Nejnovější

Jak probíhala geolokace fotografií Babiše ml. na Krymu? Pomohly sociální sítě a otevřené zdroje

Jsou to tři měsíce od zveřejnění prvního rozhovoru se synem premiéra Andreje Babiše. Babiše mladšího našli reportéři Seznam Zpráv ve Švýcarsku. Ten jim řekl, že byl unesen na Krym. Fotografie zveřejněné premiérem měly dokazovat, že jeho syn o únosu nemluví pravdu. Houpací Osel ve spolupráci s mezinárodním investigativním týmem Bellingcat fotografie ověřil s pomocí twitterové komunity a otevřených zdrojů.

Premiér Andrej Babiš v reakci na reportáž investigativních novinářů Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka ze Seznam zpráv zveřejnil fotografie svého syna na Krymu. Učinil tak proto, aby veřejnosti dokázal, že Babiš ml. nebyl na Krym nedobrovolně zavlečen, ale jel tam z vlastní vůle za rekreačními účely.

Pod fotografiemi se následně otevřela diskuze o tom, zda jde o originální fotografie a jestli s nimi nebylo nějak manipulováno. To se nepotvrdilo. Fotografie však z profilu premiéra zmizely. I proto redakce Houpací Osel navázala spolupráci s mezinárodním investigativním týmem Bellingcat, aby alespoň zjistila, kde přesně byly fotografie pořízeny.

Babiš ml. s přítelkyní

Babiš mladší na kamenité pláži objímá ženu, která byla později identifikována Rádiem Svobodná Evropa jako Jelizavita z Ukrajinského Krivého Rogu. Za nimi se rozkládá matně viditelné městské panoráma.

Foto: Andrej Babiš ml. a Jelizaveta
Místo: 44.612319, 33.489343 (Sevastopol, ruskem anektovaný Krym)
Čas: mezi dubnem a zářím (před 15. listopadem 2018)

Fotografie byla pořízena na pláži v blízkosti zaniklé polis Chersonésos u krymského přístavu Sevastopol. Přesnou polohu zjistila výzkumnice z Centra pro lidská práva Kalifornské univerzity v Berkeley Haley Willis za pomoci otevřených zdrojů. Pozadí fotografie se slabě viditelnými budovami jí pomohlo zúžit počet míst, kde mohl být snímek pořízen. Díky ruské verzi Google streetview „Yandex Panorama“ mohla Willisová porovnat fotografii Babiše ml. s dalšími fotografiemi vyfocenými na stejném pobřeží. Podle svých slov se musela probrat „nepopsatelným množstvím fotografií“.

Vyhledávání podle polohy na ruské sociální síti VKontakte umožnilo zjištěnou polohu ještě upřesnit – některé z nalezených fotografií na kamenité pláži ve stejné oblasti ukazují stejné uspořádání kamenů v pozadí. Jak funguje geografické vyhledávání na VK a jiných sociálních sítích zjistíte TADY (v angličtině).

Po zodpovězení otázky „Kde byla fotografie pořízena?“ je na řadě „A kdy?“ K jejímu úplnému nebo alespoň částečnému zodpovězení lze stejně jako u geolokace využít otevřené zdroje dostupné na internetu.

K tomu mohou dopomoct stíny Andreje Babiše ml. s Jelizavetou a jejich oblečení. Jejich stíny fungují jako sluneční hodiny – díky tomu, že již je známá jejich přesná pozice, víme, že stíny směřují na východ.

S využitím internetových služeb jako je SunCalc.org, simulujících pohyb slunce a sluneční svit na konkrétním místě v určitém čase, lze přibližně určit období, kdy mohla být fotografie pořízena. Ta nemohla být vyfocená v měsících od října do března, aplikace totiž ukazuje, že v této době by stíny Babiše ml. a jeho přítelkyně nemohly směřovat směrem jako na snímku. Období by se dalo pravděpodobně ještě zúžit, avšak aplikace SonCalc ztratila Google Maps API přístup, takže v tomto případě nelze využít přesnější satelitní snímky.

Takže zbývá období od dubna do září. Tomu odpovídá i oblečení, které mají Babiš ml. a Jelizaveta na sobě. Poloha jejich stínů však vypovídá o tom, že snímek byl pořízen někdy ve večerních hodinách před západem slunce.

Maximální teploty jsou v Sevastopolu nejsou příliš vysoké, v dubnu jen něco okolo 15°C a teplejší pak v září, kdy se pohybují kolem 22°C. Většina lidí na fotografii má na sobě oblečené kraťasy a trička s krátkým rukávem, což by mohlo odpovídat právě konci tohoto období. Přesto to na základě této informace nelze s přesností říct.

Bohužel, nebyly nalezeny žádné další indicie, které by mohly pomoct určit přibližný rok pořízení fotografie.

Babiš ml. a vodní dýmka

Foto: Andrej Babiš ml.
Místo: 44.613203, 33.518702 (Sevastopol, ruskem anektovaný Krym)
Čas: po 4. září 2017 a před 15. listopadem 2018 (datum nahrání fotografií na profil premiéra)

Na druhé fotografii sedí Babiš ml. s vodní dýmkou na terase, před sebou má rozpitý náboj. Na první pohled jde vidět hned několik vodítek, které by mohly pomoct fotografii geolokalizovat. První a nejzřetelnější jsou nápisy na sítěné látce za Babišem ml. a na židli: кафе (rusky “káva”) a Балтика (“Baltika”), přední ruský pivovar. Obdobné stolní sety jsou však v mnoha podnicích, což komplikuje hledání konkrétního z nich. Navíc míst, kde se mluví rusky a pijí produkty druhého největšího evropského pivovaru, je spousta. I tak tato zjištění zúžila oblast, kde mohla být fotografie vyfocená, na země, kde se pije Baltické pivo.

Do geolokalizování fotografií se zapojilo hned několik twitterových uživatelů. V případě tohoto snímku se pár z nich snažilo najít fotografie podniků se stejným nábytkem. To se podařilo například Mattu McCarthymu, který našel místo s názvem „Piccolini“ s naprosto stejnou kombinací židlí a stolů, včetně nápisů na stolech, které varují před nadměrnou konzumací alkoholu (na nápis upozornil @stysin) – v Sevastopolu.

Pozdější hledání však ukázalo, že okna podniku Piccolino se neztotožňují s okny na fotografii s Babišem ml. Přesto Matt McCarthy skrze své pátrání zjistil, že na Ukrajině používají aplikaci FourSquare, což je obdoba platform pro hodnocení podniků a služeb jako TripAdvisor nebo americký Yelp. Vyhledal v ni proto klíčová slova „jídlo“ nebo „Krym“, a dostal se tak k nahraným fotkám jejich uživatelů. Následně pokračoval v hledání, přičemž se zaměřil na místa s venkovním posezením. Takto se dostal k následující fotografii. Sklenice a brčka odpovídají.

Další twitterový uživatel Egon de Bruin si všiml méně viditelné stopy, odrazu v okně. V něm lze vidět charakteristické stavby a dlouhé pruhy (tři bílé, jeden žlutý) na asfaltové silnici.

Mezitím člen investigativního týmu Bellingcat Daniel Romein našel kavárnu v Sevastopolu se shodným fontem nápisu “кафе”. Následná kontrola potvrdila, že jde o stejný podnik jako na fotografii – shodovaly se jak pruhy na cestě, tak budova terminálu trajektu “Artbukhta”. To zjistil Jason Paladino, novinář při investigativním reporterském projektu na Kalifornské univerzitě v Berkeley.

Odrazy v oknech odhalily přesnou pozici: kavárna “Лица”. To bylo možné potvrdit s využitím uživatelských fotografií na portále TripAdvisor, které zachycují stejné sloupy i stoly, a dokonce i přesnou pozici, kde si Babiš ml. dopřával vodní dýmku. Ale kdy tam byl? Odpověď poskytly židle a stoly, ale také pruhy na silnici.

Na základě sdílených fotografií na sociálních sítích s označením podniku “Лица” je zřejmé, že se kombinace židlí a stolů změnila někdy mezi lety 2016 a 2018. Stejná kombinace židlí a stolů, jako jsou na fotografii Babiše ml., se shoduje s příspěvky nahranými převážně na Instagram a Google Photos v době od června do července 2017. Vypadá to, že v roce 2016 měla kavárna “Лица” stoly značky Warsteiner.

Fotografie dostupné na Yandex Panorama a 360cities ukázaly, že několik let zpět se kavárna vedle té, ve které seděl Babiš ml., jmenovala “Кафе бар АртБухта” (kafé-bar Artbukhta). Ta podle příspěvků na Yandex Panorama prošla renovací a změnou názvu na “Confectionary Hedgehogs” (“Cukrovinky ježek”) někdy v roce 2016 nebo před.

Pak přišla řada na satelitní snímky. Ty pomohly časové rozmezí ještě zkonkretizovat. V okenních odrazech jdou vidět čtyři silniční pruhy. Podle Google Earth historical satellite imagery byly tyto pruhy na silnici nakresleny mezi 9. srpnem 2017 a 9. zářím 2017.

Daria Sazanovich, umělkyně a ilustrátorka žijící v Minsku, začala pátrat na ruských platformách a server, aby pomohla upřesnit, kdy se pruhy objevily. Fotografie na místním serveru Primechaniya ukázaly, že takové pruhy na silnici nebyly ještě 18. srpna 2017. Našla i reportáž z tohoto místa ze 4. září 2017, na které pruhy také nejsou vidět, navíc je v pozadí zřetelně viditelná kavárna “Лица”.

Daria Sazanovich zároveň našla článek místního blogera pro Livejournal, který napsal, že se pruhy objevil někdy na začátkem září a přiložil fotografii datovanou na 8. září 2017.

Na základě těchto zjištění lze říct, že fotografie Babiše ml. musela být vyfocená po 4. září 2017.

Babiš ml. a činčily

Třetí fotografie ukazuje Babiše ml. s dvěma činčilami na jeho ramenou. K dispozici je několik dalších vodítek – například banner v pozadí a stromy.

Foto: Andrej Babiš ml.
Místo: 44.614328, 33.521112 (Sevastopol, ruskem anektovaný Krym)
Čas: mezi jarem 2016 až dubnem 2018

Za Babišem ml. je viditelná reklama na novou hudební školu (Russian: Севастопольская Музыкальная школа № 1 Имени Николая Андреевича, Римского-корсакова) v Ruskem anektovaném Sevastopolu, a to včetně adresy. Výše zmíněné Darii Sazanovich se podařilo zjistit, že slavnostní otevření školy proběhlo 17. června 2018. Je málo pravděpodobné, že by banner k výstavbě nové školy visel i po jejím otevření, přesto to nelze říct s jistotou. Informace však posloužila jako odrazový můstek.

Fotografie byla vyfocená v Sevastopolu nebo v jeho okolí (Kdo by takovou reklamu dával někam jinam?). To pomohlo usnadnit pátrání. Navíc twitterový uživatel @firstkaffee poznamenal, že byla viditelná i reklama na krymskou zmrzlinu.

Uživatel Twitteru Rytis Alekna napadlo, že by činčily mohly být placenou turistickou atrakcí blízko sevastopolské pláže. Vyhledávání výrazů „činčila“ a „Sevastopol“ v azbuce na vyhledávačích Google a Yandex našlo vhodné výsledky. Například článek z roku 2013 v sevastopolských novinách ForPost

Další uživatel @zaska12345 určil místo pořízení fotografie jako Kornilovo nábřeží v Sevastopolu. Yandex Panorama nabízí fotografie tohoto místa, na kterých odpovídají jak „the pole“, tak stromy v pozadí.

A kdy byl snímek pořízen? Stop, které vedou k co nejpřesnější odpovědi, je několik: 1. barva zdi (dříve šedá, na fotografii už bílá) 2. reklama (škola oficiálně otevřela 17. června 2017) a 3. činčily (zmínky o této atrakci jsou až z roku 2010 a 2013, ale je možné, že se v průběhu té doby staly na Jaltě ilegálními, alespoň podle ForPost). Všechny tyto indicie podrobněji prozkoumal twitterový uživatel @zaska12345, nepodařilo se mu však více zkonkretizovat dobu pořízení fotografie.

Právě na barvu zdi v pozadí se zaměřil i @john_marquee. Našel fotografii z října 2017, na které je zeď již nabarvená na bílo a je na ní také reklama na hudební školu. Fotografie na prohlížeči Yandex neukazují zeď namalovanou na bílo od jara 2016, proto musela být fotografie s Babišem ml. pořízena později.

Poslední možnou dobu, kdy byla fotografie pořízená, určil @MCantow. Zjistil, že druhý strom v pozadí (zde v roce 2016) byl ořezán někdy mezi dubnem 2014 (Strom nelze vidět na satelitních snímcích od DigitalGlobe) a říjnem 2017 (strom je viditelný na Google Earth).

Analýza fotografií není zbytečná

Výsledky geolokalizace a chronologizace fotografií zveřejněných na oficiálním facebookovém účtu premiéra Andreje Babiše ukazují, že jeho syn opravdu byl na Ruskem anketovaném Krymu v Sevastopolu a na Jaltě, a to pravděpodobně v druhé polovině roku 2017. V otázkách „Kde?“ a „Kdy?“ tak tato zjištění odpovídají verzi premiéra Babiše a opatrovníka Babiše ml. Petra Protopopova.

Nevypovídají však vůbec o stavu Babiše ml. ani o důvodech a charakteru této cesty. Analýza fotografií pouze potvrzuje přítomnost Babiše ml. na Krymu v druhé polovině roku 2017, což je však důležitá skutečnost ve vysoce politizovaném a citlivém případu, kolem kterého se vyrojilo mnoho různých názorů a spekulací.

Podrobnější popis investigativní spolupráce redakce Houpací Osel a týmu Bellingcat si můžete přečíst TADY. Text rekapituluje celou kauzu a nabízí i geolokace později zveřejněných fotografií z profilu Jelizavety na ruské sociální sítí VKontakte.

Jan Žabka
Jan Žabka (Články)
Zatím stále studuje žurnalistiku na FF UP. Tam také organizuje Studentskou žurnalistickou konferenci. Podle některých se jedná o aktivního blbečka. Prý nesnáší zbytečnosti. Šéfredaktorský veterán.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*