Nejnovější

Přehled: Prezidentem, generálem, ještě zbývá stát se králem

Ilustrace Emy Kašparové

Přehled týdne od 6. do 12. března roku 2023.

Pondělí: Plamenné pondělí. V Hradci Králové se muž pokusil upálit rodinu s dětmi. Inspiroval se žhářem z Bohumína – také podpálil dveře a čekal. Naštěstí to tentokrát dobře dopadlo. –⁠ A v Praze policisté pro změnu hasili tramvaj. – Veselé zvířátko na konec. V zoo ve Dvoře Králové⁠ se narodil nosorožec. Teď váží 36 kg, ale může to dotáhnout až na 2 tuny. (KL)

Úterý: Francii opět paralyzují stávky proti důchodové reformě. Protestující se snaží posunout věk odchodu do penze z 62 na 64 let. – Nastupující prezident Petr Pavel zveřejnil zprávu o svém zdravotním stavu, ze které plyne, že může při výkonu své funkce klidně dělat i salta. – Ten současný, který pravděpodobně salta už doskákal, udělil ještě před ukončením jeho mandátu, milost firmě Energie, která dostala tříletý zákaz účasti na veřejných zakázkách. Společnost prý o milost nežádala, ale cení si jí. Ještě aby ne. – Ze stáje u Roudnice někdo ukradl anglického plnokrevníka za 400 000 Kč. Tolik ti nestojí ani Narcius a Napoli dohromady. – Podle průzkumu je aktuálně Velká Británie jednou z nejvíce liberálních zemí světa. Její společnost velmi změnila postoje například k homosexualitě, potratům, náhodnému sexu, rozvodům, eutanázii,… Zkrátka k hodně věcem, ve kterých jsou často Češi svými názory za opicema. (VJ)

Středa: Ve středu byl Mezinárodní den žen! Doufám, že jste popřáli vše nejlepší svým oblíbeným ženám! Ať už to byla vaše mamka, babička, milenka nebo ta paní na etiketě od Mucha sektu, určitě jim to udělalo radost. – Když jsme u těch žen – vévodkyně Kate, budoucí královna Velké Británie, rozhodně neprožila svůj svátek s květinami a při luxusní večeři v Kensingtonském paláci, nebo hradu Windsor. Během ledna se totiž stala plukovnicí Irské gardy, a tak středu strávila při vojenském cvičení v uniformě, Cvičení simulovalo situaci, kdy jeden z vojáků utrpěl střelné zranění na noze. Kate poté asistovala při jeho ošetření. No prostě žádná romantická idylka. I když. Nepředpokládám, že by budoucí král nedal své ženě alespoň květinu, že. – MDŽ – pro spoustu lidí tato zkratka ve středu znamenala spíše “Milošův Den Ž“. Jakože poslední…chápete. No, bylo to hrozné a bylo toho zbytečně moc. Sbohem a jdi už, nebo dostaneš šátečkem. (MK)

Čtvrtek:Voldemort byl poražen. Prsten moci byl zničen. Půlce českého twitteru se zjevil duch Václava Havla. Petr Pavel se stal prezidentem. Slib složil ve Vladislavském sále a poté z balkonu pronesl patnáctiminutový proslov. Že to bude lepší volební období než to předchozí šlo podle mě poznat už z toho, jak se Václavu Klausovi nechtělo do tleskání. – Ve Francii se věk pro odchod do důchodu zvedl z 62 na 64. Jestli ale Francouzi něco umí, je to trochu udělat bordel když se jim něco nezdá. To se jim musí nechat. Celý týden tam tak probíhaly protesty, do kterých se zapojilo až 3,5 milionu obyvatel. – Polská televize TVN odvysílala reportáž o tom, že Jan Pavel II. Věděl o několika případech zneužívání dětí v polské církvi. Mateucz Morawiecki teď prohlašuje, že je nutné se za bývalého papeže postavit. Celou kauzu označuje za útok na polský národ. Však jo, jak jinak obhájit pedofilii než trochou nacionalismu. (AH)

Pátek: Neposedný Petr Pavel v nové roli prezidenta neztrácí čas. Hned v pátek, den po jeho inauguraci, jmenoval Petra Hladíka ministrem životního prostředí. Premiér Petr Fiala navrhl jeho jmenování už koncem minulého roku, tehdejší prezident Miloš Zeman mu ale odmítl vyhovět. Drama okolo jmenování Hladíka jsme mapovali i u nás na webu, tak se do téhle tragikomedie neváhejte začíst. – V USA zkrachovala největší americká banka SVB Financial Group společnosti Silicon Valley Bank. Krach SVB je největším bankrotem banky v USA od roku 2008, kdy vrcholila finanční krize. Událost zasáhla světové trhy, akcie bankovních společností oslabují. Tak snad teď nezačnou banky padat stejně rychle jako domečky z karet. – Kromě banky padá i hodnota bitcoinu. Ta během jednoho dne klesla o desítky tisíc korun. Výprodej zažívá také ethereum a další virtuální mince. Sice je pro mě oblast kryptoměn španělskou vesnicí, ale hádám, že z této zprávy kryptošlechtici radostí dvakrát neskáčou… (JS)

Víkend: Čínský ministr obrany je pro USA na sankčním seznamu. Nákup ruských zbraní se holt nevyplácí. –⁠ Prohlubuje se armádní spolupráce mezi Ruskem a Íránem. Írán se zavázal ke koupi ruských stíhacích letounů. –⁠ Technologický expert David Slížek varuje před používáním TikToku. Proto se po světě rozšiřuje její zakazování. Tak pozor, co používáte. Abyste nebyli chyceni do spárů Číny. (AR)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*