Nejnovější

Zeman není gentleman, píše se v Rudém právu vlevo dole

zdroj: facebook Miloš Zeman - prezident České republiky

Kauza údajného Peroutkova článku se táhne už od ledna 2015, kdy Miloš Zeman hovořil na pražském fóru o holokaustu a selhání intelektuálů v době krátce po nástupu nacismu v Československu. Právě zde si vzal na mušku největšího z českých novinářů Ferdinanda Peroutku. Toho obvinil ze sepsání článku „Hitler je gentleman“. Jelikož je Peroutka už nějaký čas po smrti, nemůže mu toto obvinění sám vyvrátit. Od té doby se tedy český národ potácí v jakési skrumáži článků, očitých svědectví a zpráv, které existenci článku na jedné straně vyvracejí a na druhé potvrzují.

Údajných Peroutkových článků se objevila velká spousta. Výsledek byl však takový, že byly záhy shledány jako padělky. Datum 1. 10. 2016 je však velikým milníkem v této kauze. Článek je konečně nalezen! Jaké však bylo na Hradě zklamání, když namísto v Přítomnosti nalezl historik Jan Galandauer článek v Rudém právu. V Jiřím Ovčáčkovi to dokonce vyvolalo takovou emoční smršť, kterou by mu mohl kdejaký puberťák závidět. Opět si tak zaspamoval twitter svými “přesvědčivými důkazy”, které vlastně nic nedokazují, a o které se ho vlastně ani nikdo neprosil. Pan prezident se však nemá za co stydět. Tedy co se zdraví týče. Pamatováka má dobrého. Článek se skutečně nachází vlevo dole. Problém je však v periodiku a autorovi. Teď si jistě říkáte, že by omluva Peroutkově vnučce přišla vhod a celá kauza by se mohla jednou pro vždy uzavřít. Hrad to však vidí jinak.

https://i.gyazo.com/a45c935a66f1d304f49c5158f68ebe90.png

Hledání bájné Atlantidy v českých poměrech

„Ten nález je velmi cenný a je velmi zajímavou indicií, která dokládá vše, co jsem celou dobu během pátrání po článku Ferdinanda Peroutky říkal,“ vyjádřil se Jiří Ovčáček k nálezu pro Novinky.cz. Jestli se vám chce plakat, klidně plačte. Ani tentokrát Hrad pátrání neukončí a neomluví se. Důvod je vcelku jasný. Hrad ho nastínil ještě před nálezem v tiskové zprávě: „….k tomuto zásadnímu kroku ji (Kancelář prezidenta republiky pozn. red.) vede skutečnost možnosti precedentního přenosu odpovědnosti prezidenta republiky za jeho výroky na Českou republiku, reprezentovanou právě Kanceláří prezidenta republiky, kdy by mohl v případě nabytí právní moci a zveřejnění příslušné omluvy – jejíž zveřejnění by bylo samo o sobě nevratným plněním – nastat neudržitelný stav bezpočtu žalob na Českou republiku.“ Volně přeloženo, vzhledem k tomu, že prezident není s to se udržet a plácá naprosté nesmysly v nevhodnou dobu, mohla by nastat situace, kdy by byl za tyto své činy občany žalován častěji – tedy by se musel také častěji omlouvat. Abychom byli přesní – musela by se omlouvat Česká republika, reprezentovaná Kanceláří prezidenta republiky.

Největší česká reality show, aneb budování kultu osobnosti

Stejně jako se Svědci Jehovovi budou do konce života držet svých bludů, ani Ovčáček, čtěte Zeman, ze svých bludů nesleví. A co víc, bude je s klidem v duši vnucovat každému, kdo mu bude ochotný naslouchat. Existence článku se totiž pro Hrad stala věcí principu. Ukázat slabost, potažmo omluvit se, by znamenalo, že veliký Zeman skutečně selhal. A to není, v současné době budování kultu osobnosti, v kurzu. Jednodušší je udělat blázny ze všech ostatních. Jako příklad můžeme uvést jeden z mnoha dnešních Ovčáčkových tweetů, doplněných o vyjádření pro Novinky.cz: „Nemohu za to, že čeští novináři nerozumí historii a myslí si, že na základě tohoto článku dosáhli nějakého zásadního a závěrečného sdělení. Naopak. Ten článek – mám velkou radost, podporuje vše, co jsem celou dobu tvrdil.“ Takže tady to máte. Novináři nerozumí historii. Očividně jí nerozumí ani historici, kteří existenci článku také popírají. Jediný, kdo tady rozumí historii, a je tedy kompetentní se k problému vyjádřit, je zřejmě prezident a jeho mluvčí. Z čehož vyplývá, že má prezident pravdu, a tedy se nemusí omlouvat. Ave Zeman.

Tomáš Pika
Tomáš Pika (Články)
Absolvent žurnalistiky a mediálních studií na Univerzitě Palackého v Olomouci. Velký puntičkář.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*