Nejnovější

Přehled: Ukrajinu zaplavili, New York žlutou špínou skryli

Ilustrace Emy Kašparové

Přehled týdne od 5. do 11. června roku 2023.

Pondělí: Tak je ofenziva, nebo není? Rusko oznámilo, že ji zatím hrdinně odrazilo u Doněcku, Kyjev zase, že o ničem neví. Se zadrženým dechem čekáme, kdy to přijde, stejně jako před časem kdy (a jestli) to Rusko na Ukrajinu vlítne, a co bude pak. – Polsko prohrálo soud s EU. Jeho disciplinární komora pro soudce mohla sloužit k politickému ovlivňování. Ti, co šli na ruku, nebyli disciplinováni a ti, co ne, byli třeba zbavováni imunity a snižovaly se jim platy. Ale v klidu, už tam místo tohoto orgánu zařizují mnohem horší. Devítičlenná komise pro vyšetřování “ruského vlivu”. Komisaři nebudou mít trestněprávní odpovědnost, vybere je parlament, dostanou přístup k informacím tajných služeb, možnost dělat domovní prohlídky, proti rozhodnutí se nejde odvolat… A “proruští živlové” zaplatí pokutu čtvrt milionu, když nedojdou k výslechu, 10 let nebudou moci do veřejné funkce… mňam. Opozice mínus, těžko dokázat, že nejste pod ruským vlivem, když na vás vlítne tahle autoritářská superjednotka. (KL)

Úterý: Největší událostí úterka bylo zničení Kachovské přehrady na Ukrajině, které bude mít i do budoucna strašlivé následky. Náš premiér na to reagoval na twitteru s tím, že cesta k míru je naše pomoc a podpora. – Prezident jmenoval ústavními soudci Baxu, Wintra a Zemanovou. Tak a je to. A to bylo kolem toho takové haló pořád. – Centrum pro výzkum veřejného mínění vydalo tabulku s „TOP“ politiky, tedy přesněji, jakým vrcholným politikům lidé nejvíce důvěřují. Výsledky jsou z dubna a května, vede Pavel (juch) a za ním je Babiš a Okamura (ech). – Jestli ještě nemáte řidičák a chystáte se do autoškoly, můžete se těšit na další otázky. Bafnou na vás od července. Celkově tak bude otázek přes tisíc. Já, když se na testy připravovala, prošla jsem si úplně všechny otázky, ale teď s takovým počtem bych to asi už nedala. (AK)

Středa: Lukašenko si zahrává s ohněm. Stejně jako Češi prohlásil ruský Kaliningrad za svůj. Prý mají společně s ruskou exklávou „prastaré vztahy ve všech směrech“. Je mu snad jasné, že jsme byli první. – Rusko má stále své zástupce v Radě OSN. Kdyby pouze zástupce, stále má i právo veta. OSN se asi drží mota: Drž své přátele blízko, ale nepřátele ještě blíž. Jinak si to vysvětlit nedovedu. – Kabinet premiéra Petra Fialy zasedal na jihu Čech, kde ministři řešili další možné úspory. Vít Rakušan se kasal, že jeho ministerstvo šetří a propouští stovky zaměstnanců. Ale o tom, kolik nových pozic vzniká se již radši nemluví. Není propouštění jako propouštění. (TV)

Čtvrtek: Do obydlené čtvrti v Českých Budějovicích dopadly dvě stíhačky, hlásal titulek na Aktuálně.cz. To, co nejdřív vypadalo jako hlavní zpráva dne, se po rozkliknutí ukázalo jako nerelevantní – další z jejich slavných fotogalerií události staré desetiletí. Bylo výročí, snad bych i řekl, že smutné, ale ne, nikdo tehdy nezemřel. – V Egyptě zabil žralok plavce. Vzhledem k tomu, že to byl 23 letý Rus, se spekuluje, že se vyhýbal odvodu. A dobře by i dělal, pokud by tomu tak bylo. Ale stejně se v komentářích na tuzemských sociálních sítích pěla žralokovi sláva a plivalo na mrtvého. Proč? (KL)

Pátek: Fotky jako z Marsu v pátek zahltily sociální sítě, New York se zahalil do oranžového oparu. Světová metropole musí čelit následkům kanadských lesních požárů, díky kterým kvalita newyorského ovzduší vystoupala na nebezpečnou úroveň. Ve městě znečištění ovzduší dosáhlo bodu 413, za celou dobu měření se přitom New York podle BBC nikdy nedostal nad bod 174. Newyorčani tak mají možnost zažít scenerii jak z apokalyptických filmů na vlastní oči, i když jim zrovna tenhle „zážitek“ dvakrát nezávidím. – Zázraky se dějí! V Kolumbii po 40 dnech našli čtyři děti, které se po pádu malého letadla ztratily v amazonské džungli. „Malé tarzany“ ve věku jeden, čtyři, devět a 13 let zachránila armáda nedaleko místa havárie. Letadlo Cessna 206 se zřítilo 1. května, a kromě čtveřice dětí se v něm nacházeli i tři dospělí včetně pilota. Ti však tragickou nehodu nepřežili. – Motorkáři z celého Česka se vydali na poslední cestu, aby uctili památku 18leté Anety. Mladá motorkářka přišla o život na konci května při nehodě mezi obcemi Chrast a Skuteč na Chrudimsku. Dívku v pátek vyprovodilo na 1500 motorkářů. (JS)

Víkend: Unabomber dobomboval. Atentátník Theodore Kaczynski spáchal sebevraždu ve vězení. Právě přezdívku Unabomber si vysloužil kvůli bombám, které zasílal prostřednictvím balíčků. – V Británii uvažují o zrušení takzvané „windfall tax”, neboli daň pro energetické firmy. Daň ale zruší pouze v případě, že ceny komodit klesnou pod stanovenou úroveň ve dvou čtvrtletích. – V sobotu jsme si připomněli 81 let od zničení Lidic. Bohoslužbu zde vedl pražský arcibiskup Jan Graubner. Dokonce prezident Petr Pavel přijel uctít památku Lidic, do hromadného hrobu složil věněc. – Policie krátce zadržela bývalou skotskou premiérku kvůli vyšetřování financovaní Skotské národní banky. Asi se zrovna obejdeme bez želízek, protože byla propuštěna bez obvinění. (AR)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.
  1. Píšete nesmysly,nebo je to kvíz Najděte chybu?

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*