Nejnovější

Případ Annapolis: Novináři si za to můžou sami! Nebo ne?

KOMENTÁŘ. Každý střelecký útok v USA doposud vyvolal bouřlivé debaty na témata jako držení zbraní nebo imigrace. Tragédie v Annapolis ve státě Maryland rozvířila bahno kolem novinářské profese. Útočník měl totiž jako motiv pro střelbu v redakci Capital Gazette údajně neúspěšné obvinění novin z pomluvy. Mezi vyjadřováním soustrasti a debatou o zbraních tak zní tentokrát i něco jiného: „Můžou si za to sami.“

Samotné vyšetřování je teprve v zárodku, ale lidé už mají jasno ve všem – exotické jméno, takže imigrant. USA? No jasně, to se dalo čekat, že se tam bude střílet. A soud s redakcí kvůli pomluvě. Aha, takže si to ta novinářská žumpa zasloužila.

Předně, i kdyby motivem k pětinásobné vraždě byl soud Jarroda Ramose s redakcí deníku Capital Gazzete, což stále ještě není potvrzené, Ramos ho prohrál. Soud tedy obvinění neshledal pádným, je proto dost možné, že Ramos dříve skutečně obtěžoval svou spolužačku, o čemž tehdy redakce Capital Gazette psala. A i kdyby, ospravedlňovat pomluvou zastřelení pěti lidí je přehnané.

Kritika se nedělá brokovnicí

Zadruhé. Ano, je to USA, zbraně, střelci, jády-jády-já. Zároveň je to ale země, kde prezident dlouhodobě uráží novináře a ani veřejná debata jim není nakloněna. Donald Trump má na své příznivce a část americké veřejnosti vliv, ať už si o něm či o nich můžeme myslet cokoli. A není jediným americkým politikem, který provokuje nelichotivými výroky na adresu novinářů. Stačí vytvořit dost dusnou atmosféru kolem žurnalistiky a z novinářů se stanou v očích veřejnosti podřadní lidé dříve, než řeknete: „You’re fake news!“

Tenhle článek ovšem není kritika Donalda Trumpa a není ani mířená proti zbraním. Obojí si zaslouží celou sérii vlastních článků, teď však jde o tu automatickou reakci, že pokud Capital Gazette o vrahovi psaly, tak ho „beztak vyprovokovaly“.

Jistě, novinářská profese má veřejný přesah a je pro lidi často osobnější než číšník v místní hospodě nebo paní za přepážkou pošty. Řekli byste si ale, že pokud číšník jednou někomu plivl do piva a dotyčný mu to pak šel vytmavit ránou z devítky do hlavy, že si to číšník zasloužil? Nebo kdyby paní na poště někomu ztratila zásilku?

Damoklův kalašnikov

Bez patřičného zjištění, zda Capital Gazette skutečně pochybila, jsou tato prohlášení dehumanizující. Novinář se při nich z člověka stává něčím míň, než pouličním psem. Toulavého psa většina lidí totiž alespoň polituje. Přitom jsou novináři stále jen lidé – a světe div se, lidé chybují – kteří se většinou snaží dělat svou práci. Pět lidí si kvůli tomu rozhodně nezasloužilo zemřít.

I my zde v České republice máme roztržku s novináři, ať už opoziční strany s médii premiéra Andreje Babiše nebo Miloše Zeman či hnutí SPD s veřejnoprávní Českou televizí. Pořád jsou to ale lidé, kteří pracují pod časovým tlakem, kdy se může stát chyba. V takovém případě si zaslouží patřičnou, opodstatněnou kritiku, ne brokovnici pod čumák. Ne přání smrti. Ne každý číšník totiž plive hostům do piva, ne všichni politici kradou, a ne každý novinář lže nebo dělá záměrné chyby.

 

Podpořte aktivní studenty žurnalistiky zakoupením publikace Svět 3.9. Kupujte ZDE!

Martin Klose
Martin Klose (Články)
Student mediálních studií na FF UP, pseudofilozof, introvert a latentní mizantrop, co rád používá fajnová slovíčka. Všeobecně charakter, kterého si pozvete na párty jen proto, aby umyl nádobí.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*