Nejnovější

Přehled: Oblíbená vláda takhle nevypadá

Ilustrace Emy Kašparové

Přehled týdne od 17. do 23. dubna roku 2023.

Pondělí: Z Pražského hradu zmizí rámy a šacování. Takže už nebudete mít pocit, že nastupujete do letadla vždycky, když se tam budete chtít podívat. Policie bude dělat jen namátkové kontroly. Ale přibude kamer. – Ruský opozičník Kara-Murza dostal 25 let v kolonii se zvýšenou ostrahou. Už přežil dvě otravy, tak si asi říkali, že do třetice všeho zlého, a že to nebudou riskovat. 25 natvrdo za pomlouvání armády a zločiny, které jdou přišít komukoli za cokoli. Jako je příslušnost k “nežádoucím” organizacím. – Moře na Mallorce vyplavilo žraloka. Ten pak sice sám nějak doplácal zpátky do hlubin, ale turisty to nepotěšilo. Ve strachu před nižšími tržbami tamní úřady honem rozhlásily, že to byl poddruh menšího žraloka, kterému lidi nejedou. (KL)

Úterý: Vláda probírala zvýšení rodičovského příspěvku. Abychom s takovou za chvíli nedostávali bonusy za každé narozené dítě. Koneckonců je to v našem vlastním zájmu. Kdo nám bude vydělávat na ty důchody? – Lavrov v Brazílii prohlásil, že by chtěli mír, ale prý teď na to není vhodná doba. Tak to by mě zajímalo, kdy ta „vhodná doba“ nastane. – Izraelská společnost StoreDot přišla s revolučními bateriemi do elektromobilů. Měly by zajišťovat větší dojezd, na jejich výrobu je potřeba míň surovin a elektroauta díky nim mohou být levnější. Třeba si pak takové auto bude moct dovolit i běžný člověk a nebude v letech budoucích odkázán jen na veřejnou dopravu či kolo. – V Brně hořely vagóny. Možná chtěl někdo protestovat proti zpoždění a inspiroval se ve Francii. Ne, že by tomu nějak pomohl…- Průzkum zjistil, že lidé považují Fialovu vládu za tu nejhorší do roku 2014. Co jsme si zvolili, to máme. Za dva roky je zase můžeme vyměnit. – Prezident Petr Pavel podporuje dvě sazby DPH. – Německo předalo Ukrajině první systém protivzdušné obrany Patriot s raketami. Tak nechť jim to sviští. – Elon Musk se rozhodl, že bude konkurovat i umělé inteligenci a to s vlastní umělou inteligencí! Jeho TruthGPT má konkurovat ChatGPT. Musk si přeje, aby jeho AI pochopila principy vesmíru. Usuzuje z toho, že nás pak AI nebude chtít vyhladit, protože vyhodnotí, že jsme zajímavou součástí vesmíru. Já nevím, ale mohla by to taky vyhodnotit tak, že tady zavazíme. – Také jsme si připomínali Den obětí holocaustu Jom ha šoa. Památník Terezín při této příležitosti uspořádal vzpomínkovou akci. (AK)

Středa: Miloš Zeman prezidentem už sice není, ale v přehledech týdne se ho asi ještě chvíli nezbavíme. Ve středu otevřel Miloš Zeman v pražských Dejvicích svou kancelář. No, jeho milí kolegové mu z toho kancelář jenom vytvořili. Realitní kancelář totiž tento objekt inzerovala jako designově zařízený byt 3+kk. Takže bývalému prezidentovi jen odmontovali v ložnici postel a hodili mu tam stůl a židli… Důstojné. Jo a aby toho nebylo málo, tak byt nemá bezbariérový přístup. Což je pro člověka, který se pohybuje pomocí kolečkového křesla, poměrně komplikace ne? Naštěstí bude Zeman v „kanceláři“ úřadovat jen jednou týdně, takže příslušníci policie ho nebudou muset do schodů tahat zase tak často. 7. června se rozhodne kdo od října povede Českou televizi. Proti současnému generálnímu řediteli se postaví dalších 7 kandidátů. Mezi nimi i lidé, o kterých vlastně nic moc nevíme. Například Ondřej Cón je třicetiletým živnostníkem z Prahy, který vystudoval Vysokou školu finanční a správní a ve své diplomové práci se zabýval problematikou budoucího politického vývoje ČR do roku 2035. Ideální kvalifikace pro ředitele ČT… A zase ten Koudelka! Šéfa BIS vláda opět navrhla na povýšení do generálské hodnosti. Už poosmé. Miloš Zeman pana Koudelku moc nemusel a jeho jmenování generálem sedmkrát blokoval. To už se od Petra Pavla nečeká a Koudelka se tak pravděpodobně stane generálem. Chvála bohu. Už mě nebavilo o tom každý půlrok číst. (MK)

Čtvrtek: Dvě středoškolačky se texaském Austinu staly terčem střelby poté, co omylem otevřely cizí auto. Člověk by čekal, že to bylo omylem z leknutí nebo tak něco, i když i to je hodně divoký scénář. Dívky se ale omluvily a odešly do svého auta a střelec na ně zaútočil až poté. Navíc jde už o třetí podobný incident v průběhu několika dnů. Skoro jako by nebyl dobrý nápad mít spoustu volně dostupných zbraní v zemi rasistů a dalších bláznů, ale kdo ví. – A za oceánem zůstáváme (naštěstí ne fyzicky)! Na Floridě bude platit zákaz výuky o genderu a sexuálních menšinách. Předpokládám že teda hlavně o těch genderech, které se nezdají Republikánům. Vnucování tradičních genderových rolí se snad muset vzdát nebudeme. – Ne že by to bylo úplně aktuální, ale za připomínku to stojí. Před 80 lety začalo povstání ve Varšavském ghettu. Z pamětníků bojů už nikdo nežije, mezi vzpomínajícími ale byli lidé, kteří se ukrývali v krytech jako děti. (AH)

Pátek: Revoluce v magnetické rezonanci! Americkým vědcům se po více než čtyřiceti letech výzkumu povedlo zobrazovací metodu posunout zase o kus dál. Nová magnetická rezonance (MRI) dokázala pořídit detailní snímky myšího mozku, ty jsou 64milionkrát ostřejší, než tomu bylo doposud. Zatímco současná technologie magnetické rezonance je dostatečně vyspělá na to, aby odhalila nádor na mozku, nový jasnější snímek dokáže zobrazit mnohem podrobnější propojení celého mozku. – Fotbalový stadion v Kataru, který po mistrovství světa ve fotbale zůstal jen tak ležet ladem, našel svoje využití. Sešli se na něm tisíce lidí, aby oslavily konec ramadánu. Muslimové po celém světě se při příležitosti oslavení konce půstu scházeli na otevřených prostranstvích k motlitbě, no a v Kataru si asi řekli, proč se nesejít třeba na fotbalovém hřišti! – Rusové za války pijou víc než obvykle. I když by někdo mohl namítnout, že ruský národ už nemůže být více v lihu, statistiky nelžou. Maloobchodní prodej lihovin jako vodka, koňak, rum, gin či likéry se loni zvýšil o 7,5 procenta ve srovnání s předchozím rokem na 6,8 litru na osobu za rok. Pozitivní trend snižování závislosti na alkoholu se tak v zemi už nadále nekoná a Rusko se opět může zařadit mezi první příčky alkoholiků. (JS)

Víkend: K rovnoprávnosti budeme zase o krok blíž! Zvýší se počet žen v Ústavním soudu. Po skončení Milady Tomkové zbyde mezi soudci jediná žena, Daniela Zemanová. Prezident Petr Pavel bude jmenovat více Ústavních soudkyň. – V Keni zabíjela sekta. Na pozemku pastora z církve Mezinárodní církev dobrých zpráv našla policie 47 podvyživených těl. Oběti hladověli, aby se mohli setkat s Ježíšem. Pastor je nyní ve vazbě, kde drží hladovku. – Kreml se v Německu snažil vytvořit koalici proti další podpoře Ukrajiny. Členka ultralevicové strany Sahra Wagenknecht odsuzuje boje na Ukrajině, ale špatným způsobem. Asi zapomněla, že válku začalo Rusko. – Maďarská prezidentka Katalin Nováková se vymezila proti orbánismu. Vetovala právní normu, která uzákoňovala udávání stejnopohlavních párů. Konkrétně nahlašování za výchovu dětí právě queer lidmi neboli zpochybnění rodinných ideálů. Snad si Nováková svoji kuráž zachová. (AR)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*