Nejnovější

Ve jménu Havla za pravdu a lásku

FOTO: festivaltrutnoff.cz

Návrat na zelenou louku, konec festivalu na Bojišti. Hlavní organizátor letos vyjádřil obavy o budoucnost dnes již věhlasného festivalu Trutnov Open Air. Zaryté příznivce trápí podobnými predikcemi už několik let. Jeho nynější vizi podpořila i některá média.

Kalousek, Jakeš, Bakala. Tato jména se v posledních letech stala v souvislosti s trutnovským festivalem pro mnohé trnem v oku. Zejména pro ty, kteří ještě pamatují na jeho začátky a původní myšlenku. Řeč je totiž o takzvaném „českém Woodstocku“. Nad flower power začala postupně vítězit síla peněz a komerce. Dramaturgie dala mezi headlinery prostor elektronické hudbě a pozornosti médií bylo najednou až až. Před dvěma lety mohli návštěvníci spatřit na posvátné půdě zdejšího Bojiště kromě novodobých indiánů a hnutí Hare Krišna také bývalého ministra financí Miroslava Kalouska. Na tento spíše úsměvný výjev navázala situace se závaznějšími dopady.

Dialog s komunismem

Pomyslný pohár trpělivosti ze strany některých totiž přetekl v loňském roce. Pozvání bývalého generálního tajemníka ÚV KSČ Milouše Jakeše do podhorského ležení neslo těžce několik účinkujících. Stálice festivalu jako The Plastic People of the Universe, Už jsme doma a David Koller se odmítly loňského ročníku zúčastnit. Třešničkou na dortu je jeho pořádání ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla. Čti mezi řádky s náčelníkem Bakalou. Aura svobodného setkání s averzí vůči establishmentu se pozvolna začala vytrácet. Naštěstí všechny tyto „přešlapy“ doposud zvládala přebít ikona Václava Havla, která je s Trutnovem úzce spojena.

Každoroční napínání fanoušků se šťastným koncem na Bojišti

Je známo, že Trutnov spolu s hlavním organizátorem Martinem Věchetem ctí tradice. První jména vystupujících každoročně ohlásí nejlépe ke konci března a tím zažehná vzniklé obavy o možném konci. Proto i letos přichází nepříliš překvapující otázka ohledně jeho dalšího konání. Tentokrát získala na vážnosti díky reportáži ČT pojednávající o správě areálu, jehož provozovatelem je po vypršení smlouvy nájemci samo město. Další důvod k tomu, proč by pow-wow mělo zaniknout. Paradoxní je, že Obscene Extreme Festival, konající se o měsíc dříve, dokázal program dotáhnout téměř do finální podoby a potvrdit místo konání na Bojišti. Vyjádření ke stávající situaci se pro Houpacího Osla nepodařilo získat, respektive organizátor na dotazující se e-mail nezareagoval. Následovalo však „decentní“ PR o bojovnících z podkrkonošských hor peroucích se s nepřízní osudu v podobě glosy od Ondřeje Bezra na serveru Lidovky.cz. Zmiňovaný autor byl ve střehu i v době aféry s Jakešem. O tomto nešvaru zvládal informovat a současně glosovat kromě Lidovek i na iDnes.cz. Ostatně jako v každé situaci, kdy by se mohl Věchet ocitnout v nebezpečí. Kamarádská služba přišla opět včas. Sama myšlenka o návratu na zelenou louku, která nyní plní internet jako jedna z variant pro letošní ročník, je sympatickým gestem a zahřeje u srdce nejednoho hipíka. Otázkou ale zůstává, nakolik je reálná. V každém případě by mohla zabránit spekulacím a pochybnostem o činnostech Martina Věcheta a Trutnov by fakticky dostál přízviska „český Woodstock“. Jenže je tu také možnost, že za oponou řádí zcela jiné zájmy.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*