Nejnovější

Velké předvolební vzpomínání 2

Foto: Flickr.com

V minulém díle jste viděli: ČSSD, Svobodné a KSČM. Dnes vás obohatíme o další party z našeho parlamentního i neparlamentního političstva a o jeho cestu za poslední čtyři roky.

Velmi dynamickým obdobím si za poslední čtyři roky prošla antiislámská “politická scéna”. S nástupem migrační krize z převážně muslimských zemí dorazila do poklidné české kotliny ne armáda černých znásilňovačů, kteří vám ukradnou děti a znásilní majetek, ale vlna islamofobie, která na svém vrcholu skutečně znervózňovala demokraticky založenou část společnosti (jež byla následně označena jako pražská kavárna).

Z původně malé skupinky maníků, kteří trávili svůj volný čas rozebíráním koránu a budováním argumentace, proč není islám náboženství ale ideologie, začal vznikat kult okolo docenta broukologie Martina Konvičky, Naštvané matky Evy Hrindové a nejlevicovějšího, autentického, pravicového sociologa Petra Hampla. Pořádali demonstrace, plánovalo se mletí do masokostní moučky, v průběhu jednoho z nejzásadnějších státních svátků se zpívala hymna s prezidentem republiky… nakonec to úplně nedopadlo. Z iniciativy Islám v České republice nechceme se stal Blok proti islámu (a ten už měl politické ambice). Plánovala se navíc spolupráce s Úsvitem přímé demokracie, který tehdy vedl bývalý voják Lidinský. Celý národněobrozenecký kryptofašistický projekt se nakonec rozhádal při vnitrostranických bojích o moc a peníze. Navíc se ukázalo, že v pozadí všeho stál Vít Bárta, člověk s nejotravnějším hlasem v historii české politiky a propagátor askotů. Dnes Konvička s Hamplem tvrdí, že byli zničení Janou Volfovou, která údajně pracuje jako agentka BIS. Konvičku vyhazují v Olomouci z hospod, Hampl bojuje za práva utiskovaných bílých mužů. Vše je zcela symptomatické.

ODS… falešný fénix

Po pádu Nečasovy vlády se zdálo, že ODS spadla na pomyslné dno. Z něj se snažila vyhrabat tím, že se do čela strany postavil politolog Petr Fiala. Nemastný neslaný muž bez emocí vede stranu, která míří na voliče, pro něž je síla zásadní. Proto se zdá, že voliče pro ODS táhne spíše mistr argumentačních faulů Václav Klaus mladší. Ten se z řadového ředitele gymnázia pro bohatá děcka vypracoval na odborníka přes školství a ekonomiku, píše pravidelné komentáře na Novinky i do Reflexu a bojuje s neomarxismem a inkluzí. Navíc se ODS před volbami spojila se Soukromníky. Tato jinak marginální strana je pro ODS vhodným partnerem, jelikož Soukromníci jsou projekt Iva Valenty, hazardního magnáta, který ODS již řadu let poměrně štědře sponzoruje. A ani před letošními volbami tomu není jinak. Za dva miliony korun, které Valenta ODS poslal již v roce 2015, se Soukromníci podívají na kandidátky. ODS se tak dlouho chtěla očistit, až se spojila s mužem odsouzeným za korupci.

Nekoalice a pán bůh s námi

Lidovci si čtyři roky proplouvali poměrně v pohodě. Jako součást vládní koalice se podíleli na zavedení řady zákonů, které zkomplikovaly řadě lidí život a podnikání v téhle zemi. Což jim vůbec nevadí a s lidoveckým klidem si staví kampaň na boji s Babišem. Svého času byl vlajkovou lodí ministr kultury Daniel Herman. Nejen, že se sešel s Dalajlámou, čímž způsobil nepříjemnosti a část politiků se pak prostě MUSELA omlouvat Číně, že jsme to tak vůbec nemysleli, ale také vyvolal ostrý spor s Hradem, když se vyrojily otázky ohledně nevyznamenání jeho strýce Bradyho. Chvíli to také vypadalo, že vznikne mocná koalice Lidovců a STAN, ale z té nakonec sešlo. Realisté v obou stranách se lekli, že nastavená hranice by byla nepřekročitelná. Nejlépe tak z této tragikomedie vyšel Jiří Čunek. Ten byl zvolen jako jediný lidovecký kandidát na hejtmana a postupně se ve straně dere zpátky k moci. Netají se tím, že by se v případě potřeby dokázal domluvit na koalici s Andrejem Babišem a je možné, že o něm brzy uslyšíme.

Starostové a nezávislí si stihli vyprofilovat za čtyři roky silného lídra v podobě Jana Farského. Ten přišel s přelomovým zákonem (který tady měl být už x let) o registru smluv. Do médií se dostali v souvislosti se vstupem miliardáře Dalibora Dědka do stranických struktur. Jeho trapná vystoupení a částečná adorace Babiše však vyvolaly řadu otázek. Dědek se po pár týdnech stáhl zpátky do ústraní.

Jakub Mikel
Jakub Mikel (Články)
Kryptosluníčkář, někdejší šéfredaktor a ostentativní metrosexuál. Je student žurnalistiky na FF UP. Trpí utkvělou představou, že je vtipný.
  1. Petr Kaminsky | 19.10.2017 v 19:30 | Odpovědět

    Bude 3. dil? Nevidim zminku o ANO, TOP09 a parlamentni/neparlamentni strane Realiste. Podle toho, ze v 1. dile bylo nejvic prostoru venovano CSSD, predpokladam, ze to je i (byvaly) autoruv favorit. Mimochodem – co ted asi dela knize z Hluboke Pavel Dlouhy? Kdysi tahal za nitky takovych osobnosti/loutek jako Martin Kuba apod.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*