Nejnovější

Valašské Meziříčí ožilo pod vlivem Elektrïck Mann a Horkýže Slíže

V pátek 4. listopadu se do Valmezu se svou novou deskou vrátila slovenská rocková kapela Horkýže Slíže. Kapelu doplnili rodáci Elektrïck Mann, kteří koncert za jásotu fanoušků nakonec úspěšně zahájili.

Běžně klidné město ovládla bouřlivá atmosféra v prostorech „Kázetka“. Zvuky kytar vycházející z budovy bylo slyšet už dvě hodiny před samotným začátkem akce.

Ať už lidé hledající cestu nebo skupinky postávající před Kulturním zařízením, všichni byli připravení na perfektní zážitek. Velký sál byl kompletně vyprodaný, lístky zmizely už v online předprodeji, takže se mnozí nadšenci dovnitř ani nedostali a byli nuceni se spokojit s lavičkou před vchodem.

Od výčepu rovnou na záchod

Po několikaminutovém čekání v davu jsem se prodrala k výdeji vstupenek, o kousek vedle stály dva velké stoly s merchem obou kapel. Prodávaly se třeba gramofonové desky nebo trička potištěná texty nejslavnějších písní.

Proplétala jsem se mezi lidmi, nejvíce jich stálo samozřejmě v řadě na pivo. Výčep byl však umístěn provizorně v místnosti naproti záchodům, takže to z počátku vzbuzovalo lehké zmatení všech přítomných.

Kromě velkého sálu byl přístupný i zadní balkón a tři lóže po stranách, měli jsme tedy možnost vidět koncert také seshora. Na první pohled místo působilo lehce nepatřičně, elegantní lustry kontrastovaly se železnými zábranami a s mlhou valící se z pódia. Tento pocit se však po zhasnutí světel a zapnutí reflektorů vytratil. Pískot a řev nadšených fanoušků zaplnil sál ještě před výstupem kapely na pódium.

Autor: Tereza Pajdlová | Velký sál

Elektrïck Mann jsou známí především díky svým odvážným textům s množstvím vulgarismů a narážek na společnost. Jejich vystoupení začalo písní „Fidel Castro“ a pokračovalo jedním z nejznámějších hitů „To mi dělá dobře na č*ráka“.

Průběžně od publika sklízeli větší i menší odezvu. Frontman vybízel fanoušky ke zpěvu, ne vždy se ho ale dočkal. Ke konci šlo v jeho hlasu poznat jisté zklamání. „Chcete ještě jednu? Takže budete zpívat?,“ vyzýval diváky. Tentokrát jeho snaha nebyla marná – při předposlední písní „Kokain“ publikum nezůstalo chladné a na závěr zpěvák dokonce plul davem, lidé ho doslova nosili na rukou.

„Kapelu jsem téměř neznal, ale přesto na mě udělali opravdu dobrý dojem,“ řekl jeden ze zúčastněných.

Po půlhodinové pauze následovali Horkýže Slíže. Už s prvním zazněním bubnů bylo jasné, že to byli právě oni, kdo se zasloužili o tak hojnou účast. Skupina zahájila svou show písní „Maštal’“ a dočkala se hlasitého přivítání. Kapela si podmanila úplně všechny přítomné a hudba prostupující těly diváků dokonale dokreslovala jejich zážitek.

Publikum kompletně ožilo při „L.A.G Songu“ – kdo předtím neskákal nebo nezpíval, teď začal. Rozpálený dav za každou další písní nezapomínal povzbudit hudebníky svým potleskem.

Divoký kotel fanoušků

Diváci do sebe nepřestávali narážet, chvílemi jejich chování působilo až nebezpečně. Jeden muž se dokonce na okamžik ocitl na zemi.

„Byl to zážitek. Hudba byla dobrá, ale neměla jsem předešlé zkušenosti s takovým druhem publika. Dozvěděla jsem se, že se tomuto říká kotel a jedná se o chování ožralých jedinců, kteří drkají jak do sebe, tak do ostatních, a to se mi nelíbilo. Hudba byla dobrá. Byli šílení, ale dobří,“ popsala fanynka Horkýže Slíže své dojmy. Kapela nevynechala ani jednu ze svých nejznámějších písní. Mohli jsme slyšet „Silný refrén“, „Mám v p*či na lehátku“, „Logickou hádanku“ i „Brďokoky“.

Autor: Soňa Zoulová | Fanouškovský kotel

Ke konci se vyskytly menší technické potíže. Na pódiu přestala fungovat světla i zvuk. Někteří z fanoušků se domnívali, že za to mohl poloprázdný kelímek od piva vhozený z nejbližší lóže směrem na kapelu. Tekutina mohla poškodit elektrické spojení, všechno to však byly pouhé spekulace. Výpadek trval zhruba deset minut a poté nám skupina dopřála ještě poslední píseň „Malá Žužu“.

Na závěr bych dodala, že Horkýže Slíže pořádají svůj nejbližší koncert v Londýně a to už 12.11. Elektrïck Mann pokračují ve své tour po Česku, kdy v sobotu vystupovali ve Frýdku-Místku a další dva týdny se objeví také v Břeclavi a v Radvanci.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*