Nejnovější

Vaření v přírodě? Novodobý trend YouTube kombinuje jednoduchost s tradiční kuchyní

Špičková kamera, ostrý nůž ideálně z damascénské oceli a krásná příroda všude kolem. I tak by se dal shrnout jednoduchý návod, jak se stát kuchařskou hvězdou na internetu. Přitom zdaleka nezáleží, z jakého kouta země pocházíte. Server YouTube totiž zaplavily videa gastronomických nadšenců z celého světa, kteří své kulinářské umění předvádějí ve skromných venkovních podmínkách, a to pouze na ohni a s využitím dalších nejprimitivnějších kuchařských metod. Byť šlo původně čistě o koníček, mají dnes některé kanály i charitativní přesah. 

Zurčící potok, plápolající oheň a na něm rozpálený grilovací rošt, kde se opékají tradiční balkánské ćevapi a chléb, jehož křupavá kůrka je znatelná i přes motinor. Srbský šéfkuchař Alex Almazan začal jeho strýcem Bokim v roce 2016 točit videa, v nichž vařili ve své zahradní kuchyni. Pak se ovšem rozhodli přesunout do divoké přírody a recepty připravovat přímo na otevřeném ohni uprostřed srbských lesů. Zvuky ohně a prskajícího masa na pánvi, doplněné pouze o šum okolního prostředí si okamžitě začaly podmaňovat fanoušky, a to i za hranicemi jeho domoviny.

„Co je pravá dieta pro homo sapiens? Nevěříme v jakákoli novodobá tabu ve stravování. Hledáme potraviny, které jako druh jíme po staletí a které nás a naši chuť formovaly během evoluce,“ popisuje na svém webu Almazan, jehož kanál sleduje více než 3,5 milionu lidí. „Vracíme se proto k opomíjeným ingrediencím a metodám, především k ohni, různým systémům mikrobiálních kultur a starodávným technikám přípravy, kde nezastupitelnou roli hrály rituály, atmosféra a hlavně zapálení pro věc,“ dodává.

A tak už nezáleží, jestli na ohni připravuje lokální klasiky typu burek a musaka nebo mezinárodní speciality jako tradiční italské osso bucco, mexické tacos nebo americké hamburgery či smažená kuřata. Dokonale ostré záběry ve 4K rozlišení a téměř zenové tempo záběrů zajistí, že více než 10minutové video uteče jako voda v potoku v tamním lese.

Dědeček z Indie i babička z Ázerbájdžánu

Masivní rozvoj moderních technologií po celém světě v posledních letech pak umožnil Almazanův formát více či méně okopírovat i dalšími tvůrci. Dle počtu sledujících to dotáhl „nejdále“, konkrétně na 9 milionů, Ind Narayana Reddy s jeho kanálem Grandpa kitchen. Tento již zesnulý stařec vařil se svými vnuky obrovská množství pokrmů – převážně typických indických karí a dalších směsí – a pak je rozdával sirotkům z Hajdarábádu, odkud sám pocházel. Nebál se ovšem ani cizokrajných pokrmů. Třeba příprava dortu Red Velvet jen za pomocí ohně a ruční metly proložená záběry na volně se pohybující pávy nabízí velice netradiční podívanou. Ani více než čtvrthodinová minutáž s dlouhými záběry na každý úkon nikoho neodrazuje.

Pomyslné třetí místo, co se počtu odběratelů týče, patří kuchařce Kənd Həyatı z malého ázerbájdžánského městečka Qusar. Žije zde se svým manželem a synem na farmě obklopená zvířaty, která často ve videích „účinkují“. Tato postarší dáma dokázala nashromáždit přes milion followerů i přesto, že její videa jsou doplněna o komentář v ázerbájdžánštině a trvají i hodinu, což se délkou vyrovná době celého vaření. Pro srovnání, videa Gordona Ramseyho či Jamieho Olivera málokdy překročí pět minut.

Ze stejné země pochází i kuchař jménem Tavvakul, jehož výtvory taktéž putují k hladovým dětem. Jeho pořad Wilderness Cooking se z výše uvedených nejvíce zaměřuje na lokální recepty a způsoby přípravy. Rozličná masa – včetně nám neznámých ryb nebo dokonce mihulí – na grilu, v peci Tandúr (hliněná či kovová pec ve tvaru válce, pozn. red.) či jako špíz na šavlích okořeněná velmi netradičními směskami bylin a koření. To vše s panoramaty zasněžených vrcholků Kavkazu.

Všichni uvedení kuchaři zosobňují trend posledních let – návrat člověka k přírodě, úctu k surovinám a přirozené stravě obecně. Jako bonus navíc krmí chudé a potřebné. To, že si díky ziskům z reklamy na YouTube sami obohatí kapsu (Almazan patří k nejbohatším YT kuchařům vůbec) pouze reflektuje fakt, že jen využili v západním světě dnes již běžného způsobu výdělku.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*