Nejnovější

Proč pořád existuje Prague Pride?

Prague Pride je zbytečný festival. Tisíce gayů, leseb, bisexuálů a transexuálů exhibuje už po osmé na Václavském náměstí. Je to zbytečnost, když přeci Češi jsou tak tolerantní. A nebo nejsou?

Politická reprezentace je zrcadlem společnosti. Kamarád Slušných Čechů Václav Klaus ml., který exhibuje svými rádoby vtipnými komentáři na Novinkách, přirovnal Prague Pride v roce 2016 ke smyšlenému pochodu za velká prsa jeho vymyšleného kamaráda.

Absurdita jeho komentáře spočívá v tom, že si pan liberál, jak o sobě píše, neuvědomuje, že lidé, kteří mají velká prsa, nebyli nikdy utlačovaní, mají stejná práva a nepohlíží se na ně často skrz prsty. Nemusejí projít mnohdy bolestivým coming outem a nemají pocit, že je může rodina zavrhnout.

Klaus ml. není jediný poslanec, který zastupuje tolerantní Čechy ve Sněmovně. Například minulý rok neprošlo ani hlasování o přiosvojení dítěte druhým nebiologickým partnerem, který je v podstatě rodičem se vším všudy, ale na dítě nemá žádná práva. Jak poslanci hlasovali se můžete podívat zde.

Jsem tolerantní, ale…

zdroj: diskuze (iDnes.cz)

I přesto to vypadá, že homosexuálům v České republice svítá na lepší časy. Už v červnu první Babišova vláda podpořila návrh manželství pro homosexuální páry. Z řad poslanců návrh podpořili někteří zástupci z ANO, Pirátů, ČSSD, STAN, TOP 09 a KSČM.

Mohlo by to nakonec dojít až k zániku institutu registrovaného partnerství, který nenese stejná práva jako manželství.

S návrhem se však vynořilo z xenofobních močálů i spoustu netolerantních spoluobčanů a jejich nesouhlasných názorů. Opět jsme se dočkali argumetace pošlapáním manželství, které je opředené církevními hodnotami. Tento argument se však stává vzhledem k rozvodovosti a především nízkému procentu lidí, kteří se v ČR hlásí k náboženství, více než úsměvným. Prostě: “Jsem tolerantní, ale…”

Má to ještě smysl?

Cílem Prague Pride je v neposlední řadě právě to, aby se lidé nebáli mluvit o tom, jací jsou, a byli se sebou spokojení. Ačkoliv je v dnešní době spousta dostupných informací, internetových diskuzí a situace v otázce homosexuality je lepší než dříve, člověk se stejně může cítit se svou „odlišností“ sám.

Proto dokud nebude LGBT komunita přijímána stejně, jako heterosexuálové, je zapotřebí diskuze. A diskuzi bezesporu každoročně Prague Pride otevírá.

Anna Halamová
Anna Halamová (Články)
Studentka žurnalistiky na FF UP. Miluje bizár a zajímá se především o politiku.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*