Nejnovější

Pekelně rekordní léto v Evropě. Kvůli změně klimatu sezona požárů začíná dříve a trvá déle

Wildfire. Free public domain CC0 image.

Už loňské léto bylo v průměru o stupeň nejteplejší v Evropě od roku 1991. I letošní vlna veder neúprosně překonává rekordy. Za vším stojí extrémní sucho a klimatické změny, které se začínají projevovat i dosud nezasažených oblastech . Lesní požáry v části Evropské unie zatím spálily území , které je do rozlohy téměř velké jako celý kraj Vysočina. Donutily tak tisíce lidí k evakuaci.

„Teplé a sušší podmínky právě teď dělají požáry mnohem nebezpečnějšími,” řekl vědec programu Copernicus Mark Parrington. Podle zprávy výzkumného střediska Evropské komise JRC letos lesní požáry zatím sežehly druhou největší plochu Evropské unie v historii, přes 600 tisíc
hektarů půdy, což téměř odpovídá rozloze Vysočiny. A to jsme teprve v polovině požární sezóny. V žádném předchozím roce nebylo v Evropě do měsíce srpna zaznamenáno takové množství spálené půdy.

Rekordní následky požárů v Evropě

Letní rekord padl v Anglii, kde meteorologové na londýnském letišti Heathrow naměřili poprvé přes 40 stupňů, informovala agentura Reuters. Kvůli vysokým teplotám se v zemi 19. července zastavila železniční doprava.

Společnost Network Rail spravující většinu železniční sítě v Británii sdílela na svém Twitteru fotky teplem zkroucených kolejí.

Například ve Španělsku si lesní požáry vyžádaly už dvě oběti, informují tamější (média. Podle odhadu evropského informačního systému lesních požárů (EFFIS) zde zničily letošní požáry téměř 200 tisíc hektarů. Škody napáchané v letošním letě překonaly i dosud nejničivější rok 2012.

Požáry se nevyhnuly ani Francii. Zde se je hasičům podařilo dostat pod kontrolu, píše server stanice BFM TV. Prokuratura předpokládá, že ohně v oblasti však někdo úmyslně založil. Poblíž jihofrancouzského Montpellieru se podařilo zastavit požár, kde policie pro podezření ze žhářství zadržela jednoho dobrovolného hasiče.

Extrémně neobvyklé požáry

Victor Resco de Dios, profesor lesního inženýrství na španělské univerzitě Lleida, uvedl, že velké požáry, které Francie a Španělsko utrpěly na začátku července, byly „extrémně neobvyklé“. Ukázaly podle něj, jak změna klimatu způsobuje, že požární sezona začíná dříve a trvá déle. “Dnešní požáry v oblasti Středozemního moře se již nedají uhasit. Velké požáry jsou stále větší a větší,” řekl.

Kritická je situace i na východě Německa, požáry se nedaří zastavit v Braniborsku ani v Sasku. Oheň se do Saského Švýcarska u českých hranic rozšířil z Národního parku České Švýcarsko. “Hasiči bojují až na hranici vyčerpání,” zdůraznil v Bad Schandau saský ministr vnitra Armin Schuster.

Podle Martina Adámka z Katedry botaniky Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy nemusí být sezona požárů taková katastrofa, jak se může zdát. „Takové požáry v Národním parku Českém Švýcarsku dějí v podstatě každoročně. Teď máme spíš extrémně suché a horké léto, což je samozřejmě další věc. Ale k takovým požárům tam dochází poměrně pravidelně a docházelo vždy, “ uvedl.

Například řízené vypalování může lesu pomoci. „Řízené vypalování může pomoci při potlačování nežádoucích druhů. De facto je i přirozeným, v historii obvyklým a tradičním způsobem péče o některé dnes již vzácné typy biotopů,“ řekl mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

„U nás se to nedělá, protože to zakazuje hned několik zákonů – o lesnictví, krajině, ovzduší. V podstatě to skoro není možné, i když třeba ve světě se toho využívá poměrně hodně, “ komentoval dále Adámek

Podle odborníka na požární ochranu z Fakulty bezpečnostního inženýrství Technické univerzity Ostrava Martina Trčky budou ale požáry nastávat čím dál častěji. „Evidentně se situace klimatických změn začíná dotýkat i naší oblasti, kdy vlhkost klesá do takové míry, že vznikají požáry tohoto charakteru, “ uvedl Trčka.

„Když se podíváme na pás, řekněme, od Španělska po Řecko, tam je v období přibližně od dubna do října jen otázkou času, kdy k požáru dojde,“ pokračoval v Trčka v rozhovoru pro iRozhlas .

Jsou ale od sebe rozdílné: „ Je to pochopitelně rozlohou, urbanizace u nás nevytváří tak velké lesní porosty, ale zejména je to dáno už zmíněnou vlhkostí,“ řekl. Rekordní teploty ještě nekončí, jsme prakticky v půlce léta. Podle Trčky je třeba se na toto připravit a počítat s tím.

Terezie Línková (Články)
Studentka Žurnalistiky na FF UP, ráda čtu vše od knih po složení spreje Airwick na tvém záchodě. Koukám se po svém okolí a občas o tom i něco napíšu a vznikne článek.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*