Nejnovější

Když chybí kauza, dejte tam dovolenou Moniky Babišové

KOMENTÁŘ. Na sociálních sítích a v bulvárech kolují fotografie Moniky Babišové z její dovolené s přáteli. Ve facebookových skupinách je často doprovázejí posměšné komentáře a různé konspirační teorie. Tyto reakce však spíše než na rodinný problém Andreje Babiše ukazují slabost části jeho kritiků.

Mediální koordinátorka organizace Člověk v tísni Adriana Černá na tyhle příspěvky reagovala na svém facebookovém profilu: „Je absolutně nepřípustné popotahovat paní Babišovou za to, jak vypadá, jaké má přátele, kam jezdí na dovolenou a jak vypadá na fotkách. To, co teď předvádíte, je hnusná šikana a úplná blbost.“

Podle ní manželku premiéra politika nezajímá a angažuje se v ní jen tak, jak musí. Na místě vidí ale kritiku Andreje Babiše. „Konfrontujte ho, protestujte, máte k tomu spoustu důvodů, ale nechovejte se jako blbci, ostatně se to proti vám obrátí. Zcela pochopitelně se teď AB bude snažit bránit své soukromí a především důstojnost své ženy. Místo aby se řešila jeho politika,“ píše.

Nesuplujme bulvár

S Černou lze částečně souhlasit, ale částečně také ne. Tyhle reakce některých Babišových kritiků poukazují na jejich neschopnost o něm kriticky přemýšlet.

Všechna tato vyjádření stojí na jediném základě – emocích. Cokoli se šustne o Babišovi (třeba “kauza” papírový kalendář), tak z toho na sociálních sítích (hlavně v některých skupinách) jeho kritici dělají kauzy, které by se snad měly podílet na jeho politickém konci.

Ještě horší je pak skutečnost, že do podobných diskuzí na sociálních sítích občas vstupují i některá média. Příkladem může být Forum24, které napsalo, že fotografie Babiše ml. z Krymu “vypadají zmanipulovaně”, dále to však neověřovalo. Zcela jasně se tak sami dopoustili manipulace.

S podobným přístupem nelze souhlasit, jelikož je zkrátka pokrytecký a neférový. Proč pokrytecký? Protože stejní lidé za osobní útoky a manipulace kritizují premiéra. Proč neférový? Protože v případě fotek Babišové jde o osobní útoky, u článku Fora24 o fotografiích Babiše ml. jde o manipulaci a o kritice papírového kalendáře snad ani není třeba mluvit.

Všechna tato neopodstatněná kritika Babiše paradoxně posiluje a utvrzuje jeho voliče ve schématu “všichni proti Babišovi”. Navíc podobné pseudokauzy odlákávají pozornost od mnohem důležitějších věcí. A víme, že s tímto umí Babiš velmi dobře pracovat (například jeho práce s “Motýle”). Ale budiž, lze chápat frustraci některých, kteří z komárů udělají velbloudy stejně velké, jako jsou klíčové Babišovy kauzy, jako Čapí hnízdo, nevyřešený střet zájmů, jeho syn, atp.

Jenže nyní se opravdu dostáváme trochu za hranu, obzvláště když řada těch, kteří fotky Babišové s jejími přáteli sdílí s posměšnými popisky, by se povýšeně smáli těm, kdo si ve vlaku vyberou ke čtení bulvární deník Blesk. Přitom jejich chování je nyní jako vystřižené z bulváru.

Tyto prvoplánové výpady na Babiše opravdu nemají smysl a jen mu pomáhají. U jeho ženy to může platit dvojnásob, pokud to Babišův tým využije pro jeho PR.

S Černou nelze souhlasit ve všem. Babišová stále hraje důležitou roli v mnohých kauzách svého muže a na jejich mediálním zakrývání se svou aktivitou do jisté míry také podílí. Ale Černá má zcela jistě pravdu v jednom – poptahovat Babišovou za to, s kým se schází, kam jezdí a jak vypadá… je úplná blbost.

Jan Žabka
Jan Žabka (Články)
Zatím stále studuje žurnalistiku na FF UP. Tam také organizuje Studentskou žurnalistickou konferenci. Podle některých se jedná o aktivního blbečka. Prý nesnáší zbytečnosti. Šéfredaktorský veterán.
  1. Petr Kaminsky | 5.8.2019 v 12:47 | Odpovědět

    Blabol! Nevidite to, ze cela tahle “kauza” je PRchalova prace? Hlavne aby se delo neco “jineho” a to ty Babisovy skutecne problemy (audity, Stanek/Smarda) odsune na druhou kolej. Proto jediny spravny pristup je – nereagovat na PR Moniky Babisove a nereagovat na nenavistne prispevky (jak to udelala p. Cerna). Mozna by na tech fotkach mohla otvirat tu hubu jeste vic – pak by byla zrejma podoba s reklamou na Coca-Colu.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*