrany, kritika reformy. Ale dneska to tam vláda hezky vyřešila. Reformu odložili o několik týdnů. Neřeš věci, dokud nenastanou. – Po návštěvě české delegace na Taiwanu tam vznikl CzechHub, centrum pro spolupráci podnikatelů a vědců. – Maďarsko odsouhlasilo vstup Finska do NATO, to má tak zelenou. Asi si vzpomněli, kdo jim tam přátelsky potlačil demokratickou revoluci roku 1956. – Lipavský slíbil generálnímu tajemníkovi NATO, že Česká republika dodrží 2 % rozpočtu na obranu. (KL)

Úterý: Na úterý připadlo datum 28. března, se kterým si tradičně spojujeme Den učitelů. Ten letošní byl ještě o něco speciálnější, protože v mnoha univerzitních městech republiky vyšly do ulic stovky pedagogů, doktorandů i studentů humanitních oborů, aby protestovali proti jejich skutečně směšně nízkým platům. Slovní podpora se jim dostala nejen od prezidenta, ale i od ministra školství Vladimíra Balaše, který začal mluvit o možné novele vysokoškolského zákona. – Snad budou mít demonstranti podobný úspěch jako brněnští studenti, kteří zase v posledních týdnech protestovali proti navyšování kolejného. Masarykova univerzita dnes oznámila, že letos už koleje nezdraží, ačkoliv to bylo na září skutečně plánováno. – Dvě ženy byly obžalovány z vraždy padesátiletého muže v Praze, ale obě se obhajují tím, že muž si přál umřít. Já taky během zkouškového občas plácnu, že chci umřít, ale neočekávám, že za mnou v tu chvíli bude někdo nadšeně stát připravený s kudlou v ruce. (VJ)

Středa: Druhý den návštěvy prezidenta Pavla v Moravskoslezském kraji byl dosti zajímavý. Dopoledne sfáral do dolů Darkov v Karviné. Navázal tak na Václava Havla, který se do dolu podíval po svém zvolení před třiceti lety. Jistě zajímavý nápad! Když se ale podíváte na některé fotky, tak to vypadá, že ne všichni členové prezidentova týmu byli úplně spokojení. Například takový docent Lebeda. Jeho způsob výrazu, zdá se mi, poněkud nešťastným. – Ve středu demonstrovali odboráři u Úřadu vlády. Protestovali proti zvyšování věku odchodu do důchodu a požadovali reformu daní. Vláda ve středu bohužel zrovna zasedala v Jeseníku, takže si nemohli vyslechnout spousty moudrých rad od odborářů i některých politiků. Například i od Andreje Babiše. Ten na demonstraci odborářů dorazil v bundě Prada. Na sociálních sítích se hned rozhořela diskuze o tom, že taková bunda stojí nějakých 130 tisíc. Andrej to ale uvedl na pravou míru a řekl, že ta bunda stála v době pořízení asi jen 30 litrů. Takže na demonstraci odborářů ideální… (MK)

Čtvrtek: Sláva sláva, snad se blížíme aspoň trochu k novověku. Ministerstvo spravedlnosti a zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková předložili návrh, který nebude podmiňovat úřední změnu pohlaví chirurgickým zákrokem. Tím se přiblížíme k většině vyspělých zemí. A hlavně teda usnadníme život spoustě lidí, což by snad lidem mělo dělat radost. – Australská společnost Vow vytvořila obří masovou kouli z mamutího masa. Byla překvapivě čerstvá, nešlo totiž o maso z originál mamuta. Byla vypěstovaná z ovčí buňky, do které byla dodaná mamutí genetická informace. Zákazníci restaurací v Singapuru by si takovou pochoutku mohli dát už letos. Další rok to doufám bude na jídelníčku v Ikee. Mamut s hráškem a brusinkama. (AH)

Pátek: Česká pošta zruší od začátku července 300 svých poboček. Rušení se bude týkat měst a obcí, kde je poštovních úřadoven více, v místech, kde se nachází pouze jedna, o ni nepřijdou. Důvodem ke zrušení jsou provozní náklady, svou roli ale hraje také nedostatečný zájem o její služby na pobočkách. No jo, když dneska všichni všechno řešej přes ty internety. – Turecký parlament ratifikoval vstup Finska do NATO. Oficiálním členem by se tak mohlo stát už tento týden. Na vstup do Severoatlantické aliance čeká taky finský soused Švédsko, jeho přijetí však neschválilo kromě Turecka ani Maďarsko. – Podívaná, kterou Amerika ještě nezažila. Bývalý prezident Donald Trump se zřejmě stane prvním z řady prezidentů, který bude zatčen. Trumpovo zatčení se očekává v souvislosti s kauzou kolem úplatků před prezidentskými volbami v roce 2016. Úplatky v hodnotě 280 tisíc dolarů měl Trump poskytnout pornoherečce Stormy Daniels a modelce Karen McDougalové, se kterými udržoval poměr. Chtěl si pojistit jejich mlčení, jak se ale zdá, tak s ním holky vypekly. Tropení TRUMPot se holt nevyplácí Donalde, tak snad ti ty pouta budou slušet. (JS)

Víkend: Život je změna. A pro změnu se rozhodlo Finsko. Konaly se totiž parlamentní volby a nejvyšší počet hlasů získali konzervativci. Strana premiérky Sanny Marin je až na třetím místě. Společností rozebíraná Sanny a její, na politika příliš normální, život už byl asi příliš. Že by Finsko dávalo šanci konzervám v košili? – Rajčatová omáčka na obrazech už je pasé. Teď letí obarvená voda. Tento trend zavedla skupina aktivistů v Římě. Trojice klimaaktivistů obarvila vodu ve fontáně della Barcaccia na černo. Barva tak měla vyjádřit nespokojenost s fosilními palivy. – Izrael se stále nevzdává. Ani po třinácti týdnech demonstrace proti vládě nepřestaly. Obyvatelé nesouhlasí s reformou soudnictví a situaci přirovnávají k Polsku. (AR)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*