Nejnovější

Heydrich vadí, Stalin nevadí

zdroj: https://www.nasevojsko.eu/

KOMENTÁŘ. Na sociálních sítích se v nedávné době objevily reakce na prodej triček a hrníčků s portrétem Reinharda Heydricha. Většina lidí prodej odsuzovala a podivovala se nad tím, jak se může něco takového prodávat. Negativní reakce nezůstaly dlouho bez odezvy, v e-shopu si zmíněné předměty není možné koupit. Stejný e-shop však nabízí také hrnky se Stalinem. Jak dnes měříme historii? 

Knihkupectví Naše vojsko se znovu postaralo o rozruch, když po krátké odmlce znovu na svůj e-shop umístilo hrnky a trička s portrétem Adolfa Hitlera. Po upozornění webu iDNES.cz Naše vojsko předměty stáhlo z nabídky. Nyní ale kromě předmětů s Adolfem Hitlerem přibyly i ty s podobiznou zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Prodejce nabízí také plakáty s Karlem Hermanem Frankem, státním ministrem pro Čechy a Moravu, který byl popraven v květnu 1946 za válečné zločiny – mj. za jeho roli ve vyhlazení obce Lidice.

Podle majitele firmy Naše vojsko Emericha Drtiny nechce nakladatelství v žádném případě propagovat nacismus, jde jen o prodej sběratelských předmětů. Předtím ve vyjádření pro iDNES.cz uvedl, že inkriminované předměty s Hitlerem měly posloužit jako marketingový tah. Trestní řízení zatím s nakladatelství není vedeno, podle právníků se ale firma pohybuje na hraně zákona.

„Kat českého národa“

Muž, který se výrazně podílel na likvidaci českého národa za Protektorátu a byl jedním z hlavních tvůrců koncepce tzv. Konečného řešení židovské otázky, stojí za odsouzení. Na druhou stranu stál v nacistické hierarchii dost vysoko, tudíž jeho vliv nebyl zanedbatelný. Nejspíš i v důsledku tohoto faktu jeho odstranění Josefem Gabčíkem a Janem Kubišem 27. 5. 1942 přispělo k tomu, že Velká Británie a posléze i další spojenecké vlády zneplatnily Mnichovskou smlouvu. Akce odboje morálně pozvedla československý národ do dalšího boje s nacismem, i přestože si vyžádala tisíce obětí a vypálení Lidic a Ležáků.

Trestní zákoník hovoří v tomto případě takto, § 403 Založení, podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. „Kdo založí, podporuje nebo propaguje hnutí, které prokazatelně směřuje k potlačení práv a svobod člověka, nebo hlásá rasovou, etnickou, národnostní, náboženskou či třídní zášť nebo zášť vůči jiné skupině osob, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až pět let.“ Je otázka diskuze, zda nakladatelství skutečně adoruje prodejem předmětů nacistické pohlaváry, ale bez případné obžaloby a následného procesu to nezjistíme.

Zvláštní na celé věci je, že kromě Hitlera a Heydricha nabízí podnik trička a hrnky s portréty jiných kontroverzní postav historie, například Saddáma Husajna, Che Guevary či Lenina. Korunu tomu všemu nasazuje tričko i hrnek s portrétem Stalina. Člověka, který je považován za jednoho z největších masových vrahů lidstva, mající na svědomí až 60 milionu obětí. Nevidíme jen jednu část historie a druhou (schválně) ignorujeme?

Heydrich vadí, vadil by i Gottwald?

Podle mě ani nejde mluvit o adoraci nacismu už jen vzhledem k tomu, jaké „osobnosti“ nakladatelství nabízí na tričkách a hrncích. Pak by mohlo být Naše vojsko obviněno z propagace komunismu, protože prodává produkty s vyobrazeným Leninem a Stalinem. Jasně, roli může hrát i fakt, že Heydrich byl v čele Protektrotáru a jeho „činnost“ tehdejší obyvatelé tvrdě pocítili. Jaká ale by byla reakce, kdyby se místo Heydricha objevil na tričku Klement Gottwald? Byla by reakce stejná?

Nechci ospravedlňovat nacismus, protože tato zrůdná ideologie vedla k druhé světové válce a mimoto kvůli ní bylo zavražděno 7 milionu židů. Ve světě se stalo něco do té doby nevídaného. To ale neznamená, že budeme před ostatními totalitními režimy zavírat oči. Stalin sice nelikvidoval své oponenty tak cíleně a sofistikovaně jako Hitler židy, ale zase se postaral o přesidlování nejrůznějších národností v celém Sovětském svazu. Dnes už je potvrzený jeho podíl na ukrajinském hladomoru, kdy podle odhadů zemřelo kolem 5 milionů lidí v letech 1932 a 1933. Plus lze přidat čistky ve státním aparátu a politické procesy.

Proto buďme v tomto zajedno – buď povolme tričko jak se Stalinem, tak i Hitlerem, anebo je „zakažme“ obě. Rozhodně ale neměřme jiným metrem, to by bylo z hlediska historie naprosto nesprávné.

Michal Karas
Michal Karas (Články)
Houpací Osel, The Student Times. Studuje Veřejnou správu a spisovou službu na FF UK. Zabývá se politikou a historií.
  1. Stalin nevadí, Heidrych ano? A co USA a Rusko? USA vadí, neboť to nebylo a není Rusko, které téměř 400 let terorizují a masakrují svět. Existuje o tom nezpochybnitelný dokument, čili mozaika zločinů USA, zahájená v roce 1622 genocídou vlastních původních obyvatel (zahynulo při přitom více jak 100 mil. původních obyvatel.)V terorizování obyvatel planety Země pokračují dodnes, viz poslední agresivní útok proti Sýrii se smyšleným důvodem, podobným tomu v Iráku. USA dodnes prý zahubily miliardy lidí a usilují v zájmu svého válečného průmyslu vyvolat atomovou válku bez ohledu na to, že po takové zkáze by planeta Země se stala ve vesmíru mrtvou planetou.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*