Nejnovější

Nihilismus – generační odpověď na úspěchy kolem nás

Nihilismus je postoj nebo filozofické stanovisko, které pouze popírá a odmítá – například možnost pravdivého poznání, ale zejména platnost všech hodnot a autorit. Tolik suchá informace z Wikipedie, kterou si někteří z nás pamatujeme i ze školních lavic. Nihilistické memy vycházejí z tohoto základu, ale přiznejme si – nejde o memy, jde o nicotu a umírání.

Základ nihilistických memů je jednoduchý: grafika a krátký text odkazující k tomu, že nic nemá smysl a stejně všichni zemřeme. Proč se o něco snažit? Bum. Lajky se sypou a každý se v tom najde. Takhle se tvoří nihilistické memy.

Generace dvacátníků, která se již narodila s internetem a sarkasmem v krvi, dostudovala a zjistila, že tam venku to nevypadá jako v seriálech a jak to dospěláci říkali. Je tam nuda, stereotyp a špatně placená práce bez pořádné smlouvy. Jediný váš benefit je kafe zdarma a home office. Brzy zjistíte, že se nejedná o benefity, ale pouze o možnost jak pracovat 16 hodin denně a ještě se tím chlubit na sociálních sítích. Buď si zvyknete a vaše rebelující já se bude muset spokojit s kradením korporátních tužek, nebo si můžete lajkovat nihilismus a na chvíli zapomenout.

nihil2

Hlavním důvodem popularity nihilismu je ono procitnutí a zjištění, že jsme všichni smrtelní a tam venku na nás nečeká duha a jednorožci. Okolí vám říká, jak jste výjimeční, a ono nic. Neprorazili jste. Nezaložili jste úspěšný startup a nemáte aplikaci za miliardy. Jste nuly. Vaši fejsbukoví přátelé to ale na rozdíl od vás všechno mají. Sdílejí své úspěchy a svou pátou dovolenku. Každý víkend v Berlíně vidíte v přímém přenosu na Instagramu a Snapchatu. Mezitím vy jste v práci nebo pojídáte studenou pizzu a levné víno z vietnamské večerky. Oni žijí životem, který znáte z filmů a od YouTuberů. Vy si můžete sdílet ironické memy a jít ráno s kocovinou a depresí pracovat.

nihi3

Jaké jsou pravé příčiny obliby pop nihlismu v podobě memů, které ale jistě indikují něco hlubšího v každém, co to “lajkuje”. Má pravdu italský filozof Galimberti? „Trocha muziky napumpované do uší, aby se všechna slova vymazala, trochu drogy, aby se otupila bolest a dostavila nějaká ta emoce, hodně osamělosti typické pro přepjatý individualismus, neznámý předchozím generacím, podpořený přesvědčením, že vysychají-li veškeré citové vazby, nelze se zachránit sami od sebe, jedině snad když se v hodnotové poušti přimkneme k jedinému symbolickému tvůrci veškerých hodnot, jemuž se v naší kultuře říká peníze“.

Může za všechno internet, který radikálně změnil generaci a její pohled na svět? Všechno má po ruce a dřív, než na to pomyslí. Proč se starat o jednotlivce, když na Tinderu máte stovky dalších lidé, které si můžete vybrat jako jogurt v obchodě. Podle vzhledu, složení a chutě.

Andrzej Branny
Andrzej Branny (Články)
Nová média, kultura, politika.
  1. Vladimír Lieberzeit | 24.12.2016 v 10:20 | Odpovědět

    Nihilismus, yay!

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*