Nejnovější

Kterak se Andrej Babiš stal novinářem

Andrej Babiš napsal do novin. O jeho první zkušenost v roli novináře se rozhodně nejedná. Už v minulosti jsme si mohli přečíst jeho příspěvky v Expressu, reakce na články v Hospodářských novinách nebo něco o tom, jak “je skvělý” v Právu. Dnešní den je však do značné míry přelomový. Babiš se rozhodl publikovat článek ve “své” Mladé frontě DNES. Tak jsem si mohl v rubrice Názory přečíst článek renomovaného novináře a publicisty, velkodrůbežáře a opinion leadera Andreje Babiše.

Ministru Andreji Babišovi zřejmě nedochází jeden prostý fakt. Tím, že publikuje v těchto „svých“ novinách, jim snižuje ve značné míře důvěryhodnost. Doteď si mohl Jaroslav Plesl hrát na to, že noviny, jimž dělá šéfredaktora, sice vlastní Andrej Babiš, ale ten do obsahu nezasahuje. Věděli jsme sice, že volal do Lidovek, ale co? Vždyť o nic moc nešlo, jenom “ty ty ty” a tím to haslo. Babiš uznal, že to byla chyba, a navenek působil, že se poučil. Dnes však už vidíme, že není problém, aby otvírák na názorové stránce mohl v pohodě posloužit jako PR politickým cílům Andreje Babiše. Sice si to možná neuvědomuje, ale tím, že z Mladé fronty DNES dělá svou soft-power při vyrovnávání povolebních účtů, ničí samotný obsah a potírá snahy o důvěryhodnost mnoha bezesporu kvalitních a talentovaných novinářů.

Už nám ani moc reálně nezní historka Andreje Babiše, že měl před sebou Blesk a DNES a uvažoval, kterou vydavatelskou společnost – jestli Ringier, nebo Mafru – si koupí. Dnešním dnem se dá jeho koupě chápat jako ryze účelová. Nedovedu si totiž představit, že podobný typ textů, který otiskla Fronta, mohl vyjít kdekoliv na stránkách Blesku, jehož pravidelní čtenáři nejsou na takové „fláky“ zvyklí. Vlastně nejde o významnou změnu. Pouze tímto vyšlo najevo, jak to s těmi „babišovými médii“ vlastně je.

Podrazy, politikaření, obcházení vítěze

Teď k samotnému textu. Chápu, že editor proti vydavateli málo zmůže, i přesto samotný titulek je přinejmenším zavádějící. Slovo podraz se v Babišově slovníku vyskytuje skoro stejně často jako Kalousek nebo psychopat. Tedy nepřekvapí začátek textu: „Politikaření, podrazy, obcházení vítěze, podání ruky, které neplatí…“. Jenže v mnoha krajích o podraz vlastně nešlo. U nás nemáme většinový volební systém, kdy by vítěz bral doslova vše. V takovém případě by skutečně většinu krajů ovládalo ANO. Nicméně u nás je možnost tvořit koalice, a tak získat v krajských zastupitelstvech většinu. A přesně tohle mělo ANO provést namísto slavení a následného rozhořčení. Zkrátka ostatní „tradiční strany“ ANO obešly – pro Andreje Babiše lekce našeho volebního systému. Jde však o klamání voličů? No asi úplně ne, protože značná část lidí ANO nevolila, volili právě zbylé strany v koalicích.

O opozici Babiš v textu mluví jako o „papaláších“, kteří se drží u koryt a o které jemu pochopitelně nikdy nešlo. Aby tomu nasadil korunu, vybere jako příklad Ústecký kraj, kde si ANO už stihlo po volbách plácnout s KSČM. Nehledě na fakt, že se tím stává ANO hnutím, které je pro podíl na správě kraje schopné prodat vlastní mámu, stěžuje si ještě na to, že se komunisté nakonec rozhodli pro ČSSD, které je jim programem zkrátka bližší. Tím pochopitelně neříkám, že v Ústeckém kraji je teď všechno v pořádku – dozajista není. Nicméně vládnoucí strany dosáhly většiny na základě demokratického procesu výběru koaličních partnerů.

Celkově text působí tak, že ho pan ministr napsal ve značném rozrušení. Výsledkem je, že neustále opakuje slova jako podraz a korupce. Stejně tak pořád omílá fakt, že ANO je hnutím, které vzniklo právě pro boj s korupcí. Podtrženo sečteno, PR článek nejhrůznější formy, jaká se může v novinách objevit. Upřímnou soustrast všem skvělým novinářům Mladé fronty DNES, jejichž práci pan ministr Babiš těmito svými výstupy kazí.

Článek Andreje Babiše v Mf Dnes ze dne 24. 11. 2016 (rubrika Názory).

Článek Andreje Babiše v Mf DNES ze dne 24. 11. 2016 (rubrika Názory).

Tomáš Pika
Tomáš Pika (Články)
Absolvent žurnalistiky a mediálních studií na Univerzitě Palackého v Olomouci. Velký puntičkář.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*