Nejnovější

„Konzervativní vůdce“ Andrej Babiš vystoupí na konferenci CPAC

Foto: CPAC HUNGARY

Andrej Babiš bude řečnit na konferenci ultrakonzervatistů v Budapešti, například vedle politiků, kteří patří mezi nejvěrnější podporovatele Donalda Trumpa. Do programu je zařazený jako pátá hvězda. Havlíček v České televizi zmínil, že ANO se chce opírat o konzervativní základy.

Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš vystoupí příští týden na konferenci konzervativců v Budapešti 4.- 5. května. V programu je prezentován jako „bývalý premiér, úspěšný podnikatel a konzervativní vůdce“. Na akci promluví také „Babišův přítel“ maďarský premiér Viktor Orbán, který je spolupořadatelem akce.

CPAC (Conservative Political Action Conference) je každoročním shromážděním americké pravice. První evropská konference se konala v loňském roce v Maďarsku, jedním z řečníků byl bývalý prezident Václav Klaus. Akce se soustředila především na hodnoty bůh, vlast, rodina. Mottem druhého ročníku CPAC Hungary je „United We Stand“. Konference se má podle CPAC zaměřit na „noční můru liberálů: mezinárodní sbližování národních sil.“ Hlavní projev i letos pronese Viktor Orbán, předseda maďarské vlády.

Viktor Orbán je jedním z nejkontroverznějších politiků v Evropě, netající se svými rasistickými a homofobními názory. Šokoval také svými výroky proti Ukrajině, kdy prohlásil, že Rusům se už podařilo přeměnit Ukrajinu v „zemi nikoho“, čili je na tom stejně jako Afghánistán. Dál kritizoval EU, například za to, že nedostatečně brání své hranice před ilegální migrací.

Babiš vedle Trumpových nejvěrnějších

Babiš bude mimo jiné řečnit také vedle politiků, kteří neuznávají prohru Donalda Trumpa v prezidentských volbách, jako například Paul Gosar nebo Kari Lase. Gosar je jedním z Trumpových nejvěrnějších podporovatelů, po zvolení Joea Bidena americkým prezidentem odmítal potvrdit zvolení, volal po zrušení FBI a vyjadřoval se, že USA je podle něho v ohrožení. Sám se považuje za nejnebezpečnějšího muže v Kongresu. V květnu hlasoval spolu s dalšími 54 republikánskými členy proti balíčku pomoci Ukrajině ve výši 40 miliard dolarů.

Dalšími řečníky budou například šéf rakouských ultrapravicových Svobodných Herbert Kickl, syn bývalého brazilského prezidenta Jaira Bolsonara Eduardo, předseda vlády Slovinska Janez Janša nebo Jerzy Kwaśniewski, šéf institutu Ordo Iuris, který stojí například za návrhy zón bez LGBT lidí.

ANO, které v Evropském parlamentu patří do liberální politické frakce a prezentovalo se jako strana pro všechny nyní nabírá konzervativního rázu. Po prohraných prezidentských volbách Babiš prohlásil, že hlavním úkolem bude přesvědčit voliče SPD a ČSSD. Nyní vystupuje na demonstracích a konferencích konzervativců. K situaci v ČR ale i v Evropě se vyjadřuje na sociálních sítích, nově také na tiktoku.

Lze očekávat, že Babiš po prohraných prezidentských volbách přinese mezi ultrakonzervativce témata jako mír na Ukrajině, energetická krize, šílený Green Deal a utrpení „našich občanů“.

ANO chce být více konzervativní

Podle vyjádření Havlíčka na tiskové konferenci 8. února se chce ANO opírat o konzervativní základy, které jsou založeny na tradiční rodině, zabývají se ekonomickými otázkami, jsou založeny na svobodě jedinců a institucí. Na základech, které jsou založené na selském rozumu.

České televizi později zmínil, že ANO chce být více konzervativní, být stranou, která bude proti aktivismu, proti progresivismu a proti těm „šíleným evropským nápadům“.

Havlíček také přiznal, že souhlasí se závěrečným ultimátem demonstrace s názvem Česko proti bídě, která proběhla 11. března, tedy s blokádami vládních budov, pokud vláda nepodá demisi.

„Lidé tvrdili to, co mi už tvrdíme delší dobu, postavili se proti asociálnosti vlády, proti tomu, že nezvládla energetickou krizi, proti těm šíleným energetickým balíčkům, které převzali z EU, proti cenzuře a šmírování. Pokud je to v té situaci, kdy se vláda skutečně vysmívá občanům, potom nic jiného nezbývá. V každém případě je to pro vládu velká výstraha.“

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*