Nejnovější

Když se záře reflektorů stane drogou aneb David Rath už zase mluví

KOMENTÁŘ: Padá z kola, aby nemohl přijít k výslechům ohledně “cinknutých” zakázek za dobu svého hejtmanství ve Středočeském kraji, nebo třeba hájí svou nevinu celé tři dny. Soudní řízení kolem něj se posunulo zpět na začátek a teď se čeká, co bude dál. David tak šibalsky vystrkuje růžky a nechává se slyšet, že chce být klíčovým svědkem v kauze Čapího hnízda. Aneb How to be an attention whore 101.

David Rath by si klidně mohl střihnout nějakou milou roli v Ordinaci v růžové zahradě. Když už nelobbuje za ČSSD a ani nesedí ve vazbě, alespoň se navleče do bílého pláště a v Hostivicích opět provozuje ordinaci. Zatímco v seriálu Novy se ale doktoři snaží své bokovky skrýt a stádo šílenců před obrazovkami napínavě situaci sleduje, Prásk v čele s Pavlem Novotným se za Rathem do Hostivic nevydal. Davidovi to chvilku trvalo, ale pak přeci jen prozřel. Aby se o něj někdo zase začal zajímat, musel ty své milenky světu naopak ukázat. A tak vyslal do světa zprávu, že na klinice přijímá vlivné klienty, doufajíc v nějakou kameru před obličejem. Zadařilo se. Zvláštní vyšetřování ze Seznam Zpráv si za doktorem Simulantem udělalo výlet.

Krok stranou

Pokud si někdo myslí, že Rath novinářům vysype své aférky na stříbrném podnosu, bude zklamán. Ze svých kauz už je zvyklý přilévat olej do ohně pomaloučku, aby veškerou zábavu nevsadil na jednu kartu, která rychle shoří a zmizí v nenávratnu stejně jako zájem médií o jeho tvář. Jaké jsou cíle exhejtmana tuší ovšem málokdo. Promlouvá k médiím totiž pouze, když se mu zachce, a hlavně o tématech, na která se ho nikdo neptá. Nejinak tomu bylo i ve chvíli, kdy se z něj Sabina Slonková (investigativní žurnalistka, taktéž známá jako nejznuděnější osoba na týdnu oslav katedry žurnalistiky v Olomouci) snažila vytáhnout odpověď na otázku, zdali má ještě co říct k podivnému financování jeho tehdejší strany v době svého úřadování. Nepřímo na získávání pochybných prostředků pro ČSSD v různých rozhovorech (např. pro neovlivní.cz) poukazoval. Podle anonymního zdroje z řad Sociálních demokratů může Rathova výpověď smést nejvyšší představitele ČSSD v čele s Bohuslavem Sobotkou. Ten už se ale o svou sebevraždu postaral sám svým progresivním zdaněním. Dostalo se reportérům odpovědi, jestli David ze zmanipulovaných zakázek odváděl peníze do partaje? Ale kdeže, sorry jako. Už dobré čtyři měsíce má Rath od soudů ve své kauze prozatímní klid, k nim se hned tak vracet nechce. Pozornost tedy zvrátí k jiné, mnohem diskutovanější, osobě.

A komu tim prospějete?

Andrej Babiš si opět prochází nelehkým mediálním obdobím. Když už konečně všichni zmlknou o Čapím hnízdu, které policie stále prošetřuje kvůli údajnému podvodu na dotacích, za kterou nějaká firma, co je v holdingu, dostala pokutu šest milionů korun, jen aby vzápětí bylo prominuto 99 % její hodnoty, tak ta zkorumpovaná pakáž zase točí reportáže kvůli čarování s jednokorunovými nezdanitelnými dluhopisy Agrofertu, které sám nakoupil. AB sice do politiky nechtěl, ale naučil se v ní chodit poměrně rychle. Když už něco vysvitne na povrch, udáví voliče koblihou a rozhodí pár milionů na charitu. Prostě dobrák, kterého nikdo nechce nechat makat. Tato technika ale nezabírá na všechny, a Andrej pak neví, jak se zbývajících šťouralů zbavit, tak kope do všech okolo a stěžuje si. On celkově za svou dobu ve vládě netušil relativně zásadní věci. Třeba nevěděl, že je Čapí hnízdo jeho, nebo že spolu s EET byl vytvořen anonymní udavačský web. Rozhodně ale ví, že slova Davida Ratha o tom, že může být klíčovým svědkem ve stále prošetřované kauze Farma Čapí hnízdo, pro něj nebudou procházkou růžovou zahradou.

Rath sic přišel do úřadu ve chvíli, kdy už žádost o padesáti milionové dotaci byla schválená exhejtmanem Petrem Bendlem (ODS), takže se dá namítnout, že s ní neměl co do činění. On byl ale osobou, která dotaci znovu prošetřovala, a nakonec schválila Čapímu hnízdu prosbu o prominutí šestimilionové pokuty. Z milionů korun se tak staly necelé čtyři desítky tisíc. No neber to, bude na koblihy. „Co jsem věděl a nevěděl, to vím jen já, ale je zvláštní, že v situaci, kde mohu hrát skutečně zásadní roli, tak se o to vůbec nikdo nezajímá,“ kulišácky odvětil Rath na otázku Slonkové, jestli tedy věděl celou dobu, že je Čapí hnízdo Babiše. Pokud mu to bylo známo, jednalo by se o dotační podvod, protože dotace byly určeny pouze malým a středním firmám, což Andrejův Agrofert rozhodně není.

Chce být klíčovým svědkem, nahlodá všechny mediální domy, ale jestli ví nebo neví, to nikomu neřekne. Přišel by o všechnu legraci v podobě mediálního zájmu. Takhle se znovu dostane na titulní strany bez toho, aniž by se probíraly přímo jeho problémy, ve kterých mění víno v melouny. Čeká nás ještě spoustu zábavy. Kdo očekává legrácky v podobě facek?

Autor: Petr Vencl

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*