Nejnovější

Volby se blíží, schovej Kalouska

GLOSA: TOP 09 nám zase schovala kontroverzní straníky a nasadila mladé, krásné a ambiciózní tváře. Na všechno samozřejmě dohlíží Kníže s motýlkem, který si strana vložila i do nového loga. Přinese jí to ale hlasy? Nachytají se voliči? Uvidíme.

Dominik Feri představuje mladou krev v české politice a rozhodl se připojit ke klubu 21 v poslanecké sněmovně. Kandiduje v Praze z posledního místa s cílem nahnat straně hlasy, a když bude mít štěstí, se proskáče až do poslaneckých lavic. V posledním týdnu v médiích vypadá, že Feri je všudypřítomný lídr TOP 09.

Die Welt Feriho označil za naději Evropy. Šídlo si ho pozval na rozhovor. V Událostech, komentářích měl přímý vstup o školství. Cílem je upozadit Kalouska, který může za všechno a možná i poslankyni Chalánkovou, která nemá ráda Norsko, homosexuály a další existence. Feri cílí na prvovoliče a mladé, kteří nechodí k volbám. Objíždí zemi s politickými přednáškami, kde se staví do pozice nezávislého odborníka, který pamatuje kuponovou privatizaci a opoziční smlouvu. A po přednášce následuje část druhá – pověstné Pivo s Ferim. Nikdo ale nezůstane ochuzen, protože vše je sdíleno na Facebooku a studenti si dělají selfíčka s cool politikem. Prostě dlouhodobá politická kampaň se zacílením na mladé lidi. Diskutovat s Kalouskem nebo s Knížetem, který neslyší a není mu rozumět, není zrovna sen Snapchat generace. Feri to zvládá s přehledem a představuje tak dobrý PR produkt, který má šanci zachránit TOP 09 před propastí a uhrát v následujících volbách nějaká procenta.

Vyplatí se však sázka na mladé? Neskončí to jenom u lajků a komentářů? Půjdou volit? Bude to právě TOP 09? Člověk v tísni pořádá při příležitosti řádných voleb studentské volby nanečisto. Poslední výsledky z krajských voleb hovoří jasně. U středoškoláků vyhráli hned v osmi krajích Piráti. V Praze vyhrála TOP 09 o 110 hlasů před Piráty. Ve Zlínském kraji bodoval Tomio Okamura. Na předních místech v jednotlivých krajích se také objevuje hnutí ANO. Další strany z poslanecké sněmovny se propadly na hranici volitelnosti.

Dominik Feri kandiduje v Praze, kde v posledních krajských volbách na podzim roku 2016 TOP 09 studentské volby vyhrála. Chtělo by se říci dobrá práce. Feriho cílová skupina nezná většinu kandidátky, možná kromě Knížete a právě Feriho. Jeho názory znají z přednášek, rozhovorů a z aktivit na sociálních sítích. Stačí to ale na celostátní úspěch v nadcházejících volbách do poslanecké sněmovny? Jak říká Woody Allen „předpovědi jsou složité, obzvláště ty do budoucna“.

 

Andrzej Branny
Andrzej Branny (Články)
Nová média, kultura, politika.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*