Nejnovější

Přehled týdne 4.-10.4.2022: Světový den krys a týden voleb. Náhoda? Nemyslím si.

Ilustrace Emy Kašparové

Pondělí: Dnes je Mezinárodní den proti nášlapným minám. Poněkud ironické, když svět obíhají informace, že Rusové zaminovali mrtvá těla civilistů. Pro ně je asi důležitější, že dnešek je zároveň Světový den krys. – Po shlédnutí záběrů z Buče Ivo Lukačovič poslal nějaký ty miliony Ukrajině. Neupejpá se, mají jít přímo na zbraně. Hádejte proto jednou, co bylo dnes jako headline na Seznamu. – Ve volbách v Maďarsku opět zvítězila strana Viktora Orbána, opoziční šestikoalice pohořela. –Volby byly i v Srbsku, tam se také změna nekonala, prezidentem zůstal Aleksandar Vučić. Chce vyjednávat o připojení Srbska do EU a zároveň držet kamarádské vztahy s Ruskem. Jen jestli si neukousl příliš velké sousto. Jeho strana zároveň zvítězila i v parlamentních volbách, takže Srbové na to evidentně slyší. Půlka na to, druhá na tamto. (KL)

Úterý: Orbánovi sice k vítězství pogratuloval i Vladimír Putin, nedostal od něj ale žádný dárek. A co jsou v dnešní době slova, že. Naštěstí Evropská unie ještě ví, co je to slušnost, a oslavence překvapila nečekaným dárkem. Ursula von der Leyen spustila mechanismy, které mohou Maďarsko připravit o dotace. – Marian Kotleba přijde o mandát kvůli tomu, že sympatizuje s nacismem. Rozhodl tak slovenský Nejvyšší soud. Kotlebu prozradilo to, že uděloval šeky v hodnotě 1488 euro. Přičemž čísla 14 i 88 jsou nacistickými symboly. Já myslel, že to bylo všem jasné už když pochodoval ve vojenském po Bratislavě k uctění památky vzniku samostatného Slovenského štátu. – Česká republika vyslala na Ukrajinu těžkou vojenskou techniku. Sláva Ukrajině. – Místní v Osvětimanech tvrdí, že Mynářův srub někdo zapálil úmyslně. Kdybych ale měl věřit všemu, co říkají místní, tak jsou teplické Trnovany horší jak St. Luis. (JŠ)

Středa: Některá kinder vajíčka a kinder čokoládky budou v Česku i na Slovensku staženy z prodeje. Nebojte, ne všechny. Pouze ty, co byly vyrobené v Belgii s datem minimální trvanlivosti mezi únorem a zářím. Preventivně budou staženy kvůli několika hlášeným případům salmonely, které by mohly být s čokoládovými výrobky spojeny. Tak rychle běžte spáchat nějakou sladkou pomstu, než to z těch obchodů stihnou postahovat. – No a u prokletého jídla ještě zůstaneme. Někdo proti Rusům bojuje s pistolí v ruce, někdo nabízí pirohy. Zní to mile a nevinně, že? Jenomže tyhle pirožky byly otrávené. No jo, od cizích se jídlo prostě nebere! – Opilý majitel penzionu nadával hostům, že nezavírají dveře. Ti na něj během hádky zavolali policii. Po příjezdu začal majitel po policajtech házet kusy dřeva a vyhrožovat, že je postřílí. To naštvání ohledně nezavřených dveří docela chápu, ale házet po někom dřevo, to už je trochu moc, ne? (MK)

Čtvrtek: Katastrofa, která možná zachrání svět. To zas ne, ale koho by to proboha napadlo? Ruští vojáci leží v zákopech Rudém lese, nejvíce kontaminované oblasti u Černobylu. Údajně i vypukla vzpoura vojáků, kteří měli příznaky radioaktivní otravy a odjeli pryč. Na jejich místě bych tam tedy ani nejela. – Rusko také konečně odchází z OSN. Pro pozastavení členství hlasovalo 93 států, proti jich bylo 24, mezi kterými nechybí například Čína. Ne že by tohle někoho překvapovalo. – Zato ,,krvavý” útok cestou ve vlaku Muratov nečekal. Šéfredaktor nezávislého ruského listu Novaja gazeta, který má od úřadů pozastavenou činnost, byl obětí neznámého útočníka s barvou. Se slovy ,,Muratove, to máš za naše chlapce” šéfredaktora polil červenou barvou a acetonem. Tak aspoň neoslepl jako Navalný. (TL)

Pátek: Volební urny v Maďarsku ještě ani nestihli uklidit a vládní FIDESZ už se činí. Ministr zahraničí Szijjartó si předvolal ukrajinského velvyslance kvůli kritickým komentářům ze strany Kyjeva na maďarský postoj k invazi. Holt když člověk dostane “gratuli” od Putina ke znovuzvolení, je pak zřejmě těžké si vybrat, na čí straně stát… – Na Ukrajinu dorazila delegace vrchních představitelů Evropských zemí včetně předsedkyně Evropské komise von der Leyenové. Ta prezidentovi Zelenskému předala dokumenty, které mají být prvním krokem ke vstupu do EU. Jenom aby kvůli tomu Putin nezaútočil – ajo vlastně. – Poslanci hnutí ANO se předvedli, jak nekecají a makají, když blokovali projednání novely zákona o střetu zájmů. Poté požádali o dvouhodinovou pauzu a schůze skončila. – Kauzami obklopený ministr spravedlnosti Pavel Blažek vysypal v projevu na 30. kongresu ODS několik perliček. Dav byl prý větší, než jaký míval Stalin, následovaly rýmovačky na téma jeho trestního stíhání i přezdívku Don Pablo. Na rozdíl od Stalinova režimu se ale účastníci prý dostanou domů živí. Uf. (ŠF)

Víkend: Česká televize si nechala udělat volební výzkum, který ukázal, že samostatně by vyhrálo hnutí Ano, ale kdyby se opět koalice Spolu spojila, tak by zvítězila ona. Ještěže už volby proběhly a nemusíme se tímto momentálně nějak více zaobírat. – Minulý víkend se světu ukázaly tragické fotografie z osvobozené Buči. Tento víkend se našel ve vesnici Buzova hrob, kde byly desítky ukrajinských civilistů. Bohužel si nemyslím, že tímto tato zvěrstva, která se nyní postupně odhalují, končí. – I tento víkend se v Evropě konají volby. Tentokrát to jsou prezidentské volby ve Francii. Největšími favority do druhého kola jsou současný prezident Emmanuel Macron a Marine Le Pen. Le Pen je známá pro své vyhrazení ke krajní pravici a k boji proti migraci a Evropské unii. Dejme tomu, že  Le Pen je jakýmsi prototypem našeho Okamury. – ODS se žádné změny nedočkala. Po sobotním kongresu je Fiala opět zvolen předsedou strany. – U ODS ještě nekončíme. Sice teď budeme mluvit o jejich koalici s TOP09 a KDU-ČSL.  Koalice SPOLU oznámí svého prezidentského kandidáta až v létě. DO té doby můžeme pouze polemizovat nad tím, kdo to ten (ne)šťastný bude. – V neděli v ČT uvedl Válek, že od čtvrteční půlnoci nebudou povinné ve veřejné dopravě respirátory. Při mém dojíždění do Olomouce mi stejně připadá, že s respirátory ve veřejné dopravě už většina skoncovala dávno. – Heureka! Anonymně se vrátily ztracené zápisky Charlese Darwina. (TŘ)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*