Nejnovější

Česká pirátská strana – Na vlnách podivna

By Pirátská strana (https://www.flickr.com/photos/pirati/9832874505/) [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

KOMENTÁŘ: 17. března: Piráti by se dostali do Sněmovnyyyy. O dva dny později… tak ne. Stačilo, aby se předvolební průzkumy odvázaly a najednou se zdálo, že by se čeští Piráti dostali do poslaneckých lavic. Předsedy strany, Ivana Bartoše, bylo náhle všude plno. A konkurence začala preventivně vytahovat kostlivce z podpalubí.

Konkrétně TOP 09 a Zelení, tedy strany, které se stejně jako Piráti pohybují normálně na hranici statistické chyby, vycítily, že pověstný mladý městský liberál se odklání od Feriho lajků a Stropnického… čehokoliv, co na něm má být sympatické. Piráti se hned zprvu střelili do nohy, když předseda Bartoš nezvládl rozhovor s Jindřichem Šídlem. Nemá jasný názor na NATO nebo na zákonodárný proces v České republice. To by samo o sobě bylo odpustitelné. Trocha skepse okolo NATO neuškodí, hlavně pokud Bartoš později dovysvětlil, že NATO pro Piráty není prostě téma na pořadu dne a Bartoš jako pacifista má problém s některými jeho aktivitami.

Obecně se Piráti chtějí pouštět do přímé demokracie, takže nepřekvapilo, když se předseda nevyznal v demokracii nepřímé. Daleko větší problém nastal ve chvíli, kdy se začalo ukazovat, že Piráti nejsou jen cool Ivan Bartoš s dredy a poměrně inteligentním vystupováním, ale třeba třeba také místopředseda Ivo Vašíček. Muž, jakého je pro Piráty škoda.

Minul se povoláním i stranou

Když Ivo Vašíček přemýšlel, do jaké vstoupí strany, musel u přemýšlení strávit dlouhé hodiny v agonii. Na jednu stranu mu připadá, že pouze KSČM hájí zájmy občanů, na druhou stranu mu imponuje Klaus džejár… nakonec se rozhodl, že půjde s Bartošem. Až po pár dnech si uvědomil, že Piráty vede Ivan Bartoš, dredatý týpek s nakřáplým hlasem, a ne Adam B. Bartoš, antisemita, který by se neztratil ve sboru kastrátů. Proč Vašíček v Pirátské straně zůstal, ponechávám na imaginaci našich milých čtenářů.

Každopádně, ve chvíli, kdy hrozilo, že by Piráti mohli mít vliv na věci veřejné, připomenuli světu jejich konkurenti i média, že Vašíček stále žije.

„Před 78 lety nás obsadili dnešní spojenci. Už jen čekám, kdy se v médiích objeví, že to to byla bratrská pomoc, která nás měla ochránit před Stalinem,“ napsal Vašíček při výročí obsazení „okleštěných“ Čech a Moravy nacisty na svůj profil na sociální síti Facebook, pod svůj komentář pak přidal dobovou fotografii Adolfa Hitlera kráčejícího po nádvoří Pražského hradu.

Piráti se od 17. března zatím v žádném dalším průzkumu mezi sněmovními kandidáty neukázali. Přesto šlo o hezkou ukázku toho, jak celý systém funguje. Stačila zmínka o tom, že by se Piráti mihli ve Sněmovně, a najednou se stali zajímavými pro média i politickou konkurenci. Byli nuceni ukázat, co jsou zač.

Bude zajímavé sledovat, jak se strana  ze smršti zájmu poučí. Na lepší imidž si již Piráti najali PR odborníka Jakuba Horáka. Na druhou stranu, s ekonomickou částí programu se radí s exministrem Tlustým. Mají ještě pár měsíců čas na to, aby se zbavili podobné schizofrenie. Jak se zdá, pokud by se jim vše podařilo správně uchopit, mohli by se poprvé v historii podívat v České republice do poslaneckých lavic. Pokud ne, zůstanou tou stranou, která je plná nerdů, chce z NATO a ještě podporuje feťáky.

Jakub Mikel
Jakub Mikel (Články)
Kryptosluníčkář, někdejší šéfredaktor a ostentativní metrosexuál. Je student žurnalistiky na FF UP. Trpí utkvělou představou, že je vtipný.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*