Nejnovější

Rozmohl se nám tady takový nešvar – hraní si s fotkami

By Dirillo (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

GLOSA: Rozmohl se nám na internetech takový nešvar. Jednotlivci i organizace čím dál častěji manipulují s příjemci. Nejčastěji skrze popisky u fotografií. A lid jim to baští. Bohužel.

Naposled se z řetězu utrhl Václav Klaus mladší, odborník ODS na školství, který se pustil do interpretace postavení žen v Íránu bez toho, aby si ověřoval zdroje. U Klause se asi není příliš čemu divit, jeho strana rezignovala na zdravý rozum i sebeúctu a začala válku s šestnáctiletým klukem, a do toho si kopne do tého islámu. Další manipulace se po Klausovi dopustily Parlamentní listy. Ani u nich nás tato snaha nepřekvapuje, přesto je tento konkrétní případ v mnoha ohledech zajímavý a ilustrační.

Francie, Indie, koho to zajímá?

FOTO: Screenshot fb profilu Parlamentních listů

Parlamentní listy se snaží své čtenáře přesvědčit o tom, že na fotografii jsou záběry z Francie. Docela se jim to daří, pod příspěvkem nalezneme celou řadu komentářů, které dění na fotce odsuzují. A když píši odsuzují, používám velmi silný eufemismus. Ale k tomu později. Fotografie z Francie nepochází. Ve skutečnosti se jedná o sedm let starou momentku z indického Srinagaru v průběhu Ramadánu. Pořídil ji fotograf Altaf Qadri pro agenturu AP. Snímek lze stále snadno dohledat v jejich databázi.

Tekutá nenávist

Pod příspěvkem se rozjela klasická internetová diskuze, plná nenávisti a vyzývání k násilí. Nic, co bychom neznali již z dřívějška. Zvláště s nástupem migrační krize se diskuze vyostřila v celé společnosti, nejen na internetu.

Dalo by se pokračovat, ale pro ilustraci stačí. Zajímavý je komentář Antonína Moulise. Jeho text se začíná šířit v internetových diskuzích a je otázka, kdo přesně je jeho autorem.

FOTO: Screenshot z diskuze pod fotografií na fb profilu Parlamentních listů

Stejný text nalezneme například i u jednoho z příspěvků na profilu Václava Klause mladšího. Zdá se, že se s tímto textem setkáme ještě v budoucnu, podobné srandy se šíří jako mor nejen na sociálních sítích, ale také skrze hromadné emaily a podobně.

FOTO: Screenshot diskuze pod fotografií na profilu Václava Klause mladšího

Smysl podobné fotky? Čistá nenávist

Proč Parlamentní listy sdílely na Facebooku fotografii s manipulativním obrázkem? Z finančního hlediska jim nic nepřinese. Fotografie nemá žádný proklik na konkrétní článek, kterým by se zvýšila návštěvnost samotného webu, a tedy příjem z inzerce. Administrátor facebookového profilu ani neuvádí zdroj fotografie. Přesto lze spekulovat, že ji Parlamentní listy zakoupily přímo od agentury AP nebo ČTK a někdo ji účelově použil k manipulaci, jelikož si musel být vědom, kdy a kde byla fotografie pořízena, poněvadž u agenturních fotografií jsou tyto informace známé. A to je na celém případu to nejhorší. Zatímco u Klause šlo zprvu nejspíše o lenost ověřovat podrobné zdroje a až později se situace posunula kvůli jeho neschopnosti se omluvit, v případě Parlamentních listů lze o nějakém omylu hovořit jen velmi těžko. Zde se jedná o jasnou manipulaci.

Parlamentním listům údajně nikdo nediktuje, co mají psát, jak se pyšní na celé řadě bilboardů. Že to není tak úplně pravda je zřejmé z kauz týkajících se nákupů PR článků na tomto serveru, které ovšem nebyly jako PR označeny. Čtenost Parlamentních listů se však drží v poměrně slušných číslech a již překročila hranici půl milionu reálných uživatelů.

Jakub Mikel
Jakub Mikel (Články)
Kryptosluníčkář, někdejší šéfredaktor a ostentativní metrosexuál. Je student žurnalistiky na FF UP. Trpí utkvělou představou, že je vtipný.
  1. Houpací osel – trefné přirovnání obsazení redakce tohoto “publicistického” webu. Mládeži, trochu pokory by neškodilo… :-)

3 Trackbacks & Pingbacks

  1. Okamura, Zeman, Doubrava. Čeští politici ve službách dezinformací a propagandy | HlidaciPes.org
  2. Jak nenaletět na falešné zprávy: pět kroků, jak spolehlivě ověřit fotografii na internetu | HlidaciPes.org
  3. Česká média - Jak nenaletět na falešné zprávy: pět kroků, jak spolehlivě ověřit fotografii na internetu

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*