Nejnovější

Přehled týdne 29.8.-4.9.2022: Padání z okna, (ne)důvěra a pochod vděčnosti

Ilustrace Emy Kašparové

Pondělí: SPOLU zahájilo další fázi kampaně, tentokrát s heslem “V těžkých dobách držme SPOLU”. Ta slovní hříčka už je pěkně ohraná. Není SPOLU jako spolu. Nabízí se otázka, jestli lidé mají SPOLU opravdu držet, nebo by SPOLU mělo nyní více držet je. Zvlášť ve světle posledních dní, kdy se někteří členové koalice ukazují jako SPOLUviníci. – Guru Jára podruhé. Policie pátrá po ženách zneužitých pražským koučem. Nějaké koučování u něj ale nebylo na pořadu dne, jen nátlak a zneužívání. Tak snad zvrhlíka brzy dohoní. (KL)

Úterý: Babiš bude muset napsat omluvný dopis, kvůli dvoutýdennímu zpoždění platby za soudní řízení kvůli nepravdivým výrokům. Na omluvný dopis má dva týdny, tak snad to stihne. – Pokud vám příjde zpráva od Ministerstva práce a sociálních věcí, dávejte si pozor. Zloději sbírají údaje pomocí falešlého formuláře na příspěvek na bydlení. Asi už taky nemají z čeho platit nájem.- Policistka v Praze neodolala a nechala si nalezenou kabelku. Nyní čeká na soud. A musela odevzdat tu kabelku.- Finanční problémy se objevují ve všech oblastech. Nemocnice třeba neví, jako budou drahé energie a jídlo kompenzovat. Takže vánočku už vám tam v neděli asi nepřinesou. (AK)

Středa: Ve středu se mohla veřejnost rozloučit s Hanou Zagorovou v Divadle Kalich. Položit květinu a zavzpomínat na oblíbenou zpěvačku přisly stovky lidí. Akorát mě mrzí, že nevím, jestli kolem divadla neprocházela Jana Boušková, jako při rozloučení s Karlem Gottem. – Prezident Zeman opět chvíli pracoval. Ve středu podepsal ratifikační listiny k Protokolům o přístupu Finska a Švédska k NATO. Víte, jak se říká tomu, když Miloš Zeman podepisuje dokumenty o rozšíření NATO? Prohra… – Šéf civilní rozvědky Petr Mlejnek se po několikatýdenní kauze ohledně jeho kontaktů s obviněným Michalem Redlem rozhodl rezignovat. Konečně, chtělo by se říct. Ministr vnitra Rakušan si tak může na chvíli odpočinout. Ikdyž uvidíme na jak dlouho. Opozice ho chce pryč z vnitra a všichni věříme, že se brzy objeví nějaká další kauza okolo hnutí STAN. Tak nějak jsme si na to zvykli a rozhodně by nám to moc chybělo. (MK)

Čtvrtek: „Škola má být hrou, pak přijde nová a trochu složitější hra, která se jmenuje život,“ vítal dneska Zeman prvňáčky do lavic. Alespoň jsme tento silně motivující proslov slyšeli naposledy od Zemana jakožto prezidenta, hurá! – Španělsko zavede bezplatné vlaky. Bude se tak vztahovat na kratší vzdálenosti, vláda chce ulevit občanům od rostoucích životních nákladů, třeba bezplatným dojížděním do práce. Využívat slevy lze až do prosince, stačí složit kauci 10 nebo 20 eur a doložit na konci minimálně 16 jízd. – Ravil Maganov, předseda představenstva ropné společnosti Lukoil, vypadl z okna. Stalo se to v Rusku, takže tak záhadná smrt to nebude. Ještě když se Lukoil stal prvním velkým ruským podnikem, který se postavil proti ruské invazi na Ukrajinu. (TL)

Pátek: Ruská plynárenská společnost Gazprom oznámila, že ropovod Nordstream 1 zůstane mimo provoz a nebude tak schopna dodávat plyn do Evropy. Důvodem má být závada na turbíně. Ale se třemi svetry tu zimu snad zvládneme. – Vláda Petra Fialy ustála hlasování o nedůvěře, kterou vyvolala opozice. Samotná schůze ve sněmovně trvala téměř 24 hodin a český národ obohatila o další perličky z výstupů Andreje Babiše, které se jistě zapíšou do historie. – Ve Spojeném království skončilo hlasování Konzervativců o novém vedení strany, tedy o novém premiérovi nebo premiérce. O budoucnosti strany rozhodovalo jejích zhruba 200 000 členů. Průzkumy zatím favorizují ministryni zahraničí Liz Truss. Nezbývá nežli říci: Hasta la vista, BoJo! (ŠF)

Víkend: Český mediální svět o víkendu ovládla protivládní demonstrace na Václavském náměstí. Strhla se okolo toho velká diskuze. Lidi pohoršili různé slogany či obrázky, které měli demonstranti na trikách či transparentech. Mezi mnoha českými vlajkami se objevovaly i vlajky KSČM, pod kterými se shlukli lidé s triky hlásající „chci žít v pohodě“. Kdo ví, co by na to řekli někteří naši prarodiče, které bolševici vyhazovali z práce a znesnadňovali jim život. – V neděli se na východě Slovenska pohyboval tygr. Ano čtete správně. Tygr na Slovensku. Údajně se tam měl dostat z Ukrajiny. Jen si to představte. Jdete na rodinný nedělní výlet po okolí a místo klasické lesní zvěře potkáte tygra. Proč ne. – Skupina Nirvana byla ve soudním sporu kvůli fotografii, kterou měli na desce alba Nevermind. Na přebalu byl nahý chlapeček pod vodou s bankovkou. No dopadlo to tak, že soudce jejich případ definitivně zamítl. – Věděli jste, že máme na světě dvouhlavou želvu? Jmenuje se Janus a v sobotu oslavila své pětadvacáté narozeniny. Všechno nejlepší! – Start mise Artemis I byl opět zrušen. Tak se dočkáme třeba jindy. – V Praze se přes víkend odehráli rovnou dvě akce. V neděli centrem prošel Pochod vděčnosti. Ukrajinci, kteří tu žijí chtěli vyjádřit své velké díky za podporu, kterou Česká republika poskytuje Ukrajině. (TŘ)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*