Nejnovější

Festival Inverze – umění mezi doly

Industriální oblast Dolních Vítkovic čeká první ročník literárního festivalu Inverze. Proběhne o víkendu 11. – 13. května a přinese jak etablované, tak začínající autory z České republiky i zahraničí. Projekt iniciovala skupina mladých autorů kolem Provozu Hlubina.

„Jde nám o to, aby to sice byl literární festival, ale aby nebyl za každou cenu přehnaně intelektuální. Chtěli bychom návštěvníkům dopřát po všech stránkách komplexní zážitek,“ říká jeden z organizátorů Ondřej Hrabal.

Inverze přinese workshopy, autorská čtení s audiovizuálními a scénickými prvky, divadlo nebo filmy.

Do Vítkovic zavítá novinář a spisovatel Jáchym Topol, frontman skupiny Houpací koně Jiří Imlauf, spisovatelka Irena Dousková nebo nejmladší člen mezinárodního PEN klubu básník Jan Těsnohlídek. Rozhovor s některými umělci spolu s reportáží z festivalu přinese i Houpací Osel.

Lumiéři a box

Diváci mají šanci zhlédnout nejnovější film úspěšného amerického režiséra Wese Andersona Psí ostrov, který bude do českých kin puštěn necelý den před festivalem. Součástí programu bude i čerstvý snímek o legendární zpěvačce Velvet Underground Nico, 1998 a dílo Bohémský život od finského režiséra Aki Kaurismäkiho.

Na své si přijdou i nostalgici, kterým Inverze přinese 105 původních filmů otců kinematografie Lumiérových, které byly převedeny do HD kvality.

Program nezůstává pozadu ani po stránce hudební. Tři noci přinesou ochutnávku české alternativní scény, ať už půjde o ostravskou značku Audio_Video_Bass, která navíc osvítí Dolní Vítkovice svou videomappingovou show nebo verbální box rappera MC Geye.

Zajímavým hostem bude také François Svalis, nadějný olomoucký producent, který se do hudby snaží vnést princip improvizace prostřednictví živé performance u svého synťáku.

Vlastně náhoda

Na otázku, jak myšlenka festivalu vznikla odpovídá spoluorganizátor Ondřej Hrabal.

„Byla to docela náhoda. Už dlouho jsem chtěl udělat literární festival, který by literaturu představoval jinak než jen jako akademické přednášky a autorská čtení. Kluci měli stejný záměr, a tak jsme se to rozhodli udělat společně.“

Volba lokace však již byla méně náhodná.

„Je to unikátní místo, které má charakter a dá se s ním skvěle pracovat. Máme k dispozici dva hi-tech kinosály, kavárnu a před Provozem Hlubina bude písečná pláž, kde budou večer hořet ohně. Bude to úžasný a unikátní zážitek,“ slibuje Hrabal.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*