Nejnovější

AKTUALIZOVÁNO. Fake video Zemana v Číně: Stopy vedou k blogerce, ta to odmítá

AKTUALIZOVÁNO: Falešné video prezidenta Miloše Zemana v Číně, které jeho mluvčí Jiří Ovčáček nazval „roztomilým fakem“, stále vzbuzuje řadu otázek. Aktuální zjištění vedou k blogerce Kristině V., která však zveřejnění takového videa odmítá. „Někdo mi asi ukradl účet, já ho už léta nepoužívám,“ říká pro Houpacího Osla Kristina V. Seznam Zprávy, které text s videem sdílely jako první, na dotazy Houpacího Osla nereagují.

Redakce Houpací Osel před týdnem spustila pátrání po původu a záměru falešného videa, na kterém Zeman na neznámém místě v Číně daruje čínské stařence svou hůl a krabici s neznámým obsahem. Video do emailových schránek přišlo redakcím napříč mediálními domy, a to z falešné emailové adresy. Autor se přitom vydával za redaktora Hong Kong Free Press Krise Chenga.

Jako první video ale zveřejnil zpravodajský server Seznam Zprávy. A to za nejasných okolností:

  • bez uvedení autora, podle informací ze zdroje blízkého redakci měl text sepsat dokonce někdo z vedení redakce
  • Seznam Zprávy zveřejnily video bez oslovení Ovčáčka
  • podle zjištění Houpacího Osla byl článek s videem publikován dříve, než ostatním redakcím přišlo video emailem
  • to by bylo pochopitelné, jelikož Youtube účet s názvem Oliver Lee publikoval obdobné video již tři dny před vydáním na Seznam Zprávách. To však bylo zveřejněno v nižší kvalitě (Oliver Lee 480p, Seznam Zprávy Full HD, pozn. red.).

Seznam Zprávy se k videu nevyjádřily a neodpovídají na dotazy. Článek však aktualizovaly a doplnily o Ovčáčkovu reakci.

Je to kampaň?

Houpací Osel požádal o pomoc s investigací twitterovou komunitu. Ačkoli se jim zatím nepodařilo zjistit, kde bylo video pořízeno, Jakub Mikuláš (@jedenbod) přiblížil, kdo nejspíše za videem stojí.

Zjistil totiž, že Youtube kanál Oliver Lee, který video zveřejnil, byl založen již v roce 2011. „ To je velký kontrast oproti falešné hongkongpress.news doméně, která byla zaregistrována sotva den před odesláním emailů,“ vysvětluje Mikuláš.

Díky tomu, že každý kanál na Youtube má své ID, podařilo se mu přes API zjistit, že ID kanálu je UCGYWxvWqxsiG4vR-rsgVGow. “Takže odkaz https://youtube.com/channel/UCGYWxvWqxsiG4vR-rsgVGow vás pošle přímo na něj. Jenže kanál byl nedávno přejmenován a Google si stále pamatuje co na něm bylo,” říká. ID tedy stačilo zadat do vyhledávače Google, který mu ukázal i předchozí název účtu Oliver Lee.

Jeho zjištění tak vedou ke Kristině V. Ta podle informací zveřejněných na svém Facebook profilu pracuje pro PR agenturu a studovala v Tchaj-wanu. Na svém Linkedin profilu navíc uvádí, že její čínština je na úrovni “umožňující profesionální práci”.

Kristina V. potvrzuje jak svou spolupráci s PR agenturou, tak své studium na Tchaj-wanu a znalost čínštiny, včetně toho, že studovala synologii na Univerzitě Karlově. To, že by však měla něco společného s falešným videem, odmítá. „Já jsem to určitě nepoužila, ale jestli to bylo mým účtem, tak mi někdo musel sebrat účet. Já s tím nemám nic společného,“ reaguje na zjištění Kristina V.

A popisuje i problémy, které s Youtube kanálem měla: „Já tedy nepoužívám vůbec gmailové účty. Bylo tam furt to, že se mi ten účet odhlašoval a psalo mi to, ať zadávám heslo, ale nepoužívám to. Na Youtube už nechodím.“

Mikuláš proto Kristinu V. oslovil přes Linkedin, kde však neodpověděla. Kanál Oliver Lee však následně v několika hodinách zmizel z Youtube. Kristina V. však redakci Houpací Osel řekla, že svůj kanál nesmazala.

Redakce Houpací Osel také oslovila PR agenturu. Ta potvrdila, že v ní externě působí, podrobnější informace se zatím nepodařilo zjistit.

Autoři: Jan Žabka, Jakub Mikuláš

Jan Žabka
Jan Žabka (Články)
Zatím stále studuje žurnalistiku na FF UP. Tam také organizuje Studentskou žurnalistickou konferenci. Podle některých se jedná o aktivního blbečka. Prý nesnáší zbytečnosti. Šéfredaktorský veterán.
  1. Petr Kaminsky | 9.5.2019 v 10:53 | Odpovědět

    Nejak nechapu to poukazovani na Seznam Zpravy. Jakoze to udelali oni? Nebo si to u nekoho objednali?

    • Jan Žabka Jan Žabka | 9.5.2019 v 13:33 | Odpovědět

      Dobrý den, to nevíme. Zarážející je však to, že neodpovídají. Nedali vyjádření ani Deníku N. Chtěli bychom objasnění, proč bylo video zveřejněno bez vyjádření mluvčího Ovčáčka. Třeba jde o nedorozumění, ale pokud ano, tak to potřebujeme slyšet od Seznam Zpráv.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*