Nejnovější

Donaldovovo politické tornádo: Přinese vláhu a nebo bude zas jen brát auta, domy, stromy …?

KOMENTÁŘ: Jedné polovině světa vládne bývalý agent KGB ve východním Německu s nadprůměrnými přesvědčovacími schopnostmi a té druhé miliardář, jenž se snaží vlastním občanům namluvit, že ochranu jejich hranic jen tak zaplatí sousední stát. Naše bezpečnost ze dne na den závisí na tom, jak dobře se zrovna jeden z těchto důvěryhodných pánů vyspí. 

Pamatujete si ještě, jak skalní zastánci Donalda Trumpa hovořili o tom, jaké je štěstí, že volby nevyhrála krvavá Killary, která by dozajista vyvolala třetí světovou válku ? Pokud ne, nevadí. Někteří z těch, co to tehdy tak mysleli, už si za tím také nestojí. Každý, kdo sleduje aktivity současného prezidenta Spojených Států, má oči na vrch hlavy. Nezáleží na tom, zda-li jsme rádi za jeho rozhodnou odpověď na sarin v Idlíbu a nebo jestli se naopak divíme, jak rychle hodil Assada přes palubu, když mu několik dní před tím vyhlásil podporu.

Nesejde na tom, jestli člověk vítá poslední kroky Washingtonu v Koreji a nebo by celou věc rád řešil aspoň trochu v součinnosti s někým, kdo nepatrný kousek cesty odtamtud udržuje nejpočetnější armádu na světě a taktéž vlastní jaderné zbraně. Každopádně to, že Wall Street Journal bude otevřeně psát o možnosti vypuknutí další fáze Korejské války v nejbližší době a to, že si budou Írán, Rusko a USA navzájem – s razancí dříve nebývalou – vyhrožovat válkou, nikdo nečekal. A není to dobrá zpráva ani pro liberály, ani pro komunisty, ani pro politické obchodníky se vzduchem, imigranty a koblihami. V případě, že by Vladimir Putin, Donald Trump nebo jistý Si zítra neměli svůj den, museli bychom pravděpodobně oblékat plynové masky všichni. Vždyť už ani prognostik, co sliboval tsunami uprchlíků v roce 2014 neví, zdali ve svém a̶i̶r̶s̶o̶f̶t̶u̶  softwaru zapnout west, east nebo dragonmode.


Otázka “Co bude dál ?” by měla následovat před tím, než označíme Trumpa za padoucha či za hrdinu. Nezáleží totiž na tom, zda jsou jeho kroky rozhodné, razantní nebo ospravedlnitelné – ale zda jsou uvážené, promyšlené a dlouhodobě naplánované.
A co se děje ve světě jinak ? Mechov se v hokejové tabulce nachází nějaký ten pátek před Pardubicemi a Oranjes jsou ve fotbalovém žebříčku FIFA až za Rakouskem. A co to má společného s Trumpem ? Nic. Jen je to krásná ilustrace faktu, že to, co jsme měli ještě tři roky zpátky za jistotu, už dnes vůbec neplatí.

Filip Horák
Filip Horák (Články)
Čtvrtohorní útvar studující nizozemštinu a žurnalistiku v Holomóci. Narodil jsem se v Pardubicích, odmaturoval v Chrudimi a bydlím v Železných Horách. Making idiot of myself, since 1996.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*