Nejnovější

Přehled týdne 19. – 25. 12.: Lepší kapr na talíři, nežli s plavci v bazéně

Ilustrace Emy Kašparové

Pondělí: Soud se vrátil k projednávání o kauze Čapí hnízdo. Vystoupili znalci, jejich vánoční poselství ale Babiše staršího vůbec nepotěšilo. Utrhoval se proto na psycholožku, který tvrdila, že si jeho schizofrenní syn nevymýšlí, až ho musel soudce umravnit. A korunku tomu nasadil písmoznalec, který si dovolil prohlásit, že podpis Babiše mladšího může být dílem jeho otce. – Policie odložila případ Mynářova vyhořelého srubu. Ví, že ho někdo zapálil schválně, ale neví kdo. Mynář je zhrozen, jak ochotně případ odložili. Zhrzený kancléř jim asi vyčítá, že jeho kauzy k vodě nepustí. (KL)

Úterý: Druhý den týdne byl ve znamení natlučených zadků z náledí. Vím, o čem mluvím. Záchranáři evidovali zvýšený nárůst počtu zraněných kvůli ledovce. Například pražská záchranka ošetřovala během rána tolik lidí, jako jindy za celý den. V Polsku děcka nemusely jít do školy, aby se nerozbily, v Německu totéž. – Tálibán zakázal ženám univerzitní studium. Afghánské školy obdržely od ministerstva dopis, který jim nařídil bez prodlení zamezit studentkám v přístupu k univerzitnímu vzdělání. Když už si myslíš, že ti ze situace tam víc blbě být nemůže… – Nicméně když už jsem teda nakousla ten islám, dánský soud poslal sympatizanta IS na 16 let do vězení za plánování atentátu. Jde o nejtvrdší trest, jaký kdy Dánsko uložilo na základě protiteroristických zákonů. Obžalovaný trvá na své nevině a tvrdí, že 12 kg prášku a chemikálií, které měl doma schované, byly určeny na výrobu ohňostroje. WTF, v Dánsku prostě nemůžeš ani v klidu oslavit silvestra. (VJ)

Středa: Jak asi víte, je u nás obrovská sháňka po dětském nurofenu. Tak prý konečně dorazila dodávka s dostatečným množstvím sirupů tlumících dětskou horečku. No, stejně se najdou rodiče, kteří u pultu řeknou, že jahodovou příchuť opravdu nechcou. – Sérioví  vrazi si zřejmě můžou cestovat veřejnými prostředky jakoby se nechumelilo. Charles Sobhraj, který zapíchl nejmíň 20 lidí, byl propuštěn z vězení. A z nepálské věznice letěl zpátky do Francie jako běžný cestující. Při tomto letu si pasažéři asi nedali šlofíka. – Hele holky, kdybyste náhodou měly myšlenky své dítě házet do kontejneru, tak se to jako úplně nevyplatí. Ženská z Pardubic si za “hod dítětem na cíl” odsedí pěkných 12 let. To radši pár měsíců přetrpte a pak to “hoďte” do jeslí. (MK)

Čtvrtek: Benjamin Netanjahu v Izraeli sestavuje už svou šestou vládu. Ta má být doposud nejpravicovější. Nový ministerský post národní bezpečnosti například obsadí Itamar Ben Gvir. Ten je vůdcem ultranacionalistické strany Židovská síla. Mimo jiné otevřeně schvaloval atentát na Jicchaka Rabina. No, co by se tak mohlo pokazit, že. – Na Twitteru se zase experimentuje. Tentokrát Elon Musk přidal funkci, která ukazuje, kolik lidí si tweet zobrazilo. Je to výhodné. Teď se můžete přesvědčit, že lidi jsou hadi a neoceňují, jak jste vtipní. (AH)

Pátek: Zatímco u většiny českých domácností to den před Štědrým dnem vypadalo spíš jako na podzim, Američani za velkou louží drkotali zubama. Mrazivé teploty padaly až pod mínus 50 stupňů, v Denveru během 24 hodin klesla teplota až o 40 stupňů. Zrušeno bylo přes 3400 letů. Meteorologové navíc varují před sněhovou bouří, toho se tady my teda opravdu bát nemusíme. – Slovensko povýšilo týrání zvířat na novou úroveň. Slovenský plavecký tým v Košicích chytal kapry v bazénu. Jedná se prý o dlouhodobou tradici, která má své obdoby i v Česku. Pro kapry je po několikatýdenním hladovění v sádkách takováto aktivita natolik stresující, že může vést až ke kolapsu organismu a následné smrti. Kapři se navíc v bazénu vaří, protože jsou normálně zvyklý na teplotu vody kolem pěti stupňů. To už ať se kapr radši smaží na pánvi, než vaří v bazénu. – V Paříži se střílelo. V pátek odpoledne střelec náhodně pálil do lidí, tři zemřeli a další tři zůstali poraněni. Ke střelbě došlo poblíž kurdského kulturního centra Ahmet-Kaya. Na místě ještě ten den došlo k potyčkám mezi Kurdy a policií, protože kurdská menšina incident chápala jako útok na sebe. V centru Paříže to tak na chvíli vypadalo jako při íránských protestech. (JS)

Víkend: Poprvé po sedmdesáti letech se na obrazovkách britské BBC objevil místo naší Alžběty král Karel III. Ve Vánočním proslovu toho zmínil hodně, ale nějak pozapomněl na svého syna Harryho. Královská rodina evidentně rodinné Vánoce neoslavila. – Padal sníh a s ním tak trochu i laviny. V rakouském lyžařském středisku lavina zasypala deset lidí. – Trochu se začaly čeřit vody u Tchaj-wanu. Čína si blízko Tchaj-wanského území uspořádala vojenské cvičení, na kterém provedla několik palebných úderů. Čína se ohradila argumentem, že jejich manévrování bylo reakcí na pikle, které kuje Tchaj-wan s USA. – Jordánští celníci zadrželi dva kamiony pašující šest milionů pilulek drogy captagon. Údajně se jedná o jednu z největších pašovaných zásilek captagonu. Někdo chtěl mít hodně veselý Vánoce. (AR)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*