Nejnovější

Přehled týdne 9. – 15. 1.: Osvobozený čapí farmář hledá generální špínu

Ilustrace Emy Kašparové

Pondělí: Dneska vychází anglicky kniha drbů prince Harryho. Hezký kšeftík. Kromě liber se za ni platí i pozorností, kterou šlechta potřebuje k životu jako kytky vodu. Taky díky ní nestárnou a vidí ve tmě. Nejsem ale bulvár, ani nejsem na výplatní pásce, takže se nebudu dál vyjadřovat k ničím PR kouskům. – Zlatý hřeb roku. Událost, která zastiňovala i blížící se volby. Ráno jsme se vzbudili do překvapené republiky. Babiš byl osvobozen v kauze Čapí hnízdo, i když to vypadalo na jasnou podmínku. Jeho výkřiky o politickém procesu záhy vystřídaly děkovné ódy na nezávislost české justice. Z kampááně se tak stala kampaň a protikandidáti si škubou vlasy. No možná ne Středula, ten si hodil nohy na stůl už včera. Alespoň AB ještě vyšetřují ve Francii pro praní špinavých peněz. – Zeman si honem ještě zavolal s čínským prezidentem. (KL)

Úterý: Babiš hovořil s jeho BFF francouzským prezidentem Macronem. Jejich jednání se údajně mělo týkat války na Ukrajině a řešení energetické krize v Evropě. Europoslankyně Veronika Vrecionová považuje schůzku za nepřijatelné zasahování do voleb v ČR. Danuši zase nedávno zveřejnil časopis Vogue a vyjádřil jí ve volbách podporu. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí tvrdí, že to má znaky volební kampaně. Generál dnes naštěstí jen vytáhl studenty na procházku do lesa. – Ve věku 82 let zemřel v Aténách poslední řecký král Konstantin II. Vládl do roku 1967. – V Brazílii už bylo zatknuto přes tisíc lidí po útoku na budovy státních institucí. Příznivci exprezidenta Bolsonara dříve vtrhli nejen do parlamentu a nejvyššího soudu, ale i do prezidentského paláce. Nesouhlasí s jeho prohrou v uplynulých volbách. – V Řecku se umírá, v Brazílii útočí a v Americe… no, tam je všechno tak nějak při starém. V bývalé kanceláři prezidenta Joa Bidena se našly tajné vládní dokumenty. Žádné z nich by neměly obsahovat informace o jaderných zbraních USA. Případ nyní prověřuje americké ministerstvo spravedlnosti. Kdoví, co si Joe v tom šuplíku schovával. (VJ)

Středa: „V EU to teď nezvládáme. Potřebuju silného a zkušeného parťáka. Proto budu volit Andreje Babiše.” – Petr Fiala. Takovouto koláž s falešným výrokem premiéra sdílel prezidentský kandidát a evidovaný agent StB Andrej Babiš. Připojil k nim popisek: „Došlo Whatsappem. Jestli je to pravda, tak díky.“ Není to pravda, Andreji. Stejně jako to, že by ses někdy mohl stát prezidentem. – Málo se to ví, ale prezidentské volby začaly vlastně už ve středu. V osm ráno se otevřela drive-in volební stanoviště. Účast však nebyla příliš vysoká. Na jednotlivých stanovištích prý odvolily pouze desítky lidí. Podle našich informací chystají volební drive-in stanoviště i na řádný termín voleb. Pro prezidenta Miloše Zemana. Neomlouvám se. – Ukrajina zbavila občanství Putinova spojence. Viktor Medvedčuk, bývalý ukrajinský poslanec, již není občanem Ukrajiny. V jeho bývalém domově čelí obvinění z velezrady, takže mu to asi ani moc nevadí. Podobný osud má prý v budoucnu potkat i další proruské politiky. No, možná se něčeho podobného dočkáme i u nás, co? On by teda to rozhodnutí Jaroslav Bašta stejně odvolal, tak je to asi jedno…(MK)

Čtvrtek: Marek Hilšer si připomněl svá aktivistická léta. Tentokrát se sice nesvlékal do půl těla, pozornost na sebe ale upoutal. V předvolební debatě na Nově se rozhodl svým odchodem protestovat proti tomu, že jsou kandidáti rozděleni do dvou skupin podle úspěšnosti v předvolebních průzkumech. Jako význam to asi mělo, na internetu mu lidé vyjadřovali podporu. Ale bohužel pro něj jenom tam. Do volebních místností se to evidentně moc nepromítlo. – Kdo má sourozence, ví, že je to občas o nervy. Většina sourozenců si ale svoje spory neřeší v knihách, co trhají prodejní rekordy. To nemůže říct princ William, který v Harryho nové knize podle všeho dostává slušnou bídu. Já to teda nečetla. Na rozdíl od toho milionu a půl lidí, co si ji hned první den koupili. – Novela zákona má znemožnit koupi nikotinových sáčků osobám mladším 18 let. Upřímně vůbec nechápu, že to doteď bylo normálně povolené. Nikotin pro děti zní jako super nápad. (AH)

Pátek: První volební den prvního kola prezidentských voleb přišel k urnám rekordní počet zájemců. V některých volebních okrscích vystoupala účast na 50 procent. Kromě vysoké účasti se volební den neobešel bez řádné dávky bizáru. Podnikatel Karel Janeček, kterého ministerstvo vnitra nezaregistrovalo pro prezidentskou volbu, si nepřečetl, jak může vypadat platný hlasovací lístek. Na hlasovacím lístku Petra Pavla škrtnul Pavlovo jméno a napsal místo něj svoje, lístkem tak (ne)vědomky podpořil generála. Tomu tedy říkám volební faul. – Dramaturg a moderátor pořadu Reportéři ČT Marek Wollner odchází z České televize. Učinil tak po vzájemné dohodě s ČT, která ve svém twitterovém vyjádření nezapomněla připomenout Wollnerovy zásluhy pro investigativní žurnalistiku. Predikce z minulého týdenního přehledu se tak naplnily a investigativní novinář si kvůli nařčení z bossingu a sexuálního obtěžování v televizi neškrtne nadobro. – Od pondělí 16. ledna se budou muset cestující z Číny před odletem do České republiky prokázat negativním testem na covid, v pátek o tom informovalo Ministerstvo zdravotnictví. (JS)

Víkend: Máme za sebou první kolo prezidentských voleb. Korunku vyhrál Petr Pavel a bohužel do druhého kola s ním postupuje náš starý známý Andrej Babiš. V následujících dvou týdnech to bude jedna velká šaškárna. Prezident Babiš prostě zní jako ekvivalent k emigraci. Sorry jako… – Zemřela herečka Inna Čurikovová známá pro svou roli Marfuši ve filmu Mrazík. Snad už bude děvence teplo (tím není myšleno peklo). – Írán nechal popravit muže s britsko-íránským občanstvím za údajnou špionáž. I přes naléhání britské diplomacie na jeho propuštění byl oběšen. – Rusko a Japonsko spolu zrovna nekamarádí. Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvěděv prohlásil, že má japonský premiér spáchat rituální sebevraždu, protože spolupracuje s USA. (AR)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*