Nejnovější

Nedostavěný hotel stále straší obyvatele Teplic

Zdroj: Redakce

Už od konce 80. let musí lidé v Teplicích chodit okolo ruiny nedostavěného lázeňského domu. V okolí Mlýnské ulice je cítit zápach, budova má problémy se statikou a na přilehlých pozemcích se hromadí odpadky. Obyvatelé už několik let žádají demolici domu. Ta je zatím v nedohlednu.

Celá ulice vede mezi svahy, na jedné se nachází pozemky se zbytky minulé zástavby. I ty dlouhou dobu ohrožovaly bezpečnost chodců a vozidel. Z vrchu totiž odpadávaly zbytky suti a zeminy. K zabezpečení těchto masivů došlo až v létě letošního roku.

Na druhé straně ulice stále ohrožuje bezpečnost torso budovy. „Město v posledních dvou letech intenzivně řešilo vlastnictví nedostavěného objektu v Mlýnské ulici. Pátrali jsme po posledních vlastnících budovy a následně jednali i s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových,“ uvedl pro redakci Houpacího Osla náměstek primátora Jiří Štábl.

K určení vlastnictví pozemků došlo po čtrnácti letech

S neutěšeným stavem lokality se dlouhá léta nedalo nic dělat. O pozemky v ulici se totiž od roku 2006 vedl spor mezi firmami Taxis Promotion a Simmex. Město a ani jedna z firem tak nemohly se stavem pozemků nic dělat.

Soud nakonec po dlouhých čtrnácti letech uznal vlastnictví firmě Simmex. Jenže se vyskytl další problém. Firmě Simmex Tomáše Portlíka totiž patří pouze pozemky v Mlýnské ulici, nikoli budova. Ta nepatří nikomu.

Stavba totiž začala vznikat ještě za minulého režimu. Vlastníkem byl tedy stát. Po listopadových změnách a privatizaci skončila firma, která dům vlastnila, v likvidaci. Budova tedy nikdy nebyla zanesena do katastru obce. „V současnosti je případ u soudu, který řeší otázku znovuobnovení společnosti, která je známá jako poslední majitel objektu. Pokud se toto v dohledné době podaří, bude možné zahájit další kroky – například zbourání objektu,“ dodává Štábl.

Lidé bez domova našli v ruině střechu nad hlavou

Celý dům teď slouží jako „ubytovna“ pro lidi bez domova. To lokalitě na půvabu vůbec nepřidává. Pozemek i patra domu se plní odpadky. Občas někdo v budově rozdělá oheň, který je cítit i na nedaleké prosetické sídliště.

Kvůli stavu budovy si dovnitř netroufnou vstoupit ani členové záchranných sborů. V několika místnostech se propadl strop a spadly stěny. Došlo, zde i k úrazům, kdy jednoho z obyvatel zavalila suť. Další vážnou nehodou byl pád ženy do výtahové šachty.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*