Nejnovější

Kde je Barnevernet, když ho zrovna potřebujeme? Mishovy šílenosti jenom pro šílence

Mishovy šílenosti jsou YouTube kanálem, nebo chcete-li stokou. Pokud jste některé z videí viděli, upřímně vás lituji. Pokud ne, vypněte prohlížeč a utíkejte pryč.

Michal Florián (Misha) je z Brna, má 9 let a již několik měsíců úspěšně terorizuje českou a světovou youtubovou scénu. Řeknete si, co hrozného může dělat? Hraje hry? Kdyby je aspoň hrál, ale Michal se vydal na dráhu zpěváka. V angličtině zpívá o oblíbených počítačových a mobilních hrách. Nejúspěšnější je „písnička“ o Pokémon Go. K dnešnímu dni ji vidělo 34,5 milionu lidí. Vystupuje zde dítě bez zubů, s otřesným textem a otřesnou angličtinou. Slabší povahy musely po zhlédnutí vyhledat odbornou lékařskou pomoc.

Michal tvoří i jiná videa. Například ta, ve kterých má „názor“ na něco nebo ukazuje přítelkyni/přítele. Nepřekonaným skvostem však stále zůstává video pro hejtry. Je pro lidi, kterým se jeho videa nelíbí, ale přesto je s masochistickým zaujetím sledují (nebo musí o nich napsat článek). Co nám chce Michal v tomto hudební klipu říct? Jaká je generační výpověď? Kluk v čepici s nápisem FUCK a se zlatým řetězem, který mu určitě závidí v nejednom ghettu, chodí po Brně a rozdává kolemjdoucím peníze. Později přebere slečnu jinému klukovi. Prostě ho přeplatí a po cestě si zaplatí další slečny. Přece všechny problémy vyřeší peníze a tři patnáctky. Platí to, i když máte 9 let a jste bez zubů.

Michal zpívá:

I’m getting all the money

and getting all the hoes

I’m the boss! – Misha!

iii

Proč sledují Mishu miliony lidí a má necelých 500 tisíc odběratelů? Protože internet, ale teď vážně. Velká část jeho obecenstva tvoří staříci nad hrobem (rozumí se tím nad 20 let), kteří si z něho dělají srandu nebo se pohoršují. Dále to budou určitě děti v jeho věku a výše, což je sice nepříjemné, ale kde jsou rodiče a proč se na takové věci sami dívají? To je na jiný článek, jak i samotný fakt, že Michal má 9 let a oficiálně můžete mít účet na YouTubu od 13. V praxi to všichni obcházejí. Ať již samotní tvůrci, nebo diváci.

V této chvíli nastal čas na oblíbenou větu „nemusíte se na to koukat“. Opravdu se na to nemusíme koukat a vydělávat klukovi na hračky. Dospělí nejsou ohrožená skupina. Problematickou skupinou jsou jeho vrstevníci a zde mají zasáhnout rodiče. Mají se zajímat, co jejich děti dělají na internetu. V době, kdy mají děti tablety, smartphony a počítače neustále připojeny na síť a berou to jako samozřejmost. Děti mají větší respekt pro YouTubera než pro učitele, který přece ničemu nerozumí a nechápe je. Jako každou nastupující generaci.

P.S. Zástupce šéfredaktora mi za tenhle článek slíbil alkoholy a léčbu rakoviny.

Andrzej Branny
Andrzej Branny (Články)
Nová média, kultura, politika.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*