Nejnovější

La La Land je omyl. Tohle není vtip

Ceremonie předávání Oscarů probíhala jako na drátkách. Krásné róby, dojemné projevy, rýpnutí do Trumpa, výhry předvídatelných filmů… Na vrcholu celého večera však nastal v této oscarové mašinérii zkrat. Chtělo by se říci „you had one job“.

Předchozí oscarová show byla ve znamení protestů a policejní brutality proti afroameričanům. Tento ročník vsadil na černou barvu pleti a vyplatilo se mu to. Bojovat s bílým La La Landem, který dokonce ukradl afroameričanům jazz, s muzikálem, ve kterém se moc nezpívá, hlavní protagonisté jsou oblíbenci diváků a plní si své sny, je jistě obtížné. Narcistická společnost v celé své kráse, ani láska je nezachrání od předem stanovených cílů, které si samozřejmě splní. Závěrečných pět minut filmu má pouze za úkol rozbrečet zbytek sálu. Předvídatelné, fungující a nudné.

Oproti tomu Moonlight, film černý jako nejedno ghetto, kde bílá tvář nevleze, nám vypráví příběh, který není líbivý ani není prozářen barevností a všeobecným úspěchem. Tvůrci La La Landu se již radovali z dalšího vítězství a splnění si snu, ale došlo k omylu. „Tohle není vtip.“ Sál mohl znovu tleskat a mít outsidery na pódiu s cenou za nejlepší film. Je důležité nechat vyhrát film, který nás nutí se zamyslet a není prvoplánově líbivý. Mají vyhrávat těžké filmy a nemá pouze rozhodovat popularita a zisk z prodeje.

La La Land

Letošní předávání zlatých sošek má za sebou další prvenství. Cenu za herecký výkon vyhrál poprvé muslim černé barvy pleti. Mahershala Ali získal Oscara za vedlejší roli ve snímku Moonlight. Můžete ho také znát z populárního seriálu House of Cards, kde ztvárnil právníka a lobbistu. Samozřejmě očekávám zmínky o islamizaci americké společnosti a všeobjímající politické korektnosti. Afroamerický muslim hrající v gay filmu. Kombinace, kterou musíte buď milovat, nebo nenávidět.

V kategorii zahraničních filmů nakonec zvítězil íránský Klient (The Salesman). Režisér snímku se na protest proti prezidentu Trumpovi a jeho zákazu vstupu občanů z několika muslimských zemí na samotné předávání cen nedostavil. Jeden z mnoha akcentů proti současnému prezidentovi USA. Očekává se, že umělci okomentují politickou situaci. To je přece jeden z hlavních úkolů kultury. Snad se jednou dočkáme dobrého filmu o Obamovi nebo Trumpovi, který vyhraje Oscary.

The Salesman

Andrzej Branny
Andrzej Branny (Články)
Nová média, kultura, politika.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*